De relatie tussen geld en geluk volgens de wetenschap

In hoeverre is het waar dat geld geluk brengt? Ontdek wat de wetenschap erover zegt.
De relatie tussen geld en geluk volgens de wetenschap
Cristina Roda Rivera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Cristina Roda Rivera.

Laatste update: 27 december, 2022

De relatie tussen geld en geluk is lang bestudeerd door sociologen, psychologen en economen. We leven inderdaad in een samenleving die gericht is op het verkrijgen van economische status. Daarom is het een interessant onderwerp om erachter te komen of geld tot geluk leidt.

Als we kijken naar de studies over de relatie tussen geld en geluk, is het noodzakelijk om eventuele uitzonderingen te overwinnen. Dat geldt ook voor het vinden van algemene regels die herhaaldelijk in verschillende samenlevingen worden gezien. Verder is het belangrijk om te weten welke rol geld normaal gesproken speelt in de tevredenheid van het leven in een kapitalistische samenleving.

De meest interessante studies concentreren zich op het verschil tussen geld hebben om alleen in basisbehoeften te voorzien en geld hebben als een optie voor macht in de samenleving. Dit is een kloof waarop bijna alle onderzoeken tussen geld en geluk zijn gebaseerd.

Geld en geluk: de basisbehoeften

Een van de vroegste theorieën over de relatie tussen geld en geluk werd geschetst door Richard Easterlin. Hij is hoogleraar economie aan de University of Southern California (VS).

Een vrouw die droomt over geld

Professor Easterlin ontdekte dat landen met hogere mediane inkomens over het algemeen gelukkiger zijn dan landen met lagere niveaus. Hij ontdekte zelfs dat, zolang burgers genoeg inkomen hebben om in hun basisbehoeften te voorzien, ze meestal gelukkig zijn.

Easterlin betoogde dat de tevredenheid met het leven toeneemt met het gemiddelde inkomen, maar slechts tot op zekere hoogte. Daarbuiten neemt de marginale winst in geluk af.

In een notendop is de geluk-inkomen-paradox als volgt: op een gegeven moment, zowel tussen als binnen landen, varieert geluk rechtstreeks met het inkomen, maar in de loop van de tijd neemt het geluk niet toe wanneer het inkomen van een land stijgt.

Wat is ‘geluk’ precies?

Voor auteurs als Daniel Kahneman kan geluk worden gedefinieerd in termen van ’emotioneel welzijn’ en ‘positieve evaluatie van het leven’. Op zijn beurt wordt emotioneel welzijn begrepen als de dagelijkse gevoelens die mensen ervaren, zoals geluk, verdriet, stress of woede. Evaluatie van het leven verwijst naar de perceptie die mensen hebben over hun leven als ze erover nadenken.

Met meer geld koop je tevredenheid met het leven, maar geen geluk. Een laag inkomen hangt echter samen met zowel een laag emotioneel welzijn als een lage evaluatie van het leven.

Als mensen veel geld verdienen, voelen ze zich meer tevreden met het resultaat van hun leven en minder prikkelbaar. Dat betekent echter niet dat ze zich gelukkig voelen.

In feite heeft de gemoedsrust die gepaard gaat met het voorzien van basisbehoeften meer te maken met mensenrechten dan met de omvang van het geluksgevoel. Het is duidelijk dat als je geen basisbehoeften zoals onderdak of voedsel hebt, het buitengewoon moeilijk zal zijn om gemoedsrust te ervaren en dus een gevoel van algemeen geluk.

Meer bevindingen

Een studie (Engelse link) uitgevoerd door Elizabeth W. Dunn, Lara B. Aknin en Michael I. Norton en gepubliceerd in 2008 in Science, concludeerde dat geld gelukkig maakt. Echter, alleen als het aan iemand anders wordt uitgegeven. In feite ontdekte de studie een directe correlatie tussen het bedrag dat mensen besteden aan geschenken voor anderen en een toename van hun gevoel van voldoening.

Voor een tweede onderzoek ondervroeg het team werknemers van een bedrijf die net winstdelingsbonussen hadden ontvangen. Het bedrag van deze bonus die werknemers aan anderen besteedden, voorspelde hun geluk zes tot acht weken later. Aan de andere kant had het deel van de bonus dat ze aan zichzelf besteedden geen effect op hun geluk.

