De MMPI-test en zijn nut

Weet je hoe je persoonlijkheidstypes kunt identificeren en toekomstige gedragspatronen kunt inschatten? Er bestaat een test die zulke antwoorden kan geven. Lees er hier meer over.
De MMPI-test en zijn nut
Sofía Gimbert

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sofía Gimbert.

Laatste update: 02 juli, 2023

Het begrijpen van de menselijke persoonlijkheid is een complexe uitdaging voor psychologen. Gelukkig zijn er een aantal vertrouwde instrumenten die helpen de mysteries van de geest te ontsluieren. Bijvoorbeeld de MMPI-test.

Volgens een publicatie (Spaanse link) in het tijdschrift Universidad y Salud is dit instrument ideaal voor de objectieve evaluatie van de meest relevante dimensies van een individu, door middel van klinische, validiteits- en andere schalen. Als je meer wilt weten over deze test en hoe hij wordt toegepast in de psychologie, lees dan verder.

De MMPI-test

De Minnesota Multiphasic Personality Inventory (MMPI) is een psychologische test. Hij wordt vaak gebruikt om verschillende aspecten van persoonlijkheid te beoordelen en te meten.

Dit hulpmiddel heeft een plaats in verschillende klinische en onderzoekscontexten. Het bestaat uit een reeks zorgvuldig geselecteerde vragen en onderzoekt gebieden zoals emotionele stabiliteit en neigingen tot psychologische problemen. Er worden schalen gebruikt om vast te stellen of de gegeven antwoorden echt zijn.

De validiteit en betrouwbaarheid van dit instrument worden ondersteund door wetenschappelijke studies, zoals een review (Engelse link) in het tijdschrift Assessment. De resultaten moeten echter worden geïnterpreteerd door getrainde professionals en in combinatie met andere informatiebronnen.

Deze inventaris wordt wereldwijd erkend als een uitgebreide test die voldoende informatie oplevert. Hij wordt bijvoorbeeld gebruikt voor deskundigenrapporten, vanwege zijn vermogen om gedrag uit het verleden te evalueren en te anticiperen op toekomstig gedrag.

Geschiedenis en oorsprong van de MMPI-test

De MMPI heeft een interessante geschiedenis die teruggaat tot de jaren 1930. Twee psychologen, Starke R. Hathaway en J.C. McKinley van de Universiteit van Minnesota, ontwikkelden het instrument. Hun doel was om een nauwkeuriger en betrouwbaarder psychologisch beoordelingsinstrument te ontwikkelen.

In het begin werd de inventaris gemaakt als antwoord op de behoefte aan een objectieve en wetenschappelijk onderbouwde test voor persoonlijkheidsbeoordeling. Hathaway en McKinley stelden zich tot doel een instrument te ontwikkelen dat geschikt was voor klinische settings en academisch onderzoek.

In de loop der jaren heeft de MMPI echter verschillende herzieningen en updates ondergaan om de waarde en geloofwaardigheid ervan te waarborgen. Het origineel, bekend als MMPI-1, werd gepubliceerd in 1943.

Later kwamen er herziene versies, zoals de MMPI-2 en MMPI-2-RF (Minnesota Multiphasic Personality Inventory-2 Restructured Form), die de nauwkeurigheid en aanpasbaarheid verbeterden.

De MMPI wordt vaak gebruikt in de psychologie vanwege de belangrijke bijdrage aan het begrip van het individu en psychologische stoornissen. Zijn geschiedenis en oorsprong hebben de basis gelegd voor zijn evolutie en toepassing vandaag.

Types MMPI

Er zijn verschillende types MMPI. Ze zijn allemaal ontworpen om aan specifieke behoeften te voldoen bij de beoordeling van persoonlijkheid en psychopathologie. De meest actuele en bekende staan hieronder.

MMPI-2

De MMPI-2 is een herziene en vernieuwde versie van het origineel. Het werd gepubliceerd in 1989 en is uitgegroeid tot een van de meest toegepaste modellen in psychologische evaluatie. Deze test bestaat uit 567 items en behoudt veel van de schalen en dimensies van de oorspronkelijke analyse. Hij bevat echter ook nieuwe metingen die de validiteit en precisie hebben verbeterd (Butcher et al., 1990).

De MMPI-2 wordt gebruikt in verschillende contexten, waaronder de klinische praktijk, werving en onderzoek.

MMPI-2-RF

De MMPI-2-RF (geherstructureerd) is een herziene versie van de MMPI-2 en werd gepubliceerd in 2008. Hij is korter, met slechts 338 items. Desondanks behoudt het zijn integriteit en validiteit.

Dit model is ontwikkeld om de administratietijd te verkorten en de interpretatie van de resultaten te vergemakkelijken. Het behoudt de belangrijkste schalen en dimensies van de MMPI-2, maar hanteert een efficiëntere aanpak.

