De moederrol: veranderingen en wat je eraan kunt doen

Moederschap markeert een voor en een na in het leven van een vrouw. Veel dingen veranderen. Daarom moet je extra inspanningen leveren, niet alleen om je aan te passen, maar ook om het beste van deze nieuwe fase te profiteren. Een fase die vol emoties zit.
De moederrol: veranderingen en wat je eraan kunt doen

Laatste update: 20 april, 2020

Moederschap is een fundamentele fase met zowel illusie als stress. Het is een belangrijke onderbreking van jou als persoon die je kende en je nieuwe rol: de moederrol.

Hoewel je misschien hoge verwachtingen hebt van deze rol, kan het zenuwslopend zijn als je verantwoordelijkheden, interesses en zelfs gevoelens moet aanvaarden die je niet eerder had.

Zoals met alle situaties in het leven, begin je als een beginner en zal de omgeving ervoor zorgen dat je verandert. Ouder zijn betekent niet alleen zorgen voor jezelf en je gezondheid, maar ook voor een ander mens die de eerste plek op je prioriteitenlijst inneemt. Het is een immense, prachtige en onvoorwaardelijke liefdesdaad.

Tegelijkertijd kan het botsen met het zelfbeeld dat je tot nu toe hebt gecreëerd. In werkelijkheid dwingt het moederschap om sommige delen van jezelf op te geven of op zijn minst een tijdje uit te stellen.

Dingen opgeven komt met een impliciete boodschap: je bent niet langer meer zo belangrijk, wat eigenlijk niet waar is. Maar als je niet zoveel tijd of middelen hebt om voor jezelf te zorgen zoals vroeger, kun je je verwaarloosd voelen. En dit kan je eigenwaarde aanzienlijk beïnvloeden.

De moederrol verandert het leven van een vrouw

Welke dingen veranderen er door de moederrol?

Moeder zijn betekent in veel opzichten je leven opnieuw uitvinden. Het is gezond en ook gewenst om nog steeds intieme momenten te hebben en te proberen je persoonlijkheid of je interesses te behouden. Maar natuurlijk zullen er plannen en projecten komen die je moet opgeven omdat ze niet samengaan met je huidige levensstijl.

Het goede nieuws is dat opgeven niet betekent dat je alles volledig moet vermijden. In plaats daarvan kun je eraan werken om de dingen aan te passen aan wie je nu bent. Sommige dingen die veranderen door de moederrol zullen we nu bespreken.

Sociale relaties

Vrienden zijn een van de belangrijkste elementen die het moederschap kan beïnvloeden. Tenzij de meeste van je vrienden ook kinderen hebben, waardoor jullie allemaal min of meer dezelfde veranderingen ondergaan, dan is het mogelijk dat je de enige bent die aanpassingen moet maken.

Tijd is niet meer wat het was vóór het moederschap. Daardoor ben je minder beschikbaar om bepaalde activiteiten te doen, zoals reizen, naar concerten of naar een nachtclub te gaan.

Ook verandert je energie en motivatie om dit soort dingen te doen. Ouders zijn meestal het grootste deel van de tijd erg moe. Als ze dus wat vrije tijd hebben, zullen ze het waarschijnlijk willen besteden aan wat rust. Het sociale leven verandert dus zeker.

Ouders gaan tijd doorbrengen met andere ouders, omdat ze meer met elkaar gemeen hebben, meer dingen hebben om over te praten en omdat hun kinderen samen kunnen spelen. Dit betekent echter niet dat je je oude vrienden achter je moet laten. Sterker nog, indien mogelijk moet je ernaar streven om deze vrienden ook te behouden.

Werk

Tot op de dag van vandaag lijkt de balans tussen werk en privé onmogelijk. Wanneer het moederschap komt, wordt een nieuwe ‘werknemer’ geboren. De eisen van verzorging en opvoeding van een kind maken het moeilijk om te werken en tegelijkertijd moeder te zijn. Daarom voelen veel vrouwen zich vaak gedwongen om te stoppen met hun baan.

