De rol van de ouderschapscoördinator bij een scheiding

Het proces van echtscheiding kan lang duren. En, als er conflicten bijkomen, heeft dat gevolgen voor de kinderen. Om hen te beschermen zijn er specifieke bemiddelingsfiguren. Lees hier meer.
De rol van de ouderschapscoördinator bij een scheiding
Gorka Jiménez Pajares

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gorka Jiménez Pajares.

Laatste update: 30 mei, 2023

Een echtscheiding kan een echt mijnenveld zijn, vooral voor kinderen. Een ouderschapscoördinator is belast met het vergemakkelijken van de relatie tussen ouders en hun kinderen en het oplossen van meningsverschillen. In feite is hun doel om de overgang wat soepeler te laten verlopen voor de kinderen in de vergelijking.

Scheidingen zijn vaak pijnlijke gebeurtenissen. Scheiding kan een sfeer oproepen vol frustratie, woede en soms zelfs haat. Het is niet verrassend dat deze context de gezondheid van kinderen kan beïnvloeden. Hier lees je wat dit soort situaties nog meer met zich meebrengt en hoe een ouderschapscoördinator kan helpen.

“Als gevolg van een scheiding kunnen kinderen symptomen vertonen die te maken hebben met slecht gedrag, depressie of schooluitval.”

-Zafra Espinosa de los Monteros-

Ouderschapscoördinator

Een artikel (Spaanse link) gepubliceerd in het tijdschrift, Actualidad del Derecho en Aragón definieert ouderschapscoördinatoren als facilitators voor ouders, in het belang van de kinderen, als de specifieke moeilijkheden van een scheiding of de verbreking van een relatie dat nodig maken.

De figuur van de ouderschapscoördinator vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten, maar is nu ook gebruikelijk in Europa en Latijns-Amerika.

In de Revista Chilena de pediatría (Chileens Tijdschrift voor Kindergeneeskunde)  (Spaanse link) staat zelfs dat verschillende landen opvoedingsprogramma’s invoeren vanaf het moment dat een scheiding wordt aangevraagd, met als doel de kinderen te helpen met de situatie om te gaan.

Deze studie noemt specifiek het geval van Australië. In dit land heeft de methode een vermindering van de conflicten en een betere beheersing ervan aangetoond.

Wanneer ouders scheiden, kunnen hun kinderen zich vaak als ruilobjecten voelen. Bovendien zijn hun ouders vaak zo druk bezig hun aandacht te richten op het juridische proces dat ze doormaken, dat ze de aandacht die hun kinderen nodig hebben wellicht minimaliseren.

De littekens van een scheiding zijn nog groter als er geen wederzijdse overeenstemming is. In zo’n scenario is het kind geneigd zich onwillekeurig van een van de ouders te distantiëren. Ze kunnen zelfs aannemen dat deze ingrijpende verandering in hun relatie voor onbepaalde tijd zal duren.

“De acties en beslissingen van de ouderschapscoördinator hebben altijd een subjectief belang: de kinderen.”

-Zafra Espinosa de los Monteros-

Triest kind met op de achtergrond ruziënde ouders
Te midden van een conflictueuze echtscheiding kunnen ouders de aandacht voor hun kinderen verminderen.

Functies van ouderschapscoördinatoren

Hoewel ze gebruik maken van bemiddelingstechnieken en kennis, gaat het werk van de ouderschapscoördinator verder. In feite is hun functie gericht op het conflict dat gevolgen heeft voor de kinderen. Daarom missen ze neutraliteit. Hun missie is namelijk om ouders te heropvoeden met betrekking tot de zorg voor hun kinderen, omdat hun bescherming van levensbelang is.

Naast andere taken stelt de ouderschapscoördinator een ouderschapsregeling (Spaanse link) op die de volgende aspecten omvat (Zafra Espinosa de los Monteros, 2019):

  • Hoe de vrije tijd van het kind eruit zal zien.
  • Hoe de vakantieperiodes georganiseerd zullen worden.
  • Waar het kind gewoonlijk zal verblijven.
  • Hoe de ouders informatie met betrekking tot het kind zullen delen.
  • Hoe de verdeling van de zorg voor het kind tussen de ouders zal worden georganiseerd.
  • Voor welke taken met betrekking tot de dagelijkse activiteiten van het kind elke ouder verantwoordelijk zal zijn.
  • Welk onderwijs het kind zal krijgen en welke activiteiten buiten de school zullen worden bijgewoond.
  • Hoe de veranderingen van verblijfplaats van het kind zullen plaatsvinden en hoe de ouders  de economische uitgaven zullen verdelen.
  • Hoe beide ouders met het kind zullen communiceren, vooral op momenten dat het bij de andere ouder is.
  • Schrijf een verslag voor de rechtbank waarin ze gedetailleerd beschrijven hoe hun interventie met het gezin is geweest. Overigens kan een rechter op basis van dit document juridische stappen ondernemen.

“Soms laten ouders zich meeslepen door hun eigen problemen en blijven kinderen onbeschermd achter, omdat ze niet op hun werkelijke belangen letten.”

-Zafra Espinosa de los Monteros-

Gezin in therapie
De rapporten die door de ouderschapscoördinatoren naar voren worden gebracht, kunnen door een rechtbank in overweging worden genomen om gerechtelijke beslissingen te nemen.

Het doel van de ouderschapscoördinator is het welzijn van het kind

Als het ouderschapsplan sterk gestructureerd is, zullen de voordelen voor het kind groter zijn, aldus de Revista Boliviana de Derecha (Spaanse link) . Dit komt doordat veel factoren met betrekking tot het kind worden geregeld. Het is namelijk de bedoeling om een optimale relatie tussen beide ouders te bevorderen. Daarom wordt in onderling overleg het welzijn van het kind gewaarborgd.

Sommige scheidingen duren maanden. Voor een kind is dit enorm veel tijd. Bovendien kan het hele proces de wateren vertroebelen, waardoor een onademend klimaat van spanning ontstaat. En helaas zijn degenen die er het meest onder lijden degenen die geen schuld hebben, de kinderen.

De ouderschapscoördinator streeft naar het welzijn van de kinderen en bemiddelt tussen de ouders, zodat ze het eens kunnen worden over de voorwaarden van de echtscheiding. Als zodanig is hun doel de explosiviteit van het conflict te verminderen. Wellicht ook interessant voor jou

Emotiegerichte gezinstherapie (EFFT)
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Emotiegerichte gezinstherapie (EFFT)

Emotiegerichte gezinstherapie is echt effectief bij het aanpakken van problematische familierelaties. Ontdek hier hoe het werkt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.