De Kaizenmethode: een model om één stap tegelijk te verbeteren
De Kaizenmethode is een model om verbetering te bewerkstelligen. Het werd voor het eerst in de zakenwereld toegepast. Het is echter zo doeltreffend dat ook andere gebieden deze methode overgenomen hebben.
Tegenwoordig kan je het op bijna elk ander aspect van het leven toepassen. Men heeft deze methode in Japan ontworpen in het kader van kwaliteitscontrole.
Hoe dan ook stamt de Kaizenmethode af van het Taoïsme. Het woord “kaizen” betekent “verandering ten goede.” Het gaat echter niet over beter worden als individu maar als team. Deze methode is vanuit een altruïstische kijk ontworpen. Het doel is een betere wereld te bouwen.
Voor de Kaizenmethode is verbetering geen specifiek doel. Het is daarentegen een lopend proces en een levensstijl.
Velen geloven dat deze methode van Japan een supermacht gemaakt heeft na de vernieling die Wereld Oorlog II achtergelaten had. Het is ongelooflijk nuttig bij processen in de zakenwereld. In dit artikel zullen we ons echter richten op de toepassing op een persoonlijker niveau.
“Ga niet op zoek naar de grote, snelle verbetering. Zoek de kleine verbetering één dag tegelijk. Dat is de enige manier waarop het gebeurt – en wanneer het gebeurt, blijft het duren.”
-John Wooden-
De Kaizenmethode voor onafgebroken verbetering
Begin met te geloven dat als je elke dag 1 % van je leven verbetert, je op middellange of lange termijn een ongelooflijke verandering zal verwezenlijken.
Kaizen is gebaseerd op het idee dat het beter is om kleinere maar lopende verbeteringen te maken. Dit is namelijk beter dan grote doelen stellen die je nooit verwezenlijkt precies omdat ze zo groot en moeilijk zijn.
Deze methode is heel doeltreffend omdat het twee grote hindernissen voor verandering uit de weg ruimt. De eerste hindernis is de angst voor verandering. Het doel is om geen grote veranderingen door te voeren. Je zal dus minder angstig zijn. Je zal ook meer realistische verwachtingen hebben. Daardoor zal je ook minder teleurstellingen ervaren.
Bovendien helpt de Kaizenmethode ook om uitstelgedrag te voorkomen. Je stelt eigenlijk verandering uit. Als je het gevoel hebt dat je vóór een enorme opdracht staat, dan is de kans groot dat je het zal gaan uitstellen.
Je weet ook welke normen intimiderend voor jou kunnen zijn. Deze methode van onafgebroken verbetering maakt een eind aan dit obstakel. Het zal je dus niet langer hinderen.
Zo klein dat het onmogelijk is om te falen
De Kaizenmethode laat jou kleine maar onafgebroken doelen of uitdagingen stellen. Deze doelstellingen zijn zo toegankelijk dat het bijna onmogelijk is om te falen. Als je bijvoorbeeld al jouw schulden wilt betalen, moedigt deze methode je aan om elke dag een klein bedrag te sparen.
Deze methode steunt op het principe “één kleine stap tegelijk.” De filosofie is dat je heel ver kan komen als je je op één enkele stap concentreert.
Het moeilijkheidsniveau zal mogelijk stijgen. Je zal echter langzaam en zonder ophouden vooruitgang boeken. Toch is het geheim dat je het niet als een verplichting ziet. Je mag alleen nog een stap zetten als je voelt dat je er klaar voor bent.
Het enige waarin je je met deze methode engageert, is beter in iets worden door elke dag een beetje beter te worden.
Uiteraard moet je je bewust zijn dat sommige doelstellingen meer tijd zullen vragen om te verwezenlijken. Dat maakt echter niets uit. Wat van belang is, is dat je je inzet om het elke dag te bewerkstelligen en dat het ervoor zorgt dat jij je beter voelt.
Een keten van successen
De Kaizenmethode nodigt ons uit om niet stil te staan. We mogen de dag niet laten voorbijgaan zonder iets te verbeteren. Belangrijk hier is dat je je niet op het einddoel richt maar op het proces zelf.
Deze methode zegt ons ook dat we een levensstijl moeten ontwikkelen waarbij we onszelf voortdurend verbeteren. Dit zal ervoor zorgen dat we ons altijd winnaars voelen.
Het gaat ook niet alleen over de voldoening dat we elke dag een doel gehaald hebben. Het heeft immers ook te maken met hoe deze methode een doeltreffende manier is om grote problemen op te lossen. Japan zelf is uit een enorme crisis geraakt door deze filosofie beetje bij beetje toe te passen.
Je kan deze methode in elk gebied van je leven toepassen, zoals bij gewichtsverlies of in romantische relaties. Wanneer je het begint toe te passen, zal je je anders voelen. Je zal immers het gevoel hebben dat je meer controle over je leven hebt. Je zal ook meer optimistisch zijn om het te leven.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Abuzied, Y. (2022). A Practical Guide to the Kaizen Approach as a Quality Improvement Tool. Global Journal on Quality and Safety in Healthcare, 5(3), 79–81. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10229000/
- Jayantha, K. (2021). Kaizen Equilibrium and Organization Behavior: A Conceptual Analysis. Saudi Journal of Business and Management Studies, 6(8): 298-307. http://repository.kln.ac.lk/handle/123456789/24380
- Mazzocato, P., Stenfors-Hayes, T., von Thiele Schwarz, U., Hasson, H., & Nyström, M. (2016). Kaizen practice in healthcare: a qualitative analysis of hospital employees’ suggestions for improvement. BMJ Open, 6(7), 12-25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4985912/
- Suárez, M., Pujol, J., & Mi, S. (2013). Changing quality of life through the Personal Kaizen approach: a qualitative study. International Journal of Quality and Service Sciences, 5(2), 191-207. https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/IJQSS-03-2013-0015/full/html
- Shatrov, K., Pessina, C., Huber, K., Thomet, B., Gutzeit, A., & Blankart, C. R. (2021). Improving health care from the bottom up: Factors for the successful implementation of kaizen in acute care hospitals. PloS one, 16(9) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8432859/
- von Thiele Schwarz, U., Nielsen, K. M., Stenfors-Hayes, T., & Hasson, H. (2017). Using kaizen to improve employee well-being: Results from two organizational intervention studies. Human Relations; Studies Towards the Integration of the Social Sciences, 70(8), 966–993. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5502903/