De isolatie alleen doorbrengen: hoe ga je hiermee om?

Alleen thuis in isolatie zitten is niet eenvoudig. Het is belangrijk om adequate strategieën te hebben om deze tijd zo goed mogelijk aan te kunnen, zodat je brein je beste bondgenoot wordt.
De isolatie alleen doorbrengen: hoe ga je hiermee om?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Veel mensen moeten de isolatie alleen doorbrengen in deze tijd van de coronaviruscrisis. De huidige omstandigheden zijn onverwachts gekomen en bijna zonder dat we het beseften. COVID-19 heeft ons leven en onze dagelijkse routines plotseling stil laten staan.

Deze periode beleven is een stuk makkelijker met familie of een partner. Er zijn meer stimulansen en de hechte band, liefde en ondersteuning zijn erg geruststellend.

Sommige mensen moeten deze periode van isolatie echter alleen thuis doorstaan. Dit komt omdat ze meestal alleen wonen of vanwege werkverplichtingen. Dit is het geval bij veel ouderen.

De situatie kan snel veranderen en je krijgt te maken met factoren zoals angst, stress en de druk van isolatie. Emoties en je gedachten kunnen je in deze context echt verzwakken.

Ja, je zou kunnen zeggen dat er geen probleem is omdat iedereen wel een internetverbinding heeft. Videogesprekken, constante berichten en interactie via sociale netwerken helpen inderdaad.

Technologie helpt dus zeker. Maar je moet weten dat dit niet genoeg is. We hebben de fysieke aanwezigheid van mensen nodig. We hebben gezelschap nodig en de betekenis die dit aan ons leven geeft. Dus wat kunnen we in deze omstandigheden doen?

De isolatie alleen doorbrengen

De isolatie alleen doorbrengen: ankers en doeleinden

Er is niet veel onderzoek gedaan naar hoe mensen omgaan met isolatie of quarantaine. We hebben echter wel informatie over collectieve continenten, zoals gerapporteerd in een zeer recent onderzoek (link in het Engels) van The Lancet van King’s College London.

De experts analyseerden vergelijkbare ervaringen, zoals die in 2003 in verschillende steden in Canada plaatsvonden als gevolg van het uitbreken van een ander type coronavirus, SARS.

In dit geval zagen ze dat de bevolking na tien dagen gevoelens van stress had, meer angst voor infectie, frustratie, verveling, angst door gebrek aan voorraden en de angst om permanent hun baan te verliezen. Al dit onderzoek was gebaseerd op families. Daarom hebben we geen gegevens over de effecten die eenzame opsluiting kan hebben.

Het zou dezelfde gevolgen kunnen hebben als enkele uren in een sensorische isolatietank doorbrengen. Niemand zien of geen contact hebben met iemand heeft een ernstige invloed op onze hersenen. Het effect zou natuurlijk veel erger zijn als we niet de technologie en onze mobiele telefoons hadden om contact te houden.

Dingen om je staande te houden in de realiteit van vandaag

Wanneer iemand uren, dagen en weken in eenzaamheid doorbrengt, kan die persoon lijden aan een heel specifiek effect: dissociatie. Het is een veelvoorkomend hersenprobleem wanneer mensen last hebben van angst. Het bestaat in feite uit het gevoel dat wat er gebeurt niet echt is.

Je voelt je alsof je losgekoppeld bent van je lichaam. Je kijkt in de spiegel en ervaart apathie en een kloof tussen de persoon die in die spiegel wordt weerspiegeld. De realiteit wordt langzamer en niets lijkt meer betekenis te hebben.

Dit fenomeen valt binnen een spectrum. Met andere woorden, sommigen lijden er op een milde manier aan, terwijl anderen op een extremere manier lijden. Wat je in dit geval moet doen is je geest ‘verankeren’ zodat deze niet ontsnapt. Je moet ervoor zorgen dat het niet afdwaalt en alleen focust op het hier en nu.

Routines zijn belangrijk als je de isolatie alleen moet doorbrengen

In deze situaties zijn routines belangrijk. Je moet proberen om je aan een schema te houden, zodat je een bepaalde taak voor een bepaalde tijd uitvoert. Daarnaast moet je ook tijd vrijmaken voor vrije tijd, rust en lichaamsbeweging.

Iets te doen hebben zal je helpen en aanmoedigen. Als je een isolatie alleen moet doorbrengen, dan is het ideaal om een soort taak te hebben die elke dag wat tijd in beslag neemt.

Het kan bijvoorbeeld een goed idee zijn om je aan te melden voor een online cursus. Als onderdeel van deze ‘ankers’ en dingen die je helpen je gedachten te focussen, is frequent contact met je familie en vrienden een prioriteit.

Tijdens de telefoon- of videogesprekken moet je proberen gelukkige momenten te herinneren die je samen hebt gedeeld, grappige anekdotes en andere dingen die positieve emoties kunnen veroorzaken. Op deze manier krijgt je geest grote doses serotonine om je te helpen focussen op wat echt belangrijk is.

Technologie helpt in deze tijd van crisis

Houd je toekomstige doelen en je hoop voor morgen in gedachten

Om deze isolatie alleen aan te kunnen, hebben je hersenen meer nodig dan alleen een routine. Het heeft ook iets nodig dat verder gaat dan berichten van genegenheid en ontmoetingen met je dierbaren via een scherm.

Wanneer je een gesprek beëindigt, blijft de leegte vaak hangen. Je geest kan lijden en je emoties kunnen ernstig worden beïnvloed. Dit zijn de momenten waarop je je plannen en doelen voor de toekomst in gedachten moet houden. COVID-19 zal weggaan. De situatie zal uiteindelijk beter beheersbaar worden.

We zullen allemaal ontslagen worden van onze isolatie of quarantaine en de wereld zal weer in beweging komen. Je dromen blijven op je wachten, je doelen moeten je motivatie, hoop en vertrouwen geven.

Je moet van tijd tot tijd je gedachten de vrije loop laten en naar de horizon kijken, niet alleen naar het koude glas van je ramen. Onthoud je doelen. Ja, het is waar dat het leven nu even in de wacht staat, maar het duurt niet lang voordat het ons weer bij de hand neemt om ons naar die dromen te leiden. Alles zal weer normaal worden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.