Hoe je de relatie met jezelf aantast: 7 voorbeelden

Hoe je de relatie met jezelf aantast: 7 voorbeelden

Laatste update: 24 december, 2018

Er zijn veel dingen die de relatie met jezelf schade kunnen toebrengen. Uiteindelijk proberen alle menselijke wezens te krijgen wat best voor hen is. Mensen zijn echter tegenstrijdig en vaak ingewikkeld. Dat is ook de reden waarom mensen op manieren handelen waarbij ze tegen hun eigen welzijn ingaan.

In je volwassen leven is de relatie met jezelf de belangrijkste relatie die je hebt. Je wordt dan verondersteld voldoende kennis en ervaring te bezitten om te doen wat jij wilt. Het is een vrijheid die je soms op een bewuste of niet bewuste manier kan gebruiken. Je neemt dan beslissingen die je relatie met jezelf beschadigen.

Niemand begint met opzet innerlijke conflicten. Waarschijnlijk probeer je je zo goed als je kan, goed te voelen, net als de meeste mensen. En als jij je goed voelt, dan wil je je nog beter voelen.

Het probleem is dat er bewuste en onbewuste mechanismen zijn die je verhinderen om dit te doen. In dit artikel zullen we het over deze mechanismen hebben die de relatie met jezelf in het gedrang brengen.

“Mensen zeggen vaak dat deze of die persoon zichzelf nog niet gevonden heeft. Het zelf is echter niet iets dat iemand vindt, het is iets dat iemand schept.”

-Thomas Szasz-

Wat tast de relatie met jezelf aan?

1. Psychologische afhankelijkheid

Psychologische afhankelijkheid beschadigt de relatie met jezelf. Het ontstaat uit een gevoel van waardeloosheid. Psychologisch afhankelijke mensen geloven dat ze steun en bescherming nodig hebben. Ze beseffen niet dat ze dat eigenlijk niet nodig hebben. Ze gaan dus hun onafhankelijkheid inperken.

In sommige gevallen is dit soort gevoel het resultaat van opgroeien met strenge ouders. Deze mensen hebben zich dan nooit in situaties bevonden waarbij hun vermogens uitgedaagd werden. Hun ouders hebben hen immers altijd te veel beschermd.

Psychologische afhankelijkheid

2. Niet in het heden leven

Niet in het huidige moment leven is een manier om jezelf op een afstand van de wereld te plaatsen. Alles wat niet het heden is, bestaat alleen in je geest. Het bestaat ofwel in je herinneringen of in voorspellingen.

Niet in staat zijn om je op het hier en nu te focussen kwetst de relatie met jezelf. Het is een gewoonte die leidt tot een gebrek aan actie. Omdat het verleden en de toekomst alleen in je geest bestaan, is de kans groot dat je je dan meer op je gedachten zal concentreren en minder op je daden.

3. Een overdreven plichtsgevoel

We plakken allemaal graag het etiket “verplicht” op vele taken die in werkelijkheid niet verplicht zijn. In veel gevallen bestaat “ik moet” alleen maar in onze denkbeeldige wereld. Het is slechts een mogelijkheid die we zelf gekozen hebben. Diep van binnen vertegenwoordigt het eigenlijk niet echt een verplichting.

Deze lijn van gedachten tast de relatie met jezelf aan. De reden is dat je dan aandacht schenkt aan meer dingen dan je zou moeten. Bovendien heb je onvoldoende hulpmiddelen om ze allemaal uit te voeren. Je zal het ook moeilijker hebben om te voelen dat je iets goed gedaan hebt.

Dat gebeurt bijvoorbeeld als je denkt dat een opdracht op een bepaalde manier moest gebeuren en dat jij het niet precies op die manier kon doen.

Een overdreven plichtsgevoel

4. De schuld op jou nemen

Dit is wanneer je de verantwoordelijkheid op jou neemt voor dingen die je niet gedaan hebt. Het gebeurt ook wanneer je de gewoonte hebt om meer op je bord te nemen dan je aankan. Dit is duidelijk iets dat de relatie met jezelf aantast. Uiteindelijk zal je jouw daden, jouw gedachten en zelfs jouw verlangens veroordelen.

Veel dingen in het leven kan je niet verwezenlijken. Dit betekent echter niet dat je zwak bent. Het maakt je gewoon menselijk. Het is dus niet nodig om de schuld voor alles op jou te nemen. Als je een fout maakt, probeer het dan te herstellen. Daarna ga je verder.

5. Geloven in toeval

Geloven in toeval of de invloed van toeval op de gebeurtenissen overschatten maakt je passiever. Tegelijkertijd kan het ervoor zorgen dat je bijgelovig wordt. Je zal dan je hulpbronnen gebruiken om te handelen op basis van gedachten en niet op basis van feiten.

Toeval kan in het leven belangrijk zijn. Dat betekent echter niet dat we allemaal een leven leiden dat reeds bepaald is. Het betekent ook niet dat we niet kunnen kiezen wat er gebeurt of dat we ons lot niet kunnen bepalen.

6. Vooroordelen hebben

Vooringenomenheid maakt het mogelijk om in een eenvoudige werkelijkheid te werken (een werkelijkheid die niet erg uitdagend is), die onze cognitieve vermogens vermindert. Vooroordelen zijn veralgemeningen van mensen of dingen.

Vooringenomen zijn beschadigt de relatie met jezelf. Dat komt omdat het jouw perspectief verkleint en je tegenhoudt om verder te gaan. Dit moedigt irrationele gedachten aan. Het beperkt ook de kwaliteit van de mensen met wie jij je omringt.

7. Een obsessie met rechtvaardigheid

Rechtvaardigheid is iets dat we allemaal willen. Het probleem is dat het altijd heel subjectief is. Wat voor de ene persoon eerlijk is, is dat misschien niet voor iemand anders.

En dan hebben we het nog niet over het feit dat we de woorden “goed” en “eerlijk” vaak met elkaar verbinden. Dit is echter niet altijd juist. Wanneer een interesse in eerlijkheid een obsessie wordt, dan is de kans groot dat je een oordeel zal vellen over dingen waarmee jij niets te maken hebt.

Al deze dingen beschadigen de relatie die je met jezelf als persoon hebt. Ze worden obstakels om een toestand van welbevinden te verwezenlijken. Het goede nieuws is echter dat het niet erg moeilijk is om alles te veranderen. Werk dus aan het tot stand brengen van een meer opbouwende kijk op de dingen. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Burns, R. B. (1990). El autoconcepto. Ediciones EGA. Bilbao.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.