De kenmerken van een goede reisgezel

De kenmerken van een goede reisgezel

Laatste update: 14 mei, 2018

Op reis gaan is in bijna alle omstandigheden een prachtige ervaring. Je kan alleen of in gezelschap, met of zonder geld, dichtbij of ver reizen. Want wanneer je op reis vertrekt, doorbreek je je routine en doe je nieuwe ervaringen op. Het is net alsof je je hart in “avontuurmodus” zet. Reizen is stimulerend en heeft vele voordelen. En wanneer je een goede reisgezel hebt, dan kan dat je reis zelfs nog beter maken.

Als je aan je ideale reis denkt, is het dan niet altijd beter dat je die met iemand kan delen? Want een reisgezel zorgt voor meer mogelijkheden. Ze bieden je de kans om je ontdekkingen en indrukken van alles wat je bezoekt onmiddellijk te delen.

“Wanneer je een gigantische berg beklimt, dan laat niemand zijn vriend achter om alleen de top te bereiken.”

-Tenzing-

Maar je kan niet zomaar met iedereen op reis gaan en een aangename reis verwachten. Want sommige reisgezellen zijn een nachtmerrie. Ze  zijn in staat mogelijke ongelooflijke momenten te verpesten. Anderen verrijken je ervaring. Hoe kan je dus een goede reisgezel herkennen? We geven je in dit artikel vijf tips die je kunnen helpen.

Een goede reisgezel is ondersteunend

Het woord “metgezel” bevat impliciet het idee van solidariteit en ondersteuning. “Vergezellen” betekent dat je er voor de andere persoon bent. Je bent empathisch en ontvankelijk voor hoe de andere persoon is en hoe ze handelen. Bovendien ben je bereid om te helpen en om met plezier je persoonlijke belangen aan de kant te zetten zodat je de ander kan helpen.

Een goede reisgezel

Een ondersteunende reisgezel doet meer dan je reis plezierig maken. Ze verhogen je vertrouwen en maken het je gemakkelijk om avontuurlijk te zijn en nieuwe dingen te ontdekken. Bovendien is een goede reisgezel een waardevolle steun wanneer de dingen moeilijk worden. Een egoïstische reisgezel zal jou daarentegen in de steek laten.

Flexibiliteit en onafhankelijkheid, kenmerken van een goede reisgezel

Wanneer je naar een nieuwe en onbekende plaats reist, dan kom je voor verrassingen te staan. Je hebt bijvoorbeeld gepland om naar het strand te gaan. Maar het is een bewolkte dag. Bovendien begint het te regenen en ziet het er niet naar uit dat het zal ophouden. Je moet dus je plannen veranderen. Of misschien vind je iets interessanter om te doen dat niet tot je plannen behoorde. Als je reisgezel niet flexibel is, dan kan het gebeuren dat jullie het over die veranderingen niet eens zijn.

Niemand wil de babysitter van iemand anders zijn. Daarom is het ook belangrijk dat je reisgezel onafhankelijk is. Want samen reizen betekent niet dat je alles samen moet doen. Als je metgezel onafhankelijk is en zich kan aanpassen, dan kan dit de last op jouw schouders verminderen.

Jullie moeten een vergelijkbaar budget hebben

Tenzij je extra geld hebt voor alle uitgaven, raden we je aan om met iemand op reis te gaan die een vergelijkbaar budget heeft. Want anders kan dit tot conflicten leiden. Of de ene persoon moet dingen opofferen voor de andere. Dat is niet altijd leuk.

Een goede reisgezel heeft een vergelijkbaar budget

De ideale situatie is dat jullie in staat zijn om de kosten te delen en alles evenredig op te splitsen. Tenzij jullie natuurlijk een andere overeenkomst hebben. Het moet ook geen exacte berekende gelijke verdeling zijn. Maar het is voor beide personen een gezonde manier om de kosten op een eerlijke manier te dragen. Vóór je op reis vertrekt, is het goed dat jullie beiden op dezelfde golflengte zitten.

Dezelfde interesses of toch minstens geen tegengestelde interesses

Dit is echt belangrijk als je wil dat alles loopt zoals zou moeten. We bedoelen hiermee uiteraard zodat alles goed verloopt! Wat jullie leuk vinden of wat jullie interesseert moet gelijk zijn. Als deze dingen niet gelijk zijn, zorg er dan voor dat ze niet volledig tegengesteld zijn. Want anders kan de reis voor één van jullie of voor beiden een nachtmerrie worden.

Want wanneer de manier van leven en de interesses erg verschillend zijn, dan zal er elke dag sprake zijn van spanning en conflicten. Hoezeer je ook probeert om je aan te passen aan wat de andere persoon al of niet leuk vindt, op de duur zal je dat zat worden. Je hoeft het niet over elk klein ding eens te zijn. Maar het is ook belangrijk dat je niet over alles een conflict hebt.

Jullie moeten een gelijksoortige energie en ritme hebben

Soms hebben reisgezellen niet dezelfde verwachtingen over het tempo van de reis. Want sommige mensen willen graag uitslapen en niet te veel plannen maken. Anderen willen van elk moment profiteren, zelfs als ze moe worden of niet veel slapen.

Een goede reisgezel

Het is dus belangrijk dat jij en je reisgezel akkoord zijn over de dagindeling. Een andere persoon dwingen om actiever of passiever te zijn kan erg ongemakkelijk worden. Je moet zelf ook weten hoe moe jij van reizen wordt. Het is dus goed als je reisgezel hetzelfde ritme heeft. Op die manier vullen jullie elkaar aan. Jullie steunen elkaar in plaats van met elkaar te botsen.

We hebben allemaal onze sterkten en onze zwakheden. De perfecte reisgezel bestaat niet. Of je zal die toch niet vinden als jij niet nu en dan geduldig bent. Er zal altijd wel iets zijn waarmee je het niet eens bent. Maar als je met je reisgezel de punten in dit artikel bespreekt vóór jullie vertrekken, dan kunnen jullie zorgen dat jullie op dezelfde golflengte zitten en van de reis genieten. Als jullie te verschillend zijn, dan is het misschien beter om alleen te reizen. Je kan ook op zoek gaan naar mensen die meer “verenigbaar” zijn en samen met hen op reis gaan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.