De hersenen van migrainepatiënten werken anders
In onze samenleving zijn er talloze onzichtbare ziekten. Migraine is er een van. Het is niet zomaar een simpele hoofdpijn. In feite moeten migrainepatiënten veel dingen in zijn leven opgeven. Bij een aanval is het voor hen onmogelijk om te socialiseren, te presteren op het werk, of zelfs de meest elementaire taken uit te voeren.
We zouden kunnen zeggen dat het ‘stigma’ van migraine het leven met deze ziekte nog ingewikkelder maakt. In dit verband hebben neurologische onderzoekers (Engelse link) de geschiedenis van de aandoening bestudeerd.
Ze ontdekten dat men in de 18e eeuw migrainelijders zag als zwak en onverantwoordelijk. Bovendien dachten ze dat ze de aandoening gebruikten als een rechtvaardiging om zich aan hun sociale plichten te onttrekken.
Helaas is dit discriminerende perspectief niet helemaal verdwenen. Bemoedigend is echter dat de wetenschap zich tegenwoordig inzet om de mechanismen erachter te begrijpen. Zozeer zelfs, dat ze regelmatig onderzoeken bijwerken om deze invaliderende realiteit verder te schetsen.
De hersenen van migrainepatiënten werken niet op dezelfde manier als die van de rest van ons. Inderdaad, alleen degenen die met deze ziekte leven, weten hoe het is om de gevangene te zijn van een pijn die zijn oorsprong vindt in de diepten van hun neurale netwerken.
Meestal ontstaat het in de adolescentie, soms zelfs in de kindertijd. Vanaf dat moment wordt het die onwelkome gast die veel te vaak verschijnt en misschien wel drie dagen achter elkaar blijft.
Als we de mechanismen van migraine begrijpen, kunnen we beter geschikte behandelingen vinden.
De hersenen van migrainepatiënten zijn anders
Migraine is een neurovasculaire ziekte van genetische oorsprong. Het treft ongeveer tien procent van de mensen wereldwijd. Vrouwen lijden vaker aan de aandoening. Vervelend genoeg kan het tot twee jaar duren voordat de patiënten een geschikte behandeling vinden die hen een voldoende kwaliteit van leven biedt. Dat komt omdat gewone pijnstillers niet werken.
In de regel kunnen een goed dieet en een reeks gespecialiseerde medicijnen deze aandoening enigszins onder controle krijgen. Er bestaat op dit moment geen genezing, maar we weten dat het een aandoening is die veroorzaakt wordt door hyperactiviteit van de hersenen. Daarom kan het behandeld worden met medicijnen die voor dit symptoom bedoeld zijn.
Om het welzijn van de migrainepatiënten te garanderen, is het echter belangrijk dat hij de anatomie van de ziekte begrijpt. Zo krijgen ze een bredere en meer omvattende visie op wat er met hen gebeurt. Bovendien zijn er tegenwoordig veel verbeterde manieren om met pijn om te gaan. Bovendien is het interessant dat migrainepatiënten bepaalde neurologische eigenaardigheden vertonen.
Als je aan migraine lijdt, laat je dan niet in het ongewisse. Ga op zoek naar erkende informatie, gespecialiseerde professionals en steungroepen.
Veranderingen in de doorbloeding en metabolische activiteit van de cortex
Enkele jaren geleden deed de Universiteit van Californië (VS) onderzoek (Engelse link) bij migrainepatiënten. Zij ontdekten dat er bepaalde opvallende anatomische componenten zijn in de hersenen van migrainepatiënten. Ten eerste zijn er veranderingen in de doorbloeding en in de metabolische activiteit van de hersenschors.
Daarnaast bestaat er een opvallende corticale prikkelbaarheid. Dit hangt samen met cerebrale hyperactiviteit. Het verklaart veel symptomen, van abnormale visuele sensaties tot gevoeligheid voor geur. Hoewel het kleine kenmerken zijn, tonen ze de neurologische oorsprong aan van deze ziekte die zo’n enorm effect heeft op het leven van patiënten.
