De 7 meestvoorkomende redenen voor gehoorschade onder jongeren
Gezondheid van het gehoor is een essentieel aspect van het algehele welzijn dat vaak over het hoofd wordt gezien. Tegenwoordig ervaart een toenemend aantal jongeren gehoorproblemen zoals gehoorschade die niet alleen permanente schade kunnen veroorzaken, maar ook hun kwaliteit van leven kunnen beïnvloeden.
De impact gaat verder dan fysiek gehoorverlies. Het strekt zich uit tot emotionele en psychologische aspecten zoals angst, stress, sociaal isolement en verminderde academische en werkprestaties. Het is belangrijk om actie te ondernemen om voor je algehele gezondheid te zorgen.
De meestvoorkomende oorzaken van gehoorschade onder jongeren
Met de prevalentie van dagelijkse activiteiten waarbij jongeren worden blootgesteld aan gevaarlijke geluidsniveaus neemt het risico op gehoorbeschadiging toe. Het beschermen van het gehoor vanaf jonge leeftijd voorkomt niet alleen permanente schade. Het behoudt ook de fysieke gezondheid en het emotionele welzijn op de lange termijn.
We bespreken hieronder de belangrijkste oorzaken van gehoorschade bij jongeren.
1. Festivals en concerten
Concerten en festivals zijn populaire evenementen onder jongeren. Ze vormen een aanzienlijk risico op gehoorschade. Het geluidsniveau bij deze evenementen overschrijdt vaak de veilige limiet van 85 decibel, soms zelfs tot 120 decibel. Blootstelling aan zulke hoge geluidsniveaus, zelfs gedurende korte perioden, kan leiden tot blijvende gehoorbeschadiging.
Volgens een onderzoek, gepubliceerd in het International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology (Engelse link), leidt het doorbrengen van veel tijd op luidruchtige plaatsen (zoals concerten of festivals) niet alleen tot een verlies van het vermogen om goed te horen. Het kan namelijk ook tinnitus veroorzaken. Iemand hoort dan geluiden zoals zoemen, fluiten of brullen zonder dat er daadwerkelijk geluid is.
Wil je dit vermijden? Het dragen van oordopjes die zijn ontworpen voor muziekevenementen en die gehoorbescherming op maat bieden, kunnen je helpen je oren te beschermen zonder dat dit ten koste gaat van de geluidskwaliteit. Ga ook niet te dicht bij de luidsprekers staan en neem regelmatig een pauze in een rustigere omgeving.
Je bent misschien ook geïnteresseerd in dit artikel: De emotionele problemen die gepaard gaan met tinnitus
2. Gebruik van een koptelefoon
Met de opkomst van draagbare muziekspelers en smartphones luisteren veel jonge mensen dagelijks naar muziek via koptelefoons. Als je echter langdurig naar muziek op een hoog volume luistert, kunnen de gevoelige structuren van het binnenoor beschadigd raken.
Uit onderzoek (Engelse link) van het British Journal of Hospital Medicine blijkt dat steeds meer jonge mensen risico lopen op geïnduceerd gehoorverlies als gevolg van het constante gebruik van koptelefoons. Mensen die meer dan 5 uur per week naar geluiden luisteren die luider zijn dan 89 decibel, kunnen na verloop van tijd blijvende gehoorschade oplopen.
Om dit te voorkomen wordt aanbevolen het volume lager te zetten. Volg de 60/60-regel: luister niet langer dan 60 minuten achter elkaar op niet meer dan 60% van het maximale volume. Overweeg ook om een koptelefoon met ruisonderdrukkende functies te gebruiken. Dit helpt om het volume laag te houden in rumoerige omgevingen.
3. Lawaai op de werkvloer
Veel jongeren werken in tijdelijke of seizoensbanen waar ze worden blootgesteld aan hoge geluidsniveaus. Denk aan plekken zoals in hotels, nachtclubs of in de bouwsector. Dit kan zeer schadelijk zijn voor hun gezondheid, omdat harde geluiden op het werk kan bijdragen aan cumulatieve gehoorschade.
