De mentale strategie die je kunt gebruiken om te bereiken wat je wilt

Je overtuigingen kunnen je ofwel helpen je doelen te bereiken of ze voor altijd aan je laten ontsnappen. Leer ze in je voordeel te gebruiken.
De mentale strategie die je kunt gebruiken om te bereiken wat je wilt
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

Je geest en gedachten hebben veel meer macht dan je je kunt voorstellen. De overtuigingen die je hebt, kunnen je beperken of je ertoe aanzetten je doelen te bereiken. Ze vormen voor een groot deel jouw realiteit. In feite is er een mentale strategie die je kan helpen te bereiken wat je wilt. Het houdt gewoon in dat je gelooft dat je het kunt.

We hebben het hier niet over magie, maar over intentie. Intentie is krachtig omdat het je focust en je helpt al je energie te richten en te investeren in het bereiken van je doelen. Sterker nog, de vaste overtuiging dat je een doel kunt bereiken, geeft je de motivatie om te handelen. Daarom, als je een doel hebt, gebruik je geest dan als bondgenoot in plaats van als vijand.

Mentale kracht opbouwen

Toen je een kind was, werd je verteld dat als je iets echt wilde, je het zou krijgen. Net als toen je een wens deed toen je de kaarsjes op je verjaardagstaart uitblies. Maar naarmate je opgroeide, begon je beperkende overtuigingen te verwerven die je van dit soort hoop en optimisme weghaalden.

Wensen doen en erop vertrouwen dat ze uitkomen lijkt nogal utopisch of kinderachtig – een fantasie eigenlijk. Dit is echter niet helemaal waar. Want als je iets gelooft, creëer je het. In feite, wat in je geest leeft en blijft, eindigt vaak, en manifesteert zich (Spaanse link) in je tastbare realiteit.

Dit gaat niet over naïviteit, maar over weten hoe overtuigingen werken en de kracht die je verwerft als je er de leiding over neemt. Natuurlijk moet je wat gezond verstand gebruiken. Bijvoorbeeld, hoeveel je ook denkt te kunnen vliegen, je kunt het niet.

Dat komt omdat we allemaal worden beheerst door de wetten van de natuurkunde. Dus als je van een dak springt, doe je jezelf pijn. Er zijn echter veel andere aspecten van het leven waarin mentale strategie een belangrijke rol speelt.

Man met bril die mentale strategie denkt

Beperkende overtuigingen voor je mentale strategie

De duidelijkste voorbeelden hiervan zijn de negatieve. Dat komt omdat ze degenen zijn die je het meest ervaart. Inderdaad, als je er vast van overtuigd bent dat je iets niet kunt, zul je het hoogstwaarschijnlijk ook niet doen.

Dit komt omdat je ten eerste opgeeft voordat je zelfs maar begint. Sterker nog, je geeft jezelf niet eens de kans om ernaartoe te werken. Ten tweede zullen je beperkende overtuigingen (Spaanse link) al je pogingen daartoe boycotten.

Laten we een voorbeeld nemen. Als je naar een feest gaat waar je niemand kent, met de overtuiging dat je geen vrienden kunt maken, zul je dat waarschijnlijk ook niet doen. Het kan zijn dat je niemand durft aan te spreken en een gesprek aangaat. Maar zelfs als je je angst overwint en het probeert, zal je lage zelfvertrouwen waarschijnlijk leiden tot slechte sociale prestaties.

De angst die je zult ervaren, zal ertoe leiden dat je aarzelend, met een lage stem, zonder vloeiendheid en zonder oogcontact te spreken. Je kunt het gesprek niet goed volgen en uiteindelijk zal de interactie mislukken. Je overtuiging zal zijn vervuld.

Je kunt krijgen wat je wilt, maar je moet het geloven

Gelukkig werkt het proces ook omgekeerd. Als je er bijvoorbeeld van overtuigd bent dat je een doel zult bereiken, neemt de kans op succes exponentieel toe. Inderdaad, je acties zijn gericht op het creëren van de realiteit die in je geest bestaat. Dat komt omdat waar je je mentale energie stopt, je ook je vermogen om te creëren stopt.

Stel daarom eens dat je een restaurant wilt openen en er zeker van bent dat je dit gaat bereiken. Je zult je energie consequent op dit doel richten. Op een min of meer directe manier zal dit feit je begeleiden om de juiste acties te ondernemen om dit te bereiken. Je hebt de motivatie om je vaardigheden te trainen, te ontwikkelen en te verbeteren. Je wordt geïnformeerd en bent alert op eventuele kansen.

Verder werk je met passie, toewijding en doorzettingsvermogen aan je doel. Ten slotte zal het zich manifesteren, dankzij het feit dat je je mentale energie direct en constant in je verlangen hebt geïnvesteerd. Je was er inderdaad vast van overtuigd, zonder beperkingen, dat je het zou bereiken.

Man geconfronteerd met een hoofd in de vorm van een doolhof

Enkele gewoonten om te krijgen wat je wilt

Het hebben van voldoende mentale energie (Engelse link) is essentieel om te kunnen bereiken wat je van plan was te doen. Op deze manier is het belangrijk om een reeks gewoontes te ontwikkelen die je helpen je lichaam en geest te versterken.

Hier zijn enkele tips waarmee je beter in staat bent om elke omstandigheid het hoofd te bieden en te overwinnen.

Gezond eten

Het ideaal is om een gezond dieet te hebben volgens je eigen behoeften. Onthoudje bent wat je eet’ en daarom is het essentieel dat je dieet gezond is en je verrijkt. Daarnaast zijn de voedingsstoffen die je binnenkrijgt de belangrijkste energiebron voor je hersenen.

Oefening

Het is ook essentieel dat u een te zittend leven vermijdt. Lichaamsbeweging activeert je lichaam, verbetert je bloedstroom en vergemakkelijkt de zuurstofvoorziening in je lichaam. Idealiter zou je dagelijks of ten minste drie tot vier dagen per week moeten sporten.

Slaap voldoende

Ten slotte, om je geest te versterken, moet je elke nacht zeven tot acht uur goed rusten. Inderdaad, nachtrust is essentieel voor je lichaam om te regenereren en om je hele lichaam beter te laten functioneren. Daarnaast hebben je hersenen rust nodig om in topvorm te zijn en gestimuleerd te worden.

Uiteindelijk kun je krijgen wat je wilt. Als je een verlangen wilt uiten, zet je geest dan in om eraan te werken. Identificeer al die beperkende gedachten en deactiveer ze. Wen eraan om een duidelijke focus van intentie op je verlangen te houden, visualiseer het regelmatig en ervaar de emoties die opkomen wanneer je het als een realiteit voelt.

Wanneer je geest gelooft dat het een feit is, zal het je leiden om het te creëren. Werk aan je mentale strategie!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Vitale, J. (2005). El poder de la atracción. Obelisco.
  • Vera Sánchez, A. (2013). Creencias limitantes.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.