De meest effectieve therapieën voor emotionele afhankelijkheid

Als je merkt dat je steeds meer van je partner verlangt en het moeilijk voor je is om emotionele banden op te bouwen, het soort waarin je je onafhankelijkheid niet verwaarloost, moet je enkele relevante therapieën kennen om deze afhankelijkheid te behandelen. Ontdek ze hier.
De meest effectieve therapieën voor emotionele afhankelijkheid
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 15 augustus, 2023

De meest effectieve therapieën voor emotionele afhankelijkheid richten zich bijna altijd op aspecten die te maken hebben met hechting. Het lijkt erop dat de manier van hechten in een relatie samenhangt met emotionele behoeften en hoe die vroege affectieve dynamiek was met onze verzorgers in de kindertijd.

Het overwinnen van ongezonde afhankelijkheid vereist diepgaand werk. Het komt zelfs vaak voor dat er andere onderliggende problemen achter deze situatie schuilgaan. Bijvoorbeeld, afhankelijke persoonlijkheidsstoornis (ASP) en andere angststoornissen.

Een succesvolle diagnose maakt het mogelijk om de best beschikbare therapieën te identificeren om te voldoen aan de eisen van degenen die gespecialiseerde hulp vragen.

Als je geluk uitsluitend afhangt van wat je partner wel of niet doet, zul je aanhoudend lijden ervaren.

De meest effectieve therapieën voor emotionele afhankelijkheid

In een gelukkige relatie zal er een basaal en gezond substraat van emotionele afhankelijkheid zijn. De laatste tijd is het idee dat we ons moeten bevrijden van gehechtheden en afhankelijkheden om gelukkig te zijn in onze relaties inderdaad erg populair geworden. Dit idee getuigt echter van een vorm van individualisme die niet logisch is.

We zijn tenslotte emotionele wezens die onverbrekelijk met elkaar verbonden zijn. Daarom is het volkomen begrijpelijk om een zekere afhankelijkheid te voelen van de mensen van wie we houden. Het wordt pas een probleem als de ene partner zich uitsluitend richt op de andere.

Psychologische uitputting treedt op als een geliefde wordt gebruikt als enige bron van geluk. De identiteit vervaagt, het gevoel van eigenwaarde brokkelt af, het geluk verdwijnt en de relatie wordt verstikkend. Wat kan er in deze omstandigheden gedaan worden? Welke therapeutische strategieën zijn het meest geschikt? Ontdek het hier.

Trieste man
Emotionele afhankelijkheid treft mannen en vrouwen in gelijke mate. Het is een patroon dat, als het onbehandeld blijft, zich voortdurend herhaalt.

1. Op gehechtheid gebaseerde therapie

Een van de meest effectieve behandelingen voor emotionele afhankelijkheid is de op gehechtheid gebaseerde benadering. Het is een model dat momenteel succesvolle resultaten oplevert in therapeutische settings.

De reden hiervoor is dat het individu aspecten kan begrijpen en eraan kan werken, zoals de mogelijke aanwezigheid van trauma, hun emotionele behoeften en hun manier om relaties te begrijpen.

De eerste stap in deze therapie is het beoordelen van het type gehechtheid. Er zijn instrumenten beschikbaar zoals er een is beschreven in een onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Kopenhagen (Denemarken). Het staat bekend als het patiënt attachment coding system (PACS). Het helpt om te beslissen welke aanpak het meest geschikt is voor elke individuele patiënt.

De volgende therapeutische strategieën worden gebruikt om emotionele afhankelijkheid te behandelen:

 • Emotiegerichte therapie helpt het individu om emotioneel volwassen banden op te bouwen.
 • Werken aan hun afweer helpt hen contact te maken met hun interne verhalen, het soort verhalen dat disfunctionele en ongelukkige relatiepatronen veroorzaakt.
 • Een op mentalisatie gebaseerde behandeling stelt hen in staat zichzelf en anderen beter te begrijpen. Bovendien helpt het ze hun emoties en gedrag te reguleren door te leren hoe hun geest werkt.

Het opbouwen van een band gebaseerd op een veilige gehechtheid bevordert gezondere relaties gebaseerd op vertrouwen. Bovendien ontwikkelt het individu een groter vermogen om emotionele zaken te beheersen.

2. Emotionele schematherapie

Emotionele schematherapie is een integratieve benadering. Het combineert cognitieve gedragstherapie met Gestalttherapie en psychoanalyse.

