De negatieve effecten van sociale media

Hoewel sociale netwerken je helpen in contact te blijven met mensen die ver weg wonen, kunnen ze ook enkele negatieve effecten hebben.
De negatieve effecten van sociale media
Sergio De Dios González

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Laatste update: 04 augustus, 2023

Technologie probeert ons dichter bij de mensen te brengen die mijlenver van ons vandaan zijn. Het is echter niet altijd zo positief. In sommige gevallen kunnen diezelfde sociale netwerken je zelfs enorm beïnvloeden. In dit artikel gaan we kijken wat de verschillende problemen zijn die kunnen ontstaan door overmatig gebruik van sociale media.

Minderwaardigheidsgevoelens

We hebben allemaal de neiging om onszelf te vergelijken met de mensen om ons heen. Bovendien hebben we de neiging om alleen te praten over waar we trots op zijn. Toch kan dit tot grote problemen leiden.

Want elke keer dat je Facebook of Twitter bezoekt, zie je dat in ongeveer 70 procent van de berichten je vrienden praten over hun recente successen. Of je bekijkt hun foto’s op Instagram, waar ze een nieuwe promotie vieren, of je ziet op Foursquare de plaatsen die ze hebben bezocht met hun partner en vrienden.

Man zit op sociale media tijdens zijn werk

Hierdoor ga je onmiddellijk je eigen bezittingen, relaties, successen of economisch niveau vergelijken met wat je veronderstelt dat zij hebben. Het is een gevoel dat niet per se negatief is als je je ervan bewust blijft dat we allemaal onze eigen verschillende realiteiten en successen hebben. Het kan zelfs een stimulans zijn om jezelf te verbeteren en nieuwe doelen te stellen.

Aan de andere kant, als je je concentreert op het minimaliseren van wat je hebt en denkt dat je nooit hetzelfde zult hebben als zij, kom je in een vicieuze cirkel van ongelukkig zijn terecht waar je moeilijk uit kunt ontsnappen.

Sociale mediaverslaving

Je denkt misschien dat er niets mis mee is om constant je Facebook te checken om nieuwe berichten van je vrienden te zien of om Pinterest te bezoeken om duizend afbeeldingen in een minuut te ‘pinnen’. Maar als je deze activiteiten voortdurend uitvoert, kun je ten prooi vallen aan een sociale mediaverslaving. Dit is net zo gevaarlijk als elke andere verslaving.

Als je je daarom realiseert dat je meer tijd besteedt aan sociale media dan aan je dagelijkse activiteiten, is het een goed idee om jezelf een schema op te leggen en te stoppen met overboord gaan.

Eenzaamheid

Ironisch genoeg creëren sociale media eenzame mensen, terwijl een van de oorspronkelijke doelen ervan was om een vorm van verbinding te zijn tussen mensen die door grote afstanden van elkaar gescheiden zijn.

Dit komt omdat je de neiging hebt om geen interactie meer te hebben met de mensen om je heen, zodat je online je status kunt bijwerken en anderen in de virtuele wereld kunt vertellen wat je aan het doen bent.

Helaas kunnen je interpersoonlijke relaties zodanig worden aangetast dat je uiteindelijk totaal vervreemd raakt van degenen die het dichtst bij je staan. Toch kun je de eenzaamheid die sociale media teweegbrengen vermijden als je, in plaats van veel tijd te besteden aan het delen van je status op Facebook, persoonlijk afspreekt met je familie en vrienden en een leuke tijd hebt.

Verveelde vrouw omdat haar man op de sociale media zit

Hoe voorkom je dat sociale media je beïnvloeden

Sociale media zijn er om je te helpen contact te leggen met je dierbaren die ver weg zijn, om je werk gemakkelijker te maken en als een vorm van ontspanning. Om te voorkomen dat het je negatief beïnvloedt, moet je het echte doel ervan onthouden en het niet belangrijker in je leven maken dan het zou moeten zijn.

Tot slot, als je ziet dat iemand succesvoller is dan jij, denk dan aan alles wat ze hebben moeten doen om zover te komen. Sterker nog, gebruik hun succes als inspiratie voor het stellen van je eigen doelen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.