De Maslach Burnout Inventory (MBI) voor het meten van burn-out op het werk

De Maslach Burnout Inventory is een tool die de mate van uitputting van het werk meet. Het is eenvoudig en gemakkelijk aan te brengen. Je kunt het zelfs zelf doen.
De Maslach Burnout Inventory (MBI) voor het meten van burn-out op het werk
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 20 april, 2023

De Maslach Burnout Inventory wordt ook wel de burn-out vragenlijst genoemd. Het is een instrument om werkuitputting of het burn-outsyndroom te meten. Dit is een aandoening waarbij het individu chronische stress ervaart. Kortom, het manifesteert zich in hen als een voortdurende negatieve houding ten opzichte van hun omgeving.

Wanneer een persoon een burn-out ervaart, voelt hij zich permanent vermoeid. Tegelijkertijd hebben ze moeite om voldoende te slapen of te rusten. Bovendien worden ze prikkelbaar, tonen ze onthechting of afwijzing van hun werk en verminderen ze hun productiviteit.

Op de lange termijn kan burn-out zeer ernstige gevolgen hebben voor het individu. Het verhoogt bijvoorbeeld het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en infecties. Het kan ook leiden tot een toestand van chronische vermoeidheid die in sommige gevallen onomkeerbaar is. De burn-outvragenlijst is een middel om erachter te komen of iemand lijdt aan het burn-outsyndroom.

“Soms is het belangrijkste wat je kunt doen ontspannen.” 

-Mark Black-

Gestreste vrouw
Het burn-out syndroom heeft zowel fysieke als emotionele gevolgen.

De Maslach Burnout Inventory

Er zijn verschillende tests om burn-out te beoordelen. De Maslach-Burnout Inventory is echter een van de meest complete. Om deze reden gebruiken experts het vaak. De Amerikaanse psychologe Christina Maslach ontwierp het instrument in 1981 samen met haar collega’s Susan E. Jackson en Michael P. Leiter.

De inventaris bestaat uit 22 items in de vorm van uitspraken die verband houden met de houding en gevoelens die een individu ervaart ten opzichte van zijn of haar werk. Het doel is om de intensiteit en frequentie te meten waarmee ze bepaalde symptomen ervaren die verband houden met burn-out op het werk.

De tool evalueert drie aspecten van het burn-outsyndroom:

  • Uitputting. Gevoelens van uitputting als gevolg van werkvereisten.
  • depersonalisatie. Afstand nemen van of gebrek aan interesse in werk.
  • Persoonlijke realisatie. Gevoelens van efficiëntie en arbeidsevolutie.

Voltooiing van de Maslach Burnout Inventory

De MBI vraagt de persoon om elk van de 22 uitspraken een cijfer te geven van 0 tot 6, rekening houdend met de frequentie waarmee ze die situatie ervaren. Ze moeten de vragenlijst invullen in een tijdsbestek van 10 tot 15 minuten. De maximale score die ze kunnen behalen is 132.

Hoe hoger de eindscore, hoe groter de kans op job burn-out, behalve op het gebied van persoonlijke realisatie. Er zijn ook enkele waarden die als referentie worden genomen om aan te geven dat, hoewel er misschien geen sprake is van een burn-outsyndroom in strikte zin, er zijn sterke aanwijzingen dat het vorm zou kunnen krijgen.

Uitgeputte vrouw
Emotionele uitputting of burn-out kan gevolgen hebben voor het persoonlijke leven van de patiënt. Ze kunnen hun contact met anderen verminderen en zich verdrietig, teleurgesteld en nutteloos voelen.

Versies

Volgens een artikel (Spaanse link) gepubliceerd in Ciencia & trabajo zijn er drie versies van de MBI. De eerste is de MBI-Human Services Survey (MBI-HSS). Dit is ontworpen om te worden toegepast op professionals in de menselijke dienstverlening. Het is de klassieke versie die bestaat uit 22 items verdeeld over 3 subschalen.

De tweede versie is de MBI-Educators (MBI-ES). Het wordt gebruikt voor onderwijsprofessionals. Hier wordt het woord patiënt veranderd in student, omdat de context anders is. Deze versie heeft dezelfde opbouw als de MBI-HSS. Het behoudt ook dezelfde drie subschalen.

Ten slotte is er de MBI-General Survey (MBI-GS), een meer generieke versie. Hoewel het dezelfde structuur behoudt als de twee vorige versies, bevat het slechts 16 items. De drie subschalen worden geïdentificeerd als persoonlijke effectiviteit, uitputting en cynisme.

Het is ook vermeldenswaard dat er een vierde MBI is, ontworpen voor lerende volwassenen. Dit is de MBI-Algemene Enquête voor Studenten (MBI-GS [S]). Uit een onderzoek (Engelse link) onder Italiaanse universiteitsstudenten bleek dat het een valide en betrouwbare test is om uitputting bij studenten te meten.

Sterke punten van de Maslach Burnout Inventory

Vervolgens bekijken we enkele van de sterke punten van de MBI die naar voren zijn gebracht in het tijdschrift Ciencia & Trabajo.

1. Het is internationaal geaccepteerd. Dit maakt het mogelijk om resultaten van verschillende populaties en culturen te vergelijken om betere preventie- en interventiestrategieën te ontwerpen.
2. Het heeft gelijktijdige geldigheid. Dit type validiteit meet de correlatie van een test met de maatstaf van een andere eerder erkende test. In dit opzicht zijn er correlaties waargenomen tussen verschillende gedragsschalen met de MBI.
3. Het heeft een afwijkende geldigheid. Deze validiteit garandeert dat de constructen van de test niet gerelateerd zijn aan die waarmee ze niet zouden moeten zijn. In feite kunnen ongewenste associaties de verwachte resultaten veranderen, en daarom is deze afwijking noodzakelijk.

Over dit laatste type validiteit gesproken: uit een onderzoek (Engelse link) onder verpleegkundigen bleek dat de Maslach Burnout Questionnaire een hoge divergente (of discriminerende) validiteit heeft tussen de subschalen emotionele uitputting, persoonlijke voldoening en depersonalisatie. Bovendien is het een valide instrument om het burn-outniveau van verpleegkundigen in ziekenhuizen te meten.

Experts beschouwen dit instrument als zeer betrouwbaar. Betrouwbaarheid in psychometrie verwijst naar de consistentie van de resultaten van verschillende metingen.

Een test is betrouwbaar als hij, wanneer hij meerdere keren op dezelfde persoon wordt toegepast, vergelijkbare of benaderende resultaten oplevert in de verschillende metingen. Een studie (Engelse link) meldde dat de drie subschalen van de MBI een hoge betrouwbaarheid hebben.

Hulp vragen wanneer scores een burn-out bevestigen

Burn-out is een syndroom dat iemands leven kan veranderen. Verschillende onderzoeken (Engelse link) tonen zelfs de negatieve gevolgen aan van burn-out op het fysieke, mentale en werkniveau voor de patiënten. Dit maakt tijdige detectie noodzakelijk. De MBI is hiervoor ook ideaal.

Ten slotte, als een persoon hoog scoort op de burn-outvragenlijst, moeten ze een professional in de geestelijke gezondheidszorg bezoeken. Ze zullen een strategie kunnen ontwerpen om verdere toename van het probleem te voorkomen. Bovendien gaan ze in op de mogelijke oorzaken en gevolgen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.