Het vergemakkelijkt het begrijpen van onaangepaste denk- en emotiepatronen. Dit model werd halverwege de jaren tachtig ontwikkeld door psycholoog Jeffrey Young. Vandaag de dag is het een algemeen geaccepteerde therapie.

Het International Journal of Cognit ive Therapy (Engelse link) benadrukt het nut van deze therapie als het gaat om het beheersen van de tegenstrijdige emoties die veel alledaagse problemen in stand houden. Het is een van de meest effectieve behandelingen voor emotionele afhankelijkheid. Het werkt als volgt:

 • Integreert verbeterd emotioneel zelfbewustzijn.
 • Schakelt zelfdestructief relationeel gedrag uit.
 • Helpt het individu zelfcompassie en zelfvalidatievaardigheden te ontwikkelen.
 • Helpt hen te leren hun eigen emotionele behoeften te bevredigen.
 • Behandelt afhankelijke persoonlijkheidsstoornis (ASP).
 • Vergroot de verantwoordelijkheid en onafhankelijkheid van het individu.
 • Maakt het mogelijk om uit de kindertijd geërfde gedachteschema’s op te sporen die het voor hen moeilijk maken om gezonde relaties te ontwikkelen.
 • Laat hen begrijpen dat het niet mogelijk is om een relatie te baseren op het wachten tot hun partner al hun behoeften bevredigt. Ze leren dat ze, om emotioneel gezond te zijn, hun disfunctionele mentale schema’s moeten deactiveren en vervangen door bekrachtigende schema’s. Bijvoorbeeld “Ik ben verantwoordelijk voor mezelf, dus ik ga ervoor zorgen dat ik mezelf valideer en voor mezelf zorg.”
Vrouw in therapie
Emotionele afhankelijkheid komt voort uit de behoefte aan een ander om te bevredigen wat we zelf niet kunnen. 

3. Cognitieve gedragstherapie

Achter de anatomie van emotionele afhankelijkheid gaan meerdere symptomen en comorbide problemen schuil. Onderzoek (Engelse link) uitgevoerd door de Eafit Universiteit (Colombia) geeft aan dat veel patiënten met dit relationele patroon bijvoorbeeld angst, depressie en impulsief gedrag vertonen.

Dit leidt tot een andere van de meest effectieve therapieën voor emotionele afhankelijkheid: cognitieve gedragstherapie. Een artikel (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Psychology beweert dat deze therapie de meest gebruikte gouden standaardtechniek is voor de behandeling van veel mentale problemen en stoornissen.

Het is ook het model met de grootste wetenschappelijke ondersteuning. Bij de behandeling van emotionele afhankelijkheid kan deze therapie:

 • Versterkt het gevoel van eigenwaarde.
 • Werkt op de negatieve interne dialoog.
 • Neutraliseert afweermechanismen en zelfkritiek.
 • Bevordert de ontwikkeling van sociale en emotionele vaardigheden.
 • Behandelt depressie, trauma en angststoornissen.
 • Helpt het individu bij het ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van zelfzorg en persoonlijke verantwoordelijkheid.
 • Begeleidt hen in het opbouwen van gezondere relaties.
 • Betrekt hen bij meer verrijkende en bevredigende gewoonten en gedragingen.
 • Biedt hen gereedschappen voor verandering, via het deactiveren van disfunctionele mentale patronen.

Iedereen heeft liefde nodig om te groeien, te bloeien en gelukkig te zijn. Maar ontsnappen aan emotionele afhankelijkheid is niet gemakkelijk. In feite is het een goed idee om er ergens tussenin te blijven: de genegenheid van anderen nodig hebben, maar zelf de beste leverancier van liefde en bevestiging zijn.

Loslaten van overmatige emotionele afhankelijkheid

Niemand kan alleen van zelfliefde leven. Je welzijn hangt niet alleen af van de waardering en genegenheid die je jezelf geeft. Om je vervuld en gelukkig te voelen, heb je ook de liefde en genegenheid van anderen nodig. Dit betekent echter dat je vaak in de verstikkende val loopt van emotionele afhankelijkheid en de langzame zelfvernietiging daarvan.

Daarom moet je proberen om in de middenweg te blijven; genieten van de emotionele versterking van je geliefden zonder ze te veranderen in je enige existentiële toevoer van liefde. Geluk betekent jezelf zien als een waardevol en vrij wezen. Dus, hoewel je geniet van een relatie, geniet je ook van je eigen onafhankelijkheid.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.