De kunst om een lafaard te zijn

De kunst om een lafaard te zijn

Laatste update: 23 oktober, 2019

Ken je iemand die als lafaard kan worden bestempeld? Wat zijn de redenen waarom je hem op deze manier zou omschrijven? Kun je deze overtuiging rechtvaardigen? Op het werk, in ons gezin of in onze vriendengroep. We hebben allemaal iemand in onze buurt die we als lafaard kunnen omschrijven. Lafheid is een van de essentiële kenmerken van de mens. Hoewel vaak beoordeeld en geëtiketteerd, vergeten we dat het in bepaalde gevallen een strategie voor ons is.

We kunnen allemaal terugkijken en meerdere gelegenheden vinden waarin we twijfel voelden. We kunnen ons afvragen wat het resultaat zou zijn geweest als we in dergelijke situaties anders hadden gehandeld. Misschien zien we bij het analyseren van deze situaties dat lafheid aan veel van deze twijfels ten grondslag lag.

Lafheid gaat hand in hand met angst en conformisme. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als er geen angst achter zit, is het geen lafheid. Misschien alleen maar het verlangen naar troost, maar geen lafheid. Je kunt op verschillende manieren laf zijn: op emotioneel niveau, op gedragsniveau, of zelfs op cognitief niveau.

“Lafaards zijn degenen die schuilen onder de regels.”

-Jean Paulusartre-

Wat maakt iemand een lafaard?

Er zijn verschillende manieren om lafheid te tonen. De meest voor de hand liggende zien we in gedrag. Naast wat we kunnen voelen of denken, zijn er momenten waarop een situatie ons vraagt om te handelen en wij dit niet doen. Dit is een weerspiegeling van “geen reactie”, van verlamming, van onzekerheid. We kunnen proberen duizend rechtvaardigingen te vormen. Dit is de bekendste en zichtbaarste vorm van lafheid. We kunnen het makkelijk herkennen in anderen en zelfs in onszelf. Op die momenten dat we niet zeggen “Ik hou van je”, “Laat me met rust”, “Nee, dat is jouw taak, doe het zelf”…

Pratend stel

Hoe vaak hebben we ongelukkige gedachten niet genegeerd in plaats van ze onder ogen te zien? We kunnen ook laf zijn in ons denken. Misschien is er een idee, een situatie, of zelfs een herinnering die ons bang maakt. En in plaats van de tijd te nemen om het te verwerken, proberen we het weg te stoppen. Ook al weten we dat het er is, de benauwdheid in onze borst. Als anderen het erover willen hebben, gaan we het onderwerp uit de weg, veranderen we het of doen we onverschillig.

“Een lafaard is een persoon bij wie het instinct van behoud nog steeds normaal werkt.”

-Ambrosius Bierce-

Tot slot is er emotionele lafheid. Ze kiezen ervoor om niet te voelen, zodat ze niet zullen lijden. Ze zien emoties als een probleem en hun oplossing is om ervan weg te lopen. Anderen begrijpen dit misschien niet, maar degenen die op de vlucht zijn voor angst, verdriet, genegenheid of woede hebben hun redenen. Dit kan zijn vanwege moeilijke relaties uit het verleden, een jeugdtrauma waardoor het moeilijk is om empathie uit te drukken, of zelfs slechte ervaringen als volwassene waardoor ze bang zijn de controle te verliezen.

Waarom gedragen we ons zo?

Of we nu laf zijn of iemand die we kennen een lafaard is, het gevoel van lafheid kan leiden tot onbegrip, teleurstelling en zelfs woede. Waarom handelen we zo? Voor zowel dappere als de laffe mensen is er hetzelfde antwoord. Een groot deel van onze dapperheid heeft te maken met het aantal en de kwaliteit van de vaardigheden en persoonlijke training die we hebben.

“Het wordt duidelijk dat er maar twee soorten lafaards zijn: degenen die naar achteren vluchten en degenen die naar voren vluchten.”

-Ernesto Mallo-

Angst

Angst is een emotie die iedereen deelt. Maar lafheid is een houding – het standpunt dat we innemen tegenover die angst. Je kunt nog steeds handelen uit angst, dat is logisch en menselijk. De middelen die we hebben ontwikkeld om onze emoties te beheersen en op een evenwichtige manier te reageren kunnen ons helpen. We kunnen strategieën gebruiken om problemen op te lossen, alternatieven te genereren en ons gedrag op de een of andere manier te sturen.

In het algemeen is lafheid een element waar we allemaal mee te maken hebben, of dat nu bij onszelf is of bij anderen. We zouden er goed aan doen als we op empathie zouden vertrouwen en zouden proberen de motieven die tot lafheid hebben geleid te begrijpen (maar niet per se te steunen). Als er angst is, ontwikkel dan middelen om te leren, luister naar anderen, denk na, deel je angst en train jezelf om ze te overwinnen.

Op het werk, in persoonlijke relaties, of zelfs in activiteiten die je bang maken. Bestrijd de lafheid. Onthoud dat dingen niet zwart of wit zijn, alles of niets.

Alles heeft stappen en beetje bij beetje kunnen we laffe gedachten, handelingen en gevoelens achter ons laten. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.