De mentale belasting van het moederschap
Probeer deze vraag te beantwoorden: hoe is de werkdruk bij jullie thuis en in jullie gezin verdeeld? Veel stellen antwoorden al snel dat de taken gelijk verdeeld zijn over beide partners. Bijvoorbeeld, de een kookt en de ander wast, de een doet de kinderen in bad en de ander geeft ze te eten. Op het eerste gezicht lijkt de situatie eerlijk en evenwichtig, maar wie draagt echt de mentale belasting van het moederschap?
Als we verder gaan dan een oppervlakkige analyse, zien we dat een huis niet alleen door fysieke inspanningen in stand wordt gehouden. In feite vereist het onderhouden van de dagelijkse dynamiek een bewuste mentale inspanning om te plannen, te organiseren, te anticiperen en beslissingen te nemen. Deze taak komt meestal vooral op de schouders van vrouwen terecht.
Als we ons beperken tot de huishoudelijke taken van het leven als echtpaar, is het gebruikelijk om onevenwichtigheden te constateren. Als er echter een gezin wordt gevormd en er kinderen komen, wordt deze kloof groter, en is de mentale belasting die moeders op zich nemen veel groter dan die van vaders. We onderzoeken deze verschillen hieronder.
De mentale belasting van het moederschap
De mentale belasting waarnaar we verwijzen omvat al die voorafgaande en onzichtbare processen die nodig zijn om fysieke taken te kunnen uitvoeren. In een bedrijf bijvoorbeeld is een werknemer beperkt tot het aankomen op zijn werk en het vervullen van zijn opdracht.
Toch ligt daarachter al het werk dat een analist of een groep analisten verricht. Ze moeten analyseren, informatie verwerken, plannen, organiseren, doelen stellen, anticiperen op mogelijke mislukkingen en oplossingen, taken verdelen, enz.
Als we dit vertalen naar het dagelijks leven van huis en gezin, zijn beide leden werknemers. Het zijn werkers die zichtbare taken uitvoeren. Dat gezegd hebbende, vervullen vrouwen bovendien een dubbele functie, omdat alle managementtaken op hen neerkomen. Laten we, om beide begrippen te onderscheiden, enkele voorbeelden bekijken. De fysieke en zichtbare taken zouden er als volgt uit kunnen zien:
- De wasmachine aanzetten.
- Eten koken.
- De baby naar bed brengen.
- Het kind naar school of naar de dokter brengen.
- De vloer vegen en dweilen.
Anderzijds komt de mentale belasting tot uiting in taken van de volgende aard:
- De dag en tijd van een medische afspraak onthouden.
- Het plannen van wekelijkse maaltijdmenu’s.
- Het identificeren en aanvullen van noodzakelijke producten die opraken.
- Het tekenen van de machtiging voor het schoolreisje van een kind.
- Het organiseren van de kleding van kinderen, zodat ze die beschikbaar hebben voor hun verschillende activiteiten.
De gevolgen van de mentale belasting voor de vrouw en het paar
Zoals we zien kan het eerste deel van de taken gelijk verdeeld worden, maar het tweede deel niet. Het idee dat deze taak aan de vrouw toekomt is echter zo genormaliseerd dat men zelfs verwacht dat zij degene is die haar partner vertelt wat hij moet doen.
Men verwacht niet van mannen dat ze dit initiatief nemen, gelijkelijk betrokken zijn bij de behoeften van het gezin, en weten hoe ze moeten anticiperen, organiseren en de leiding nemen over dit soort mentaal werk. Dat heeft gevolgen op verschillende niveaus.
Stress en angst
Ongetwijfeld is het zwaar om de last van een gezin op zich te nemen. Zorgen voor de behoeften van elk lid, alles organiseren zodat het op rolletjes loopt, afspraken en data onthouden, anticiperen, beslissingen nemen en problemen oplossen is een fulltime baan. Maar bovendien moeten veel vrouwen dit werk tegenwoordig combineren met een baan buitenshuis.
Vrouwen zijn weliswaar toegetreden tot de arbeidsmarkt, maar de verdeling van huishoudelijke taken en verantwoordelijkheden is niet meegegaan. Daarom voelen velen van hen zich in hun dagelijks leven vaak overweldigd en gestrest.
Deze situatie wordt aanzienlijk verergerd als er kinderen worden geboren, en de mentale belasting vermenigvuldigt zich exponentieel als de kinderen moeten worden opgevoed en verzorgd.
Onzichtbaarheid
Een van de moeilijkste aspecten van mentale belasting is dat het onzichtbaar is (Engelse link). Niemand merkt op hoe belangrijk vrouwen zijn en hoe uitgeput ze zijn.
Veel vrouwen zijn zich er niet eens van bewust dat ze een taak alleen uitvoeren die gedeeld zou moeten worden. Ze nemen gewoon aan dat het vanzelfsprekend is. Bovendien erkent of waardeert hun omgeving de tijd en energie die ze in deze taken hebben gestoken niet.
Koppelproblemen
Deze situatie is niet alleen nadelig voor de vrouw, maar voor beide partners, omdat het gemakkelijk kan leiden tot ruzies tussen het koppel. Uitputting, het gevoel van ongelijkheid, en dat hun eigen werk niet gewaardeerd wordt, kunnen ontevredenheid en wrok opwekken. In feite kan het er uiteindelijk toe leiden dat beide leden van het stel van elkaar vervreemden.
Het verdelen van de mentale belasting thuis en in het moederschap
Om de beschreven gevolgen te voorkomen, is het essentieel om je ervan bewust te zijn dat mentale belasting bestaat en te beginnen met het eerlijk verdelen van de verantwoordelijkheden.
Hoewel er verschillende manieren zijn om dit te bereiken, is een van de eenvoudigste om ze te verdelen in gebieden. Bijvoorbeeld koken, gezondheid, naschoolse opvang en hygiëne. Dan kan elk lid van het stel zich fysiek en mentaal bezighouden met datgene wat bij hem of haar past.
Koken bestaat niet alleen uit het bereiden van maaltijden, maar ook uit het plannen van menu’s en het kopen van eten. Gezondheid zal niet alleen bestaan uit het naar de dokter brengen van de kinderen, maar ook uit het op de hoogte zijn van wanneer bezoeken moeten plaatsvinden en het maken van afspraken.
Met deze taakverdeling op een dieper en vollediger niveau zal een eerlijker en bevredigender situatie ontstaan die het hele gezin ten goede komt.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Agirre, A. (2016). Negociaciones de pareja: los trabajos domésticos, la crianza y la construcción de la maternidad y la paternidad. Papeles del CEIC. International Journal on Collective Identity Research, (1), 1-27.
- Walzer, S. (1996). Thinking about the baby: Gender and divisions of infant care. Social Problems, 43(2), 219-234.