De kunst van verleiding: hoe je het onder de knie krijgt

Er zijn weinig kunsten die boeiender zijn dan verleiding. In feite gaat de taal van verleiding veel verder dan woorden. Het is een dans van verlangen waarbij je ogen spreken en je gedeelde blikken meer zeggen dan woorden ooit zouden kunnen.
De kunst van verleiding: hoe je het onder de knie krijgt

Laatste update: 26 november, 2021

De kunst van het verleiden is geen spel. Het bestaat uit een taal van gebaren, houdingen, woorden en bewegingen die door verlangen worden uitgesproken. Uitgewisselde blikken boeien en strelen. In feite zijn de kleinste details van het grootste belang in de kunst van verleiding. Hoewel je misschien geen expert bent op dit gebied, kun je altijd leren.

Je zou het woord verleiding kunnen associëren met seksualiteit. Als je echter in deze richting denkt, handel je waarschijnlijk te haastig en faal je jammerlijk in het beoefenen van deze kunst. Omdat verleiding veel verfijnder is dan seks.

In feite is het een discipline waar verlangen de leiding neemt en communicatie veel verder gaat dan alleen woorden. Bovendien is het als een goed ingestudeerde dans waarbij elke stap die je zet zowel essentieel als plezierig is.

Experts op dit gebied, zoals Robert Greene, die The 48 Laws of Power en The Art of Seduction schreef, suggereren dat intelligentie en psychologie veel belangrijker zijn in de kunst van het verleiden dan schoonheid. Het is ook een discipline die iedereen kan proberen.

“Verleiding is altijd meer uniek en subliem dan seks en het vraagt een hogere prijs.”

Jean Baudrillard

Een foto van een man die een vrouw verleidt.

Wat is de kunst van het verleiden?

De kunst van het verleiden heeft twee basiscomponenten die je moet begrijpen en internaliseren. De eerste is om aandacht aan jezelf te besteden. Inderdaad, als je de kunst van het verleiden met succes wilt beoefenen, moet je een perfecte balans vinden.

In feite wil je indruk maken en je beste zelf laten zien, maar je wilt de essentie van wie je werkelijk bent niet verliezen. Omdat verleiden niet betekent dat je overdrijft of probeert iets te zijn wat je niet bent.

Ten tweede moet je begrijpen dat observatie, empathie en anticipatie allemaal een rol spelen bij deze kunst. Niemand kan beweren een expert te zijn in de kunst van het verleiden als ze niet weten hoe ze de tekens, gebaren en non-verbale taal moeten lezen.

Dit zijn de signalen die je laten weten of je op de goede weg bent en of je misschien in contact kunt komen met de ander. Aan de andere kant moet je ook leren lezen als er een totaal gebrek aan chemie is. Op deze manier val je niet in de val van een beetje te opdringerig, wat uiteindelijk alleen maar tot ergernis en frustratie voor je leidt.

Weinig dingen kunnen spannender zijn dan verleiding, de leiding nemen als je je tot iemand aangetrokken voelt. Iedereen kan het. Iedereen kan genieten van die ervaringen die wel eens tot onvergetelijke momenten kunnen leiden.

Een manier om dit te bereiken is door strategieën te ontdekken en te leren zoals die worden aangeboden in de boeken die we eerder noemden door Robert Greene. Hier zijn de meestvoorkomende sleutels in de kunst van het verleiden.

De non-verbale taal van verleiding

Geslacht is niet relevant als het gaat om de kunst van het verleiden. Om deze reden moet je, ongeacht je geslacht, het initiatief nemen wanneer je maar wilt en niet wachten tot de ander de eerste stap zet. Je moet ook je non-verbale taal trainen, begrijpen en verfijnen. Onthoud in feite altijd dat aantrekkingskracht wordt gemagnetiseerd door de kleinste en meest elementaire gebaren.

Howard S. Friedman deed onderzoek aan de Universiteit van Californië waaruit bleek dat er zes basiselementen zijn in de kunst van het verleiden.

  • Oogcontact. Oogcontact houden en dan langzaam wegkijken heeft een grote impact. In feite is dit ongetwijfeld het belangrijkste wapen in de kunst van het verleiden.
  • De Duchenne-glimlach. Dit is een oprechte glimlach en een die het meeste vertrouwen en verbondenheid toont. Vergeet nooit dat glimlachen meer doet dan positieve emoties of sympathie overbrengen. Het is ook onweerstaanbaar boeiend.
  • Houding. Gebaren die openheid tonen zijn belangrijk. Gekruiste armen en benen moeten worden vermeden. Een beetje naar de andere persoon leunen zonder hun ruimte binnen te vallen, is bijzonder effectief.
  • Parfum. Geuren zijn opwindend en essentieel in de kunst van het verleiden.
  • Kleine details. Een korte en lichte aanraking van de hand of arm. Een haarlok uit het gezicht van de ander borstelen. Kleine gebaren als deze zijn vaak zeer succesvol.
  • De toon van de stem. Een vlotte en goed gereguleerde tone of voice kan zowel verbinden als strelen. Behalve leuk om naar te luisteren, kan het ook spannend zijn.
De kunst van verleiding

Authenticiteit en gevoel voor humor

De kunst van effectief verleiden vraagt om authenticiteit. In feite zijn er maar weinig dingen aantrekkelijker dan iemand te ontmoeten die zelfverzekerd is en zich niet voordoet als iemand die ze niet zijn.

Door natuurlijk te zijn en jezelf te laten zien zoals je werkelijk bent, zonder enige vorm van theater, zal dit anderen aantrekken. Dit mislukt nooit. Wat meer is, als je er een beetje humor in gooit, zul je nog boeiender zijn.

Casanova kende de kunst van verleiding

Giacomo Casanova was veel meer dan ‘s werelds beroemdste verleider in de geschiedenis. Hij was schrijver, historicus, musicus, wiskundige, diplomaat, jurist, filosoof, bibliothecaris en agent van de Italiaanse geheime dienst. Bovenal was hij een intelligente en intuïtieve man die elke kans die op zijn pad kwam wist te grijpen.

Een man en een vrouw die de kunst van het verleiden beoefenen

Als hij in de toenmalige Venetiaanse samenleving succesvol was, vooral onder de vrouwen, was dat omdat hij mensen begreep. Hij kende ze en wist ze te tevreden te stellen. Met kunst, muziek, gezelschap, gezelligheid, ondersteuning… de lijst gaat maar door.

Ten slotte betekent de kunst van het verleiden leren over wie er voor je staat, uitzoeken wat ze willen of nodig hebben, en het bieden. Probeer het maar eens.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Friedman, Howard S., & Riggio, Ronald E. (1999). Individual differences in ability to encode complex affects. Personality and Individual Differences, 27, 181-194.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.