In een derde onderzoek gaf het team onderzoeksdeelnemers tussen de vijf en twintig dollar en instrueerde hen om het geld aan zichzelf of anderen te besteden. Toen werd hun geluk bepaald. Uit de studie bleek dat degenen die hun geld aan anderen besteedden, gelukkiger waren dan degenen die dat niet deden.

Het gaat er niet om hoeveel je verdient, maar hoe je het uitgeeft

Hoewel onderzoekers deze eeuwenoude vraag vanuit verschillende hoeken hebben bekeken, zijn ze het er over het algemeen over eens dat geluk niet zozeer afhangt van hoeveel we verdienen, maar van hoe we ervoor kiezen om het uit te geven.

Kan er daarom worden gezegd dat geld gelukkig maakt? Misschien, afhankelijk van hoe we het besteden.

In je eigen leven heb je bijvoorbeeld misschien gemerkt dat het krijgen van een opslag of bonus je op de lange termijn niet gelukkiger maakte. De aanvankelijke euforie verdween snel naarmate je gewend raakte aan het nieuwe loon.

Of misschien vond je dat het kopen van de nieuwe smartphone of de nieuwste gadget niet veel deed voor je geluk. Dat wil niet zeggen dat je er geen plezier van hebt gehad, maar dat heeft niets te maken met je geluk op middellange termijn.

Sleutels om geld uit te geven als een investering in ons welzijn

De wetenschap beweert dat er een paar manieren zijn waarop geld kan worden uitgegeven en die gegarandeerd langdurig plezier zullen geven:

Meer tijd kopen

Een UCLA-onderzoek onder 4.400 Amerikanen toonde aan dat mensen die tijd meer waarderen dan geld, over het algemeen gelukkiger zijn dan degenen die niet geloven dat meer tijd beter is dan meer geld.

Stel je eens voor dat je een virtuele assistent kunt inhuren. Die kan de alledaagse taken uit te voeren die je vastbinden of een andere dienst die je tijd zou kunnen vrijmaken. Om je tijd te geven om te besteden aan de dingen die echt belangrijk voor jou zijn. Bijvoorbeeld met je familie en vrienden zijn of zelfs gewoon een wandeling maken met je hond en naar de zonsondergang kijken.

Vrienden praten over de relatie tussen geld en geluk

Uitgaven aan een droomervaring

Mensen denken ten onrechte dat het kopen van dingen die langer meegaan en zelfs in waarde stijgen, hen veel langer gelukkig zal maken dan ervaringen. Desalniettemin raak je in werkelijkheid snel gewend aan de nieuwe designer winterlaarzen waar je ooit geobsedeerd door was. Hoewel je ze misschien nog steeds graag draagt, vervaagt die eerste golf van geluk die je in de eerste paar weken ervoer snel.

Een geweldige ervaring, zoals een vakantie op een exotisch eiland, zal echter voor altijd in je geheugen blijven. Je zult je die momenten altijd herinneren als een golf van plezier.

Ervaringen kunnen inderdaad vluchtig zijn, maar de vreugde die ze brengen zal lang duren. Het zijn het soort gewaarwordingen en herinneringen die je kunnen opvrolijken als je je down voelt. Ook kunnen ze je aanmoedigen om soortgelijke ervaringen te organiseren.

Geld besteden aan vrienden en familie

Je zult meer voldoening voelen wanneer je tijd en geld besteedt aan de mensen die echt belangrijk voor jou zijn. We zijn tenslotte allemaal sociale dieren. Het hebben van gezonde relaties met anderen is essentieel voor onze fysieke en mentale gezondheid.

Geld uitgeven aan ervaringen is meer lonend omdat je die goede tijden vaak deelt met een partner, vriend of familie. Zelfs samen winkelen is leuker dan alleen.

Waarom maakt het ons blij om geld aan anderen uit te geven? Psychologen zeggen dat het komt omdat het ons een goed gevoel over onszelf geeft. Door aan anderen te geven, krijgen we een liefdevol en genereus beeld van onszelf dat ons gelukkig maakt. Het helpt ons om meer met hen in contact te komen. Mensen met sterke sociale banden zijn over het algemeen gelukkiger dan mensen zonder.

Tot op zekere hoogte draagt geld aanzienlijk bij aan gevoelens van welzijn. Maar verder betekent meer geld niet noodzakelijkerwijs een gelukkiger persoon. Desalniettemin kan geld, met een bewuste en juiste besteding, inderdaad een zekere hoeveelheid geluk kopen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.