Anderen stoppen niet met werken maar bevinden zich in een dagelijkse tsunami van stress en angst. Hoe dan ook, de hardwerkende vrouw die je vóór het moederschap was, is nu een ander soort vrouw, wiens inspanningen zijn verdeeld over andere, belangrijkere dingen.

Zelfzorg

Het grootste deel van je tijd gaat naar je kind. Je zou kunnen denken dat je fysieke en persoonlijke welzijn niet langer zo belangrijk zijn als voorheen. Het is ook absoluut normaal dat je jezelf niet meer als aantrekkelijk beschouwt. Het gebrek aan tijd zorgt ervoor dat voor jezelf zorgen geen prioriteit meer is.

Bovendien verandert je lichaam tijdens de zwangerschap en na de bevalling, dus het is te begrijpen dat je je niet meer zo zeker voelt als voorheen. Onthoud dat je nu anders bent, net als dat je leven nu anders is en dat verandering op zichzelf al mooi is.

Rust en vrije tijd verandert door de moederrol

Als je na je werk thuiskwam, een douche nam, wat comfortabele kleding aantrok en dan naar Netflix keek, dan zul je het waarschijnlijk eens zijn dat na het moederschap dat allemaal is veranderd. Er is een ander wezen om voor te zorgen, een wezen dat jou nodig heeft.

Vrije tijd, zoals we in het eerste punt al zeiden, verandert ook. Plannen zijn meestal meer relaxed, op vroegere uren en met verschillende mensen die je leven beter begrijpen en met wie je je kunt inleven.

Je partner

Jij en je partner worden in feite een team van verzorgers. In het ideale geval zouden jullie dit allebei op een zo georganiseerd mogelijke manier moeten doen. Het is namelijk belangrijk om ook nog wat tijd alleen door te kunnen brengen waarin je intiem met elkaar kunt zijn.

De algemene waarheid is echter meestal niet hetzelfde: het is moeilijker om alleen uit eten te gaan, ononderbroken gesprekken te voeren of om tijd te vinden om seks te hebben.

Een gelukkig gezin

Wat kun je doen om jezelf te blijven naast je moederrol?

Allereerst moet je vertrouwen hebben in wie je bent. Je persoonlijkheid zal niet van de ene op de andere dag verdwijnen. Voor zover je kunt en altijd realistisch gezien moet je proberen jezelf te blijven en jezelf niet helemaal te verliezen. Maar accepteer ook de realiteit en de veranderingen, zelfs als je ze niet leuk vindt. Dat is namelijk het volwassen ding om te doen.

Vergeet niet om hulp te vragen wanneer je het nodig hebt, zonder grenzen te overschrijden. Je hebt de grootouders van je kind, ooms, tantes of de oppas. In het ideale geval zou je kind tijd met je door moeten brengen, maar je moet zelf ook in de beste emotionele vorm zijn die je kunt hebben. Daarvoor heb je dus tijd voor jezelf nodig. 

Als je het gevoel hebt dat het je allemaal te veel wordt, vraag dan dus om hulp, haal diep adem en breng tijd met je kinderen door zodra je je beter voelt. Je hoeft je daar niet schuldig over te voelen.

Een andere optie is om wat tijd alleen te plannen. Laat je partner even voor de kinderen zorgen, jij kunt dan later hetzelfde voor je partner doen. Het idee hier is om elkaar te helpen. Je moet dus allebei beseffen dat je hier geen ruzie over zou moeten maken.

Geniet van je moederrol

Hoewel de moederrol moeilijk kan zijn, is het nog steeds een fundamentele verandering, net als bijvoorbeeld tiener worden. Het verschil is dat je voor deze verandering zelf hebt gekozen.

Het is belangrijk dat je het als een mooie tijd in je leven ziet. Hoewel sommige dingen niet hetzelfde zullen zijn, zullen andere dingen je de grootste voldoening geven als je gewoon leeft in het hier en nu.  Wellicht ook interessant voor jou

Eenvoudige zelfzorg voor moeders die het druk hebben
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Eenvoudige zelfzorg voor moeders die het druk hebben

Vele moeders hebben het heel druk. Daarom is zelfzorg essentieel. Deze supermama's moeten ook voor hun eigen lichamelijk en emotioneel welzijn zorg...


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.