De hersenstam bij migrainepatiënten werkt anders
De hersenstam is het signaalgebied tussen de hersenen en het ruggenmerg. Het regelt basale onwillekeurige functies. Veel van de pathofysiologie van migraine komt uit dit gebied. In feite is er een verandering in de hersenstam. Dit leidt tot duizeligheid, duizeligheid, misselijkheid, enz.
De trigeminusbaan en kloppende pijn
Momenteel zijn er bepaalde therapieën voor migraine die erop gericht zijn de stimulatie van de nervus trigeminus te bevorderen om de pijnsignalen te verminderen. Deskundigen erkennen al langer de invloed van het trigeminovasculaire systeem bij het ontstaan van deze ziekte. Het houdt verband met het calcitonine-gen (CGRP).
Dit is een neuropeptide die tijdens een migraineaanval de veneuze bloedstroom in de halsslagader doet toenemen, vandaar ook de ondraaglijke, kloppende pijn.
Migraine is een veel voorkomende neurologische aandoening die gekenmerkt wordt door een complexe pathofysiologie, variërend van hyperexciteerbaarheid tot bepaalde genetische veranderingen.
Gliacellen en vaatcellen in de hersenen van migrainepatiënten
Een andere unieke bijzonderheid in de hersenen van migrainepatiënten is dat de elektrocorticale signalen tussen gliacellen en vaatcellen verstoord zijn. Deze neuronale prikkelbaarheid is ook te zien op magnetische resonantiebeelden. Bovendien is het mogelijk geworden om de medicijnen die bij de behandeling ervan worden gebruikt te verbeteren.
Afwijkingen in de structuur van de hersenen
Zoals je waarschijnlijk weet, zijn er verschillende soorten migraine. Zo zijn er die met aura en die zonder, retinaal, hemiplegisch, enz. Een onderzoek van verschillende universiteiten (Engelse link) ontdekte dat de verschillende soorten migraine afwijkingen veroorzaken van de witte stof en de grijze stof. Het zijn laesies, vergelijkbaar met die veroorzaakt door een beroerte.
Enkele aanbevelingen
De gegevens die we hebben genoemd klinken misschien overweldigend en verwarrend. Inderdaad, leren dat de hersenen al deze kleine veranderingen vertonen is vaak beangstigend. Maar, zoals we al eerder zeiden, de wetenschap gaat steeds verder en het belangrijkste is dat je gespecialiseerde ondersteuning krijgt. Ook om de behandelingen te vinden die het beste passen bij elk individueel type migraine.
Als je aan migraine lijdt, raden we je het volgende aan:
- Zoek informatie over de ziekte bij erkende en deskundige bronnen en organisaties.
- Ga op zoek naar de meest geschikte gezondheidswerkers. Bijvoorbeeld degenen die je het meeste vertrouwen en empathie geven.
- Zoek naar steungroepen en mensen die hetzelfde meemaken.
- Let op je dieet. Vermijd ook producten die histamine bevatten.
- Leer technieken om stress te reguleren.
- Integreer ontspanningstechnieken in je leven.
- Onderneem enige lichamelijke activiteit.
- Let ook op je slaapgewoonten.
- Ken de triggers die je migraine activeren.
Helaas bestaat er momenteel geen behandeling om deze neurologische ziekte te genezen. Er zijn echter wel middelen waarmee de migrainepatiënt een goede kwaliteit van leven kan hebben.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Amiri, P., Kazeminasab, S., Nejadghaderi, S., et al. (2022). Migraine: a review on its history, global epidemiology, risk factors, and comorbidities. Frontiers in Neurology, 12, 1-15. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8904749/#:~:text=Migraine%20affects%20more%20than%20one,among%20young%20adults%20and%20females.
- Bashir, A., Lipton, R., Ashina, S. & Ashina, M. (2013). Migraine and structural changes in the brain: a systematic review and meta-analysis. Neurology, 81(14), 1260-1268. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3795609/
- Bartley, J. (2009). Could glial activation be a factor in migraine? Medical hypotheses, 72(3), 255-257. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0306987708005410?via%3Dihub
- Bonanno, L., Lo Buono, V., De Salvo, S., et al. (2020). Brain morphologic abnormalities in migraine patients: an observational study. The journal of headache and pain, 21(1), 1-6. Disponible en: https://thