De kunst van het kalm blijven tijdens een ruzie
Sommige mensen kunnen erg impulsief zijn wat betreft het uiten van hun gedachten en gevoelens. Soms denken ze alleen maar aan hoe ze hun boodschap over kunnen brengen zonder na te denken over de manier waarop ze dit doen. Dit is alles behalve ongewoon. Sterker nog, we durven zelfs te zeggen dat de meeste mensen minstens één keer hun zelfbeheersing verloren hebben tijdens een ruzie.
Soms worden we zodanig meegesleept door onze gevoelens, dat kalm blijven tijdens een ruzie onmogelijk wordt en we hard naar de ander uithalen. Kalm blijven zou in de meeste situaties gezien moeten worden als een vorm van kunst.
Ook al is dit niet makkelijk te bereiken, het is ook niet onmogelijk. Sterker nog, deskundigen in communicatie en conflictmanagement bestuderen al jaren lang de middelen die ons kunnen helpen om kalm te blijven.
Wat hebben wetenschappers te zeggen over kalm blijven tijdens een ruzie?
Nelda Sheldon en Sharon Burton (2014) legden uit dat de interpretatie van een situatie de meest invloedrijke factor is wat betreft het onder controle houden van onze emoties. In andere woorden, het gaat niet om de situatie zelf.
Deze verandert ons niet expliciet en dwingt ons ook niet tot het verliezen van onze beheersing. Onze gedachten over wat er aan de hand is doen dit echter wel. Zo is het bijvoorbeeld duidelijk dat kalm blijven tijdens een ruzie erg moeilijk zal zijn als we het gevoel krijgen dat iemand een persoonlijke aanval op ons inzet.
Daarom hebben onderzoekers zich vooral gericht op het bestuderen van de rol die zelfvertrouwen speelt tijdens ruzies. Veel onderzoekers hebben zodoende geobserveerd dat degenen die weinig zelfvertrouwen en een slecht zelfbeeld hebben, sneller hun zelfbeheersing verliezen (Karagözoğlu, Kahve, Koç & Adamişoğlu, 2008).
Dat gezegd hebbende, iemands emotionele toestand kan iemand extra kwetsbaar maken voor het gevoel dat ze persoonlijk aangevallen worden. Een ruzie wordt niet gezien als iets objectiefs, maar als een persoonlijke aanval. Dit verklaart waarom sommige mensen zo onbeleefd kunnen reageren op iemand die een ongerelateerde opmerking maakt.
Weer andere studies hebben tot de conclusie geleid dat het makkelijker voor ons is om kalm te blijven tijdens een ruzie als we een paar omstandigheden kunnen verbeteren die ons gewoonlijk boos maken.
Sterker nog, persoonlijkheid, copingmechanismen en leerstrategieën helpen de manier waarop we ruzies onder ogen komen te vormen (López-Torrecillas, Martín, de la Fuente, & Godoy, 2014).
Laat het verleden rusten
Dr. Mark Beyebach is een psycholoog en deskundige op het gebied van kortstondige therapie en oplossingsgerichte therapie. Hij legde uit dat oude koeien uit de sloot halen de kans op misvattingen laat toenemen.
Ofwel, de kans dat een ruzie of argument wordt opgevat als een persoonlijke aanval neemt toe. Woede en hopeloosheid manifesteren zich omdat het verleden onveranderbaar is.
Deze negatieve gevoelens maken ons daarom blind en leiden ertoe dat we vergeten waarom het conflict überhaupt is ontstaan. Ook krijgen we hierdoor het gevoel dat we veel tijd verspild hebben aan het ruziën over nonsens. Hierdoor worden we vaak nóg bozer.
Zelfbewustzijn en zelfkennis zijn je grootste vrienden
Kalm blijven tijdens een ruzie zal makkelijk zijn als je je bewust bent van je sterke punten en je zwakke punten. Als je aandacht besteedt aan de ontwikkeling van de discussie en niet alleen aan je eigen standpunt, zal het makkelijk zijn om te zien wanneer je beter kunt toegeven.
Zo leer je ook wanneer het tijd is om na te denken over het argument van de ander of je zelfs helemaal terug te trekken. Het in acht nemen van het standpunt van de ander maakt het op den duur makkelijker voor je om je controle te behouden tijdens een ruzie.
Aan de andere kant is het hebben van een ruzie voor een “publiek” totaal anders dan wanneer je ruzie hebt in een privé-omgeving. Ook is er een verschil tussen een conflict aan het einde van de dag wanneer we ons al moe voelen, en een conflict in het weekend wanneer we ons kalmer en meer uitgerust voelen.
Het ene moment boven het andere verkiezen om een conflict aan te gaan of op te lossen, maakt deel uit van sociale intelligentie.
Anticiperen helpt ons onze zelfbeheersing behouden
Als je weet dat er een ruzie aan zit te komen, bereid jezelf dan voor. Organiseer je ideeën en identificeer de argumenten die deze het beste kunnen ondersteunen, alsook de volgorde waarin je deze zult presenteren. Het is erg behulpzaam om een soort script te hebben waarop je elk moment terug kunt vallen.
Bovendien helpt het ook om een soort “speech” voor te bereiden als dit een soort ruzie wordt dat je makkelijk kunt overzien. Wees er zeker van dat je al je ideeën op een rijtje hebt. Denk aan je verantwoordelijkheden, de diepte van je argumenten en anticipeer de reacties van de ander indien mogelijk.
Drie praktische strategieën om kalm te blijven tijdens een ruzie
- Vermijd stemverheffingen. Spreek ook niet te snel en zorg ervoor dat je over je eigen woorden struikelt. Onthoud dat je fysiologische toestand uiteindelijk bepaalt hoe snel je praat.
- Zorg ook dat je lichaamstaal rust reflecteert in plaats van agressie. Als je agressief lijkt, zelfs al is dit niet je bedoeling, zul je de ander al snel op de kast krijgen.
- Als je je nerveus begint te voelen, kun je proberen de discussie uit te stellen zodat je je zelfvertrouwen weer kunt terugkrijgen in de tussentijd. Zo kun je voorkomen dat je fouten gaat maken die je argumenten direct ondermijnen.
- Onthoud ten slotte dat kalm blijven tijdens een ruzie bij lange na niet het makkelijkste is dat je ooit zult doen. Toch zal het je ooit lukken. Je kunt beginnen door jezelf te gaan observeren en jezelf constructieve kritiek te geven.
Geloof het of niet, de bovenstaande technieken zullen je passende handvatten geven. Zo kun je jezelf helpen om kalm te blijven wanneer een gesprek in ruzie uitmondt.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Francisca López Torrecillas, F., Martín, I., de la Fuente, I., & y Godoy, J. F. (2000). Estilo atribucional, autocontrol y asertividad como predictores de la severidad del consumo de drogas. Psicothema, 12(2), 331-334.
- Shelton, N. & Burton, S. (2014). Haga oír su voz sin gritar. Madrid: Fc Editoria.