De invloed van grootouders, een schat waarvan we allemaal profiteren

De invloed van grootouders, een schat waarvan we allemaal profiteren
Laura Reguera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Reguera.

Laatste update: 27 december, 2022

Heb  je ooit stilgestaan bij het belang en de invloed die grootouders in zovele families hebben? Het zijn figuren op wie we altijd rekenen en die er altijd voor ons zijn. De hulp die ze bieden, is helemaal uniek. Ze bezorgen hun kleinkinderen en kinderen een heleboel voordelen. De invloed van grootouders gaat veel verder dan we ons waarschijnlijk kunnen voorstellen.

Grootouders spelen niet alleen een fundamentele rol in de familie.  Ook als maatschappij profiteren we van hun inbreng en van de banden die dankzij hen ontstaan en zich ontwikkelen. In dit artikel bekijken we de invloed van grootouders en alle voordelen die zij bijdragen.

“Iedereen moet toegang hebben tot zowel grootouders als kleinkinderen om een volledig menselijk wezen te zijn.”

Margaret Mead

De psychologische voordelen van de invloed van grootouders

Nog niet zo lang geleden was de norm dat de vader buitenshuis ging werken. De moeder was verantwoordelijk voor de huishoudelijke taken. Tegenwoordig zijn de rollen veranderd. Vaders en moeders bevinden zich vaak beide op de werkvloer en doen ook het huishouden.

Daarom is de kans heel klein dat de som van de tijd die beiden investeren ooit gelijk zal zijn aan de hoeveelheid tijd die hun moeders investeerden. In deze omstandigheden bieden vele grootouders een helpende hand. Ze blijven bij de kleinkinderen wanneer geen van beide ouders beschikbaar is. De ouders zullen een rustige gemoedstoestand hebben. Bovendien kunnen de kinderen moeilijk in betere handen zijn.

Maar ze zijn niet alleen een geruststellende steun voor de ouders. De invloed van de grootouders gaat ook verder. Want ze kunnen vanuit hun ervaring goede raad geven. Dit is vooral het geval wanneer vragen optreden over hoe de kinderen opgevoed moeten worden. En niet alleen dit, ze zijn ook in staat om empathie te voelen voor de dagelijkse moeilijkheden in het gezinsleven. Tenslotte mogen we ook hun waardevolle rol niet vergeten als bemiddelaars in conflicten die in het gezin kunnen optreden.

“Net als helden zijn grootouders even noodzakelijk als vitaminen voor de groei van de kinderen.”

-Joyce Allston-

De voordelen voor de kleinkinderen

De psychologische voordelen voor de kleinkinderen

Diegenen onder ons die als kleinkinderen de kans gekregen hebben om van hun gezelschap te genieten, beseffen de onuitwisbare invloed van grootouders. In ons leven hebben ze echt een stempel nagelaten. Maar dit is niet alleen een subjectief gevoel. Het is in heel grote mate ook een objectieve gewaarwording. Enerzijds gaan de grootouders niet zo star met regels om als de ouders. De tijd die mensen met hun kleinkinderen doorbrengen, is dus meer op plezier gericht.

Wanneer de kleinkinderen bij hun grootouders zijn, krijgen ze dus twee geschenken. Die giften waarderen ze het meest en ze stimuleren hun groei: aandacht en tijd. De kinderen voelen zich op hun gemak. Er wordt ook naar hen geluisterd. Tegelijkertijd maken ze plezier. Ze spelen met mensen die van hen houden en van wie zij houden. Anderzijds ontwikkelen ze waarden door met de grootouders om te gaan, zoals respect en interesse voor hun ervaringen.

Deze voordelen eindigen niet wanneer onze kindertijd voorbij is. Men heeft vastgesteld dat volwassenen die als kind konden genieten van hun grootouders, meer doeltreffende en beter aangepaste sociale en emotionele vaardigheden ontwikkelen. Dit geeft hen de mogelijkheid om meer en betere emotionele banden te creëren. Het laat hen ook toe een gezonder en gelukkiger sociaal leven te hebben.

“De meest bevredigende ervaringen in het leven zijn toch een kleinkind of een grootouder zijn.”

-Donald A. Norberg-

De psychologische voordelen voor de grootouders

Die speciale relatie heeft niet alleen voordelen voor iedereen. Deze rol heeft ook een invloed op de grootouders. Ze voelen zich nuttig en gewaardeerd en hebben een taak. Meestal hebben ze een beter zelfvertrouwen dan andere mensen van hun leeftijd die geen kleinkinderen hebben of die geen rechtstreeks contact met hun kleinkinderen hebben.

De voordelen voor de grootouders

Ook de grootouders hebben het gevoel dat er voor hen gezorgd wordt. Dat is net als hoe hun kleinkinderen zich voelen wanneer ze bij hen zijn. Ook de grootouders voelen dat er naar hen geluisterd wordt. Want kinderen zijn vaak geïnteresseerd in de verhalen die de grootouders hen over hun jeugd vertellen. Op deze manier worden de familiebanden versterkt.

Maar dat niet alleen, de relaties met de kleinkinderen verschaffen de grootouders ook de motivatie om nieuwe dingen te leren en de nieuwe technologieën te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat ze op de hoogte blijven van wat er gebeurt. Grootouders zijn uniek en een kostbare aanwinst waarvan alle familieleden profiteren… Laten we dus van hen genieten!

Uitgelichte afbeeldingen met dank aan Lotte Meijer, William Stitt en Cristian Newman.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.