Andere versies

Er zijn specifieke versies, zoals de MMPI-A (voor adolescenten) en de MMPI-3 (de meest recente, gepubliceerd in 2019). Beide zijn afgestemd op verschillende populaties en beoordelingsdoeleinden. Elk type MMPI heeft zijn eigen kenmerken en functionaliteit. Daarom is het belangrijk om de meest geschikte versie te kiezen op basis van de specifieke context en behoeften van de test.

Toepassing van de MMPI-test

De MMPI wordt in verschillende fasen toegepast. Deze zijn als volgt:

  • Administratie. De MMPI bestaat uit een reeks vragen of items die het individu beantwoordt. Het kan in gedrukte vorm of digitaal worden uitgevoerd, afhankelijk van de beschikbaarheid en voorkeur van de beoordelaar. Het proces wordt begeleid door een psycholoog of, in sommige gevallen, zelf uitgevoerd.
  • Scoren. Nadat de antwoorden van de persoon zijn verzameld, wordt de vragenlijst gescoord. De MMPI gebruikt een scoresysteem dat numerieke waarden toekent aan elk van de antwoorden. Dit maakt de kwantificering van de verschillende schalen en dimensies mogelijk.
  • Interpretatie. Na het scoren worden de resultaten geanalyseerd op verschillende schalen. Ze worden vergeleken met de beoordelingen van een referentie- of normatieve steekproef. Interpretatie vereist gespecialiseerde kennis. Dit komt omdat het gaat om het bestuderen van antwoordpatronen en klinische en validiteitsschalen.

Het wordt aanbevolen om de resultaten van de MMPI te combineren met klinische interviews, observatie of psychologische tests om een uitgebreide en nauwkeurige beoordeling van de persoonlijkheid en psychopathologie van de persoon te krijgen.

Wie mag de MMPI-test afnemen?

In de regel zijn professionals die zijn opgeleid in klinische psychologie en psychologisch assessment bevoegd om de MMPI af te nemen. De test moet worden afgenomen door een psycholoog met ervaring in de interpretatie en het klinisch gebruik van het instrument.

Ze moeten een gedetailleerd begrip hebben van de gemeten constructen en van alle factoren die de geldigheid van de antwoorden zouden kunnen beïnvloeden.

In sommige gevallen, zoals bij onderzoek of selectieprogramma’s voor werknemers, kunnen andere professionals, zoals psychiaters, maatschappelijk werkers of begeleidingsadviseurs, worden opgeleid om de test af te nemen en te analyseren.

Wat meet de MMPI-test en op welke schalen?

De MMPI meet een breed scala aan aspecten van persoonlijkheid en psychopathologie. Het meet namelijk verschillende dimensies, gedragingen en emotionele kenmerken om een compleet profiel van het geëvalueerde individu te verkrijgen. Enkele van de belangrijkste schalen en vlakken die in de MMPI-2 worden geanalyseerd, zijn de volgende:

  • Validiteitsschalen. De MMPI-2 bevat verschillende schalen die de consistentie en oprechtheid beoordelen. Deze helpen bij het identificeren van mogelijke vertekeningen in de antwoorden en zorgen ervoor dat de resultaten geldig en betrouwbaar zijn.
  • Inhoudelijke schalen. De MMPI-2 heeft inhoudsschalen die specifieke gebieden van persoonlijkheid en gedrag onderzoeken. Ze hebben betrekking op onderwerpen zoals agressie, seksualiteit, sociale angst, autoriteit en opstandigheid.
  • Aanvullende schalen. De test bevat maatregelen die aanvullende en complementaire informatie geven over het individu en die bepaalde kenmerken beoordelen. Bijvoorbeeld verdedigingsstijl, reactie op therapie en de aanwezigheid van somatische symptomen.
  • Klinische schalen. De MMPI-2 heeft tien schalen die verschillende psychopathologische aspecten evalueren. Bijvoorbeeld depressie, angst, paranoia, schizofrenie, antisociaal gedrag en andere persoonlijkheidsstoornissen. Deze schalen geven informatie over de aanwezigheid en de ernst van verschillende psychische problemen.

Conclusie

De MMPI wordt algemeen erkend om zijn validiteit en betrouwbaarheid. Het is onderworpen aan strenge onderzoeken en reviews die de nauwkeurigheid en daarnaast de bruikbaarheid in verschillende contexten ondersteunen.

Het is echter belangrijk op te merken dat geen enkele psychologische test perfect is. Daarom moeten de resultaten van de MMPI worden geïnterpreteerd in combinatie met andere informatiebronnen.

Hoewel de MMPI een waardevol en nuttig hulpmiddel is dankzij de bijgewerkte versies, is het belangrijk om te onthouden dat de effectiviteit afhangt van de uitvoering door getrainde professionals. Maar als het correct wordt toegepast, kan de MMPI een dieper inzicht geven in de menselijke persoonlijkheid. Bovendien kan het helpen bij de juiste diagnose en behandeling.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.