Zonder goede gehoorbescherming kunnen jongeren blijvende schade oplopen aan hun vermogen om goed te horen. Werkgevers zijn verplicht om dergelijke voorgeschreven bescherming op het werk te bieden. Maak hier dus gebruik van en zorg ervoor dat je goed voor je oren zorgt tijdens het werken in lawaaierige omgevingen.
4. Vuurwerk
Vuurwerk en andere vormen van explosief entertainment zijn populair tijdens vakanties, feestdagen en festivals. Deze plotselinge en zeer luide knallen kunnen zelfs bij korte blootstelling directe gehoorbeschadiging veroorzaken.
Het is essentieel om een veilige afstand tot vuurwerk te bewaren en aangepaste gehoorbescherming te dragen bij het hanteren van vuurwerk of het bijwonen van vuurwerkshows
5. Sportevenementen
Jongeren nemen vaak deel aan sportevenementen en andere recreatieve activiteiten waarbij harde geluiden betrokken zijn. Denk aan evenementen zoals motorsport en schietactiviteiten. De geluiden op deze evenementen kunnen erg hard zijn. Vooral in afgesloten ruimtes of stadions waar het geluid wordt versterkt.
Het is essentieel om gehoorbescherming te dragen tijdens deze evenementen en andere lawaaiige activiteiten. Probeer ook af en toe weg te gaan van de geluidsbron om je oren rust te geven.
Door je bewust te zijn van de risico’s en proactief te handelen, kun je genieten van je favoriete sportactiviteiten zonder je gehoor in gevaar te brengen.
6. Medische en genetische factoren
Naast omgevingslawaai dragen ook medische en genetische factoren bij aan gehoorschade. Bepaalde medicijnen kunnen schadelijk zijn voor het binnenoor en het gehoor beïnvloeden. Deze staan bekend als ototoxische middelen. Hieronder vallen sommige antibiotica en chemotherapieën en medicijnen die worden gebruikt om ernstige ziekten te behandelen.
Daarnaast kan genetica sommige mensen vatbaarder maken voor gehoorbeschadiging, zelfs bij minder extreme blootstelling aan lawaai. Chronische oorontstekingen en andere aandoeningen kunnen ook leiden tot een verminderd vermogen om goed te horen. Dit gehoorverlies is dan het gevolg van structurele schade aan het gehoorapparaat.
Lees hier meer: Stimuleert muziek creativiteit?
7. Versneld gehoorverlies
Wanneer je vanaf je jeugd aan langdurige en harde geluiden bent blootgesteld, kun je last krijgen van versneld gehoorverlies. Deze gehoorschade kan permanent zijn. Het kan zowel het vermogen om zachte geluiden te horen als de spraakherkenning beïnvloeden.
Een studie, gepubliceerd in het academische tijdschrift Psychological Medicine, suggereerde dat gehoorverlies de communicatie en sociale interactie kan beïnvloeden. Bovendien wordt het vaak geassocieerd met cognitieve stoornissen, depressie, angststoornissen en psychose.
Daarom zijn preventieve zorg en regelmatige gehoortests belangrijk om een goede kwaliteit van leven te behouden.
Besteed aandacht aan deze veelvoorkomende oorzaken van gehoorschade onder jongeren
Problemen met goed horen zijn ernstige, maar vaak te voorkomen aandoeningen. Door het bewustzijn te vergroten en proactieve stappen te ondernemen, kun je zowel je gehoor als je kwaliteit van leven beschermen. Neem dus de verantwoordelijkheid voor je gehoorgezondheid. Het is een investering die zich direct en in de toekomst terugbetaalt.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Blazer, D., & Tucci, D. (2019). Hearing loss and psychiatric disorders: a review. Psychological Medicine, 49(6), 891-897. https://www.cambridge.org/core/journals/psychological-medicine/article/abs/hearing-loss-and-psychiatric-disorders-a-review/6D28936E3701DBB4D59AFBDBF9FC8A0B
- Ding, T., Yan, A., & Liu, K. (2019). What is noise-induced hearing loss?. British Journal of Hospital Medicine, 80(9), 525-529. https://www.magonlinelibrary.com/doi/full/10.12968/hmed.2019.80.9.525
- Gilles, A. (2014). Effectiveness of a preventive campaign for noise-induced hearing damage in adolescents. International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology, 78(4), 604-609. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S016558761400038X