De meest effectieve psychologische therapieën
De meest effectieve psychologische therapieën zijn die welke ondersteund worden door een grotere hoeveelheid wetenschappelijk bewijs als het gaat om het inspelen op een breed scala aan behoeften. In de regel hanteren psychologen één of meerdere benaderingen, zodat ze met meer veelzijdigheid en bekwaamheid kunnen ingrijpen.
Als je gespecialiseerde hulp nodig hebt, is het een goed idee om de professional te vragen welke technieken hij gebruikt. Zo leer je hun werkwijze kennen en of deze modaliteit zich aanpast aan jouw behoeften. Bovendien kun je uitzoeken of het middel een goede wetenschappelijke ondersteuning heeft. Want niet alle psychotherapieën, al lijken ze dat wel, zijn hetzelfde.
Er is geen koningin van de psychotherapie die met kop en schouders boven de andere uitsteekt. Er zijn verschillende effectieve modellen voor het omgaan met verschillende stoornissen.
De meest effectieve psychologische therapieën
Sommige mensen vragen, als ze voor het eerst psychologische hulp vragen, om de beste en meest effectieve therapie. Maar, er zijn geen therapeutische strategieën die op alle gebieden superieur zijn aan de rest. Er zijn passende strategieën voor elke individuele omstandigheid en patiënt.
Een van de belangrijkste factoren voor de effectiviteit van psychologische therapie is de vaardigheid van de professional. Bijgevolg zijn er veel nuances voor de patiënt die vastbesloten is de sprong te wagen om te overwegen. Het belangrijkste is dat ze hun behoeften moeten specificeren en de ideale psychologische therapieën voor hun situatie moeten leren kennen.
In dit artikel gaan we vijf van de meest effectieve psychotherapieën verkennen.
1. Cognitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een van de meest toegepaste en bestudeerde vormen van psychotherapie. In feite beschrijft een studie (Engelse link), gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Psychology, het als de gouden standaard behandeling voor veelvoorkomende psychische stoornissen.
Het gebruikt een verscheidenheid aan technieken die zowel valide als heilzaam zijn voor patiënten.
De basis van CGT
Dit model is erop gericht het mensen gemakkelijker te maken zich bewust te worden van hun disfunctionele mentale patronen. De in CGT gespecialiseerde psycholoog helpt de patiënt een gezondere manier van denken en reageren te ontwikkelen.
Ze gebruiken meerdere strategieën, zoals cognitieve herstructurering, modellering, vaardigheidstraining, emotioneel beheer en uiteenzettingstechnieken.
Wanneer is CGT nuttig?
- Fobieën.
- Depressie.
- Verslavingen.
- Slaapstoornissen.
- Angststoornissen.
- Posttraumatische stressstoornis.
- Obsessieve compulsieve stoornis (OCD).
- Eetstoornissen (ED’s).
Tegenwoordig is CGT de meest verspreide therapie. Hij wordt ook ondersteund door het grootste aantal studies die de effectiviteit ervan bij verschillende psychologische aandoeningen bewijzen.
2. Acceptatie- en commitmenttherapie
Een van de meest effectieve psychologische therapieën is zonder twijfel acceptatie- en commitmenttherapie (ACT). Dit model maakt het voor het individu gemakkelijker om een rijker, rustiger en gezonder levensperspectief te integreren, door de pijn van veel van hun ervaringen te accepteren. ACT is een van de contextuele of derde generatie therapieën. Het richt zich op cognitie, taal en interactie met de omgeving.
De basis van ACT
Acceptatie- en commitmenttherapie probeert het leven van het individu te heroriënteren door zelfontdekking en herformulering van waarden. Ook wordt gewerkt aan hun emoties, gedachten en herinneringen via de betekenissen die ze via taal ontvangen.
Onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Bazel (Zwitserland) benadrukt de efficiëntie van ACT bij een groot aantal aandoeningen. Het is een veelzijdige therapie voor meerdere processen. (Hayes, Strosahl, & Wilson, 1999; Wilson & Luciano, 2002).
Wanneer is ACT nuttig?
- Verdriet.
- Depressie.
- Verslavingen.
- Chronische pijn.
- Werkstress.
- Relatieproblemen.
- Omgaan met ziekte.
- Angststoornissen.
- Posttraumatische stressstoornis (PTSS).
- Obsessief-compulsieve stoornis (OCS).
3. Systeemtherapie
Systeemtherapie biedt een veilige en verrijkende omgeving om aandacht te besteden aan relationele problemen, conflicten en spanningen. Het is een interessante benadering die uitdagingen met partners, familie of werk aanpakt.
De basis van systeemtherapie
Dit therapeutische model werkt aan het identificeren van de disfunctionele patronen die het individu ongemak bezorgen met figuren in zijn omgeving. De methode helpt hen te begrijpen op welke manieren werkelijkheden als communicatie, overtuigingen en al die gedragingen die hun oorsprong vinden in een bepaald systeem worden beïnvloed.
De universiteit van Williams College (VS) heeft een onderzoek uitgevoerd (Engelse link) dat beweert dat systemische therapie in de afgelopen 25 jaar een van de meest solide is geweest in de familie- en koppelomgeving.
