Gehoord worden vermindert cognitieve achteruitgang

Je gehoord en begrepen voelen is een basisbehoefte op elke leeftijd. Er zijn zelfs aanwijzingen dat het hebben van iemand om mee te praten en naar je te luisteren de cognitieve achteruitgang omkeert.
Gehoord worden vermindert cognitieve achteruitgang
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Als er op een oprechte en gevoelige manier naar je geluisterd wordt is dat meer dan alleen een geschenk. In feite helpt het zowel je fysieke als psychologische gezondheid. Bovendien, volgens recente studies, kan zoiets basaals als gehoord worden de cognitieve achteruitgang zelfs verminderen.

Daarom zou je best een hoge leeftijd kunnen bereiken met een betere hersenfunctie. Om deze reden moet je ook niet aarzelen om een goede luisteraar te zijn voor degenen die het dichtst bij je staan.

Je weet ongetwijfeld hoe belangrijk goede communicatie is, zowel voor je eigen welzijn als in je relaties. Het is echter niet alleen een kwestie van een of meer mensen met wie je je gedachten, behoeften en ervaringen kunt delen. Je moet ook weten dat ze naar je luisteren en je begrijpen. Toch is dit niet altijd zo eenvoudig te realiseren.

Er zijn misschien mensen met wie je je leven deelt, maar ze zijn soms eigenlijk niet beschikbaar. Ze kunnen bijvoorbeeld knikken en naar je glimlachen, maar je realiseert je al snel dat ze mijlenver weg zijn.

In feite luisteren sommige mensen alleen naar je om basale antwoorden te geven of zelfs om je tegen te spreken. Dan zijn er mensen die gewoon niet het geduld of het emotionele vermogen hebben om empathisch met je in contact te komen. Je gehoord voelen is een basisbehoefte voor het menselijk welzijn op elke leeftijd. We moeten dit in gedachten houden.

“We hebben twee oren en maar één tong, zodat we meer kunnen horen en minder kunnen spreken.”

Diogenes Laërtius

Vrouwen die praten symboliseren het belang van iemand die naar je luistert

Gehoord worden keert cognitieve achteruitgang om

Voor effectieve en productieve communicatie moet je goed kunnen luisteren. Het leven is ingewikkeld en als er één ding overduidelijk is, dan is het wel dat we allemaal onze eigen versie van de dingen hebben.

Daarom, als je niet in staat bent om te luisteren om de realiteit van anderen te begrijpen, zal het moeilijk voor je zijn om overeenkomsten met hen te bereiken of zelfs om in harmonie samen te leven.

Er is echter nog een ander belangrijk aspect. Het is dat je luistert naar meer dan alleen problemen oplossen of afspraken maken. In feite betekent luisteren naar anderen hen aanwezigheid geven en valideren.

Het betekent contact maken met hun realiteit zonder te oordelen om hen te laten weten “Ik ben er voor jou.” Het houdt in dat je weet hoe je verder kunt gaan dan woorden met je non-verbale communicatie, gebaren, stemgeluid, enz.

Iemand hebben die naar je luistert is essentieel, al in de tijd dat je een kind was. In feite heeft de New York University Medical School onlangs een onderzoek (Engelse link) uitgevoerd waarin ze bevestigden dat dagelijks gehoord worden, de gezondheid van je hersenen verbetert. Bovendien kan het zelfs een buffer vormen tegen de ziekte van Alzheimer.

Betekenisvolle sociale interacties verbeteren de cognitieve functie

Op het gebied van neurodegeneratieve ziekten is er één merkwaardig bewijs dat de aandacht van experts blijft trekken. Het is het feit dat postmortale tests van veel oudere volwassenen duidelijke tekenen van Alzheimer in de hersenen vertoonden die zich nooit echt ontwikkelden. Wat zou de oorzaak kunnen zijn?

Alle mechanismen die voorkomen dat deze ziekte voortschrijdt, zijn nog niet geïdentificeerd. We weten echter dat factoren zoals het in stand houden van een actief en kwalitatief sociaal leven als buffer fungeren.

Bovendien is dankzij werk gepubliceerd in het JAMA Network Open- tijdschrift ontdekt dat het hebben van iemand die naar je luistert gunstig is voor wat bekend staat als cognitieve veerkracht.

Cognitieve veerkracht en dagelijkse emotionele steun

Het hebben van veel vrienden, familie en een partner kan al dan niet lonend zijn. Het hangt allemaal af van de kwaliteit van de band en de emotionele band.

Soms kunnen mensen bijvoorbeeld een groot sociaal netwerk hebben en toch het ondraaglijke gewicht van eenzaamheid voelen. Aan de andere kant hebben sommige mensen maar twee of drie vriendschappen, maar ze zijn in alle opzichten verrijkend en bevredigend.

Iemand hebben die naar je luistert, betekent dat je iemand hebt om je angsten, vreugden, behoeften en zorgen, enz. te delen. Goede emotionele steun geeft je kalmte en veiligheid. Je stress is verminderd, je ziet hoop in dagen van duisternis, en je motivatie en verlangen om door te gaan ontbranden…

Dit alles bevordert de cognitieve veerkracht. Ofwel: het vermogen om met veroudering om te gaan dankzij gezonde hersenfuncties. Daardoor blijven processen als geheugen, aandacht, probleemoplossing, reflectie en redeneren positief behouden.

Het onderzoek van de New York University heeft aangetoond dat als mensen naar je luisteren, je ouder wordt met een nauwelijks merkbare afname van je hersenvolume. De kans op het ontwikkelen van neurodegeneratieve ziekten wordt ook verminderd.

Vrienden die koffie drinken, vertegenwoordigen het belang van iemand die naar je luistert

Gehoord worden is een sleutel tot een goede gezondheid

Als iemand naar je luistert elke keer dat je dat nodig hebt, geeft dat je opluchting en voldoening. Inderdaad, goede vrienden, partners of broers en zussen kunnen je bondgenoten zijn op je levensreis. Vergeet echter niet dat dit betekent dat ook jij een goede luisteraar moet worden.

Rustig luisteren, jezelf openstellen voor de realiteit van anderen en je eigen even opzij zetten is iets dat je moet doen. Je moet emotioneel aanwezig zijn, empathisch dichtbij en oprecht verbonden zijn met de anderen in je leven. Dit verbetert zowel je eigen welzijn als dat van de mensen van wie je houdt. Het is een simpele handeling, maar het betekent zoveel. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Joel Salinas et al. Association of Social Support With Brain Volume and Cognition. JAMA Netw Open, 2021 DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2021.21122
  • Imhof, Margarete. (1998). What Makes a Good Listener? Listening Behavior in Instructional Settings. International Journal of Listening. 12. 10.1080/10904018.1998.10499020.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.