De psychologie van electronic sports

In dit artikel gaan we het hebben over het electronic sports-fenomeen en hoe het internet met zijn duizenden volgers nieuwe concurrentie en nieuwe beroepen heeft gevormd.
De psychologie van electronic sports
Francisco Roballo

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Francisco Roballo.

Laatste update: 27 december, 2022

De psychologie van electronic sports is tegenwoordig relevanter geworden. Electronic sports worden namelijk ieder jaar populairder en het is inmiddels ook vrij gebruikelijk om erover te horen in de media.

Internationale electronic sports-toernooien hebben miljoenen volgers. Bovendien dienen ze als een uitstekende vorm van publiciteit voor producenten en promotors van videospelletjes.

In dit artikel zullen we ons focussen op twee hoofdzaken van dit fenomeen. De eerste heeft betrekking op de vaardigheden en de manier van gedragen waren mensen die electronic sports beoefenen over moeten beschikken. De tweede heeft betrekking op waarom deze videospelletjes zo aantrekkelijk zijn voor nieuwe generaties.

We bekijken de primaire kenmerken van dit fenomeen vanuit een psychologisch oogpunt. De technologie ontwikkelt zich razendsnel en videospelletjes kunnen om verschillende redenen een probleem vormen. Ze kunnen echter ook een waardevol hulpmiddel zijn bij een interventie.

Electronic sports: The Videogame Boom

Globalisering heeft absoluut een impact gehad op het electronic sports-fenomeen. Het publiek van videospelletjes is in de laatste jaren dan ook enorm toegenomen.

Veel mensen die opgroeiden met het spelen van videospelletjes en dit bleven doen toen ze volwassen werden, zijn nu ouders. Als gevolg spelen hun kinderen ook vaak videospelletjes, en mensen van elke leeftijd ertussenin. Tegenwoordig is het moeilijk om je voor te stellen dat alles begon in de jaren ’70 met mensen die samenkwamen om Pac-Man of Space Invaders te spelen.

Jongen speelt een videospelletje

De internetrevolutie

De mogelijkheid om verbinding te maken met het internet en online spelletjes te spelen met andere gebruikers bracht in de jaren ’90 een revolutie teweeg. Grote producenten zoals Nintendo en Sony concurreren tot op de dag van vandaag met elkaar om het meeste te verkopen.

Rond diezelfde tijd beseften industrieleiders hoe belangrijk het is om de eisen van hun gebruikers te begrijpen. Toen werd de basis gelegd voor de psychologie van electronic sports.

Professionalisering van electronic sports

De boom heeft zoveel invloed gehad dat er zelfs een hoop mensen zijn die hun geld verdienen met het spelen van videospelletjes. De toernooien zelf zijn internationaal belangrijk geworden. Enorme competities zoals die begonnen in Japan en Zuid-Korea hebben zich verspreid naar de rest van de wereld.

Hoeveel de markt is gegroeid en de beschikbaarheid van sponsors maakt het voor veel mensen mogelijk om maandelijks rond te komen met e-sports. Er zijn verschillende spelcategorieën:

  • Real-time strategie (RTS). Dit zijn spelletjes die zijn gebaseerd op echte sporten. Een voorbeeld zijn FIFA-voetbaltoernooien.
  • First-person shooter (FPS). Tot deze categorie behoren met name oorlogssimulatiespellen en gewapende missiespellen. Een voorbeeld is het populaire spel Counter-Strike.
  • Multiplayer Online Battle Arena (MOBA). Dit is de populairste categorie waarin mensen vechten in een fantasiewereld. League of Legends is een van de populairste MOBA-spellen.

Waarom zijn e-sports zo populair?

Het bekijken van video’s op YouTube van andere mensen die videospelletjes spelen, is een zeer populaire activiteit bij jongere generaties. Dit fenomeen brengt veel ouders en oudere volwassenen in verwarring.

Wat is er nu zo aantrekkelijk aan het kijken naar hoe iemand anders een spel speelt zonder zelf mee te kunnen doen? Psychologen kwamen met de volgende verklaringen:

  • Esthetisch. De kunst van het goed spelen. Professionele spelers stellen hun spelkunsten aantrekkelijk ten toon.
  • Drama. Kijken hoe andere mensen deelnemen aan een competitieve activiteit is opwindend. Als er twee of meer spelers bij betrokken zijn, verhoogt dit bovendien de opwinding.
  • Manier om te ontsnappen. Zoals elk andere vorm van entertainment, is het een middel voor afleiding voor de kijkers.
  • Een gevoel ergens bij te horen. Die-hard voetballiefhebbers identificeren zich als fans en mensen die e-sports volgen identificeren zichzelf als ‘gamers’. Met andere woorden, ze identificeren zich ook met een bepaalde speler of team.

De psychologie van electronic sports

Tegenwoordig worden videospelletjes om verschillende redenen gebruikt. Van piloottraining en interventie van ADD/ADHD tot onderwijs, videospelletjes kunnen een geweldig educatief hulpmiddel zijn.

Er zijn meerdere studies die het idee ondersteunen dat videospelletjes kunnen helpen om iemands cognitieve vaardigheden te verbeteren. Hun toenemende complexiteit vereist echter juist de vaardigheden die ze helpen te ontwikkelen.

De belangrijkste psychologische vaardigheden betrokken bij e-sports

Vanuit psychologisch oogpunt zijn er verschillende ‘vereisten’ om een ​​goede speler te zijn. Als we het hebben over ‘cognitieve vaardigheden’, bedoelen we de uitvoerende functies van de hersenen waar voor het spelen van videospelletjes veel vraag naar is. Laten we eens kijken naar een paar van de meest gebruikte cognitieve vaardigheden in e-sports.

  • Concentratievermogen. Het spelen van dit soort videospelletjes vereist veel concentratie. Spelers moeten aandacht hebben voor elk detail op het scherm en sommige spelletjes kunnen wel uren doorgaan.
  • Planning. Aangezien strategie een cruciaal onderdeel is van e-sports, is planning een fundamentele vaardigheid. Deze spelletjes vereisen een hoog planningsvermogen om de gebeurtenissen van het spel te verwerken. Ze vereisen ook dat je met snelle, intelligente antwoorden komt.
  • Werkgeheugen. Dit vermogen bestaat uit het gebruiken van al je cognitieve bronnen voor één taak. Het leggen van verbindingen tussen wat je op dat moment op het scherm ziet en dingen die al zijn gebeurd, is van cruciaal belang.
  • Remming. Je impulsen kunnen beheersen en je aandacht op één doel kunnen richten, is nog een belangrijke vaardigheid in e-sports. Een cruciaal aspect van het spel is het negeren van potentiële afleidingen.
Ruimte om videospelletjes te spelen

Wat willen fans van e-sports?

De eisen van fans van electronic sports en de constant evoluerende technologie zorgen ervoor dat deze branche voortdurend verandert. Psychologen hebben deze veranderingen dan ook opgemerkt. Tegenwoordig lijken ze een trend te volgen. Psychologen besefte dat spelers en toeschouwers bepaalde eigenschappen waarderen, zoals:

  • Onderdompeling. Hoe realistischer het spel, hoe beter. Spelers willen het gevoel hebben dat ze ‘in’ het spel zitten.
  • Concurrentievermogen. De producenten bieden meestal betere scenario’s en spelmodussen.
  • Het verhaal. Gamers willen iets spelen met een complex verhaal erachter. Dat voedt namelijk de mythe en het gevoel van onderdompeling.
  • Realisme en fantasie. De grafische beelden zijn uiterst belangrijk. Dat komt omdat ze een zekere mate van realiteit bieden. Een dosis realisme kan echter ook een aanvulling vormen op de fantastische scenario’s en verhalen omdat het de nieuwsgierigheid van de spelers wekt.

Een industrie die wordt geplaagd door problemen

Electronic sports-organisaties worstelen met problemen die je ook bij andere sportorganisaties tegenkomt. Tegenwoordig dreigen deze problemen de industrie zelfs te ruïneren.

Een van de problemen is de verspreiding van drugs en medicijnen die het aandachtsvermogen van spelers helpen te vergroten en hun prestaties kunnen verbeteren. Problematische genderstereotypen zijn ook een probleem. Daarnaast heb je ook nog de potentieel verslavende kwaliteit van videospelletjes voor kinderen.

Dit zorgt er tot slot voor dat de psychologie steeds meer geïnteresseerd is in e-sports. Dit is echter alleen maar gunstig. Vanuit psychologisch oogpunt naar dit fenomeen kijken, helpt namelijk om de eigenschappen te begrijpen die het tot een populaire activiteit maken.

Sommige onderzoekers debatteren over hoe ‘sportief’ e-sports eigenlijk zijn. Desalniettemin zijn de cognitieve vaardigheden die een professionele gamer nodig heeft onbetwistbaar. Een psychologische analyse van e-sports kan ook helpen bij het identificeren van complicaties en problemen binnen de spellen, evenals mogelijke therapeutische toepassingen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.