Wanneer is systemische therapie nuttig?
- Werkproblemen.
- Relatieproblemen.
- Familierelaties.
- Interpersoonlijke conflicten.
4. Dialectische gedragstherapie
Dialectische gedragstherapie (DGT) is een valide model om zowel zelfvernietigend gedrag als emotionele malregulatie aan te pakken. Het richt zich op het helpen van mensen bij het ontwikkelen van vaardigheden op de volgende vier specifieke gebieden:
- Emotionele ontwikkeling.
- Verdraagzaamheid van leed.
- Interpersoonlijke vaardigheden.
- Ontspanning/volledige aandacht/impulsbeheersing.
De basis van DBT
DBT is een zeer gestructureerde vorm van therapie die het individu helpt een reeks vaardigheden te integreren (García Palacios, 2004). Het is ontwikkeld door Dr. Marsha M. Linehan en maakt deel uit van CGT. Het integreert ook mindfulness.
Wanneer is DBT nuttig?
- Posttraumatische stress.
- Suïcidale neigingen.
- Borderline persoonlijkheidsstoornis (BPD).
- Kinderen en adolescenten met ontregeld, agressief of uitdagend gedrag.
5. Korte strategische therapie
Korte strategische therapie (BST) is een van de meest effectieve psychologische therapieën om manieren van coping te verbeteren. De methode is bedacht door Giorgio Nardione en Paul Watzlawick. Het onderscheidt zich doordat het een middel is dat de neiging heeft om in minder sessies oplossingen te genereren.
BST helpt de patiënt vicieuze cirkels te doorbreken of voorziet hem van eenvoudige hulpmiddelen waardoor hij zich beter gaat voelen. Het vergemakkelijkt het streven naar diepere veranderingen op basis van positieve gemoedstoestanden.
De basis van BST
Deze therapeutische benadering probeert te begrijpen hoe de patiënt zijn werkelijkheid construeert en de daarmee samenhangende disfunctionele patronen. Het richt zich op de volgende drie sferen: percepties, emotioneel management, en maladaptieve gedragspatronen.
De psycholoog begeleidt de patiënt om zijn eigen mogelijkheden en potentieel te ontdekken, om zo de dynamiek van zijn problemen te deactiveren.
Wanneer is BST nuttig?
- Depressie.
- Seksuele problemen.
- Familie- en koppelproblemen.
- Eetstoornissen.
- Angst, paniekaanvallen, fobieën, obsessies, psychosomatische stoornissen.
Het belang van kennis over de meest effectieve psychologische therapieën
De psychologie voor het eerst benaderen kan een beetje overweldigend zijn, vanwege het aantal varianten dat er is. Daarom is kennis over de meest effectieve therapeutische modellen nuttig. Alle benaderingen die we hier hebben beschreven zijn al tientallen jaren in gebruik en hebben het leven van veel mensen veranderd.
Aarzel tot slot niet om op zoek te gaan naar gespecialiseerde professionals. Er zijn veel verschillende soorten die bekwaam zijn in verschillende benaderingen, wat de beschikbare soorten therapie verrijkt. Deze theorieën begeleiden de professional om de werkelijkheid van de patiënt beter te begrijpen evenals middelen te bieden ten gunste van hun specifieke behoeften.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- A-Tjak, J. G., Davis, M. L., Morina, N., Powers, M. B., Smits, J. A., & Emmelkamp, P. M. (2015). A meta-analysis of the efficacy of acceptance and commitment therapy for clinically relevant mental and physical health problems. Psychotherapy and psychosomatics, 84(1), 30–36. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25547522/
- David, D., Cristea, I., & Hofmann, S. G. (2018). Why Cognitive Behavioral Therapy Is the Current Gold Standard of Psychotherapy. Frontiers in psychiatry, 9, 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5797481/
- Gloster, A. T., Walder, N., Levin, M. E., Twohig, M. P., & Karekla, M. (2020). The empirical status of acceptance and commitment therapy: A review of meta-analyses. Journal of Contextual Behavioral Science. Elsevier Inc. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212144720301940
- Hayes, S. C., Strosahl, K. D., & Wilson, K. G. (1999). Acceptance and Commitment Therapy: An experiential approach to behavior change. New York: Guilford Press.
- Heatherington, L., Friedlander, M. L., Diamond, G. M., Escudero, V., & Pinsof, W. M. (2015). 25 years of systemic therapies research: progress and promise. Psychotherapy research : journal of the Society for Psychotherapy Research, 25(3), 348–364. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25506726/
- Watzlawick, P. & Nardone, G. (2000). Terapia Breve Estratégica. Barcelona: Paidós. https://www.planetadelibros.com/libros_contenido_extra/29/28315_Terapia_breve_Estrategica.pdf
- Wilson, K. G., & Luciano, C. (2002). Terapia de Aceptación y Compromiso: Un Tratamiento conductual orientado a los valores [Acceptance and Commitment Therapy: A behavioral therapy oriented to values]. Madrid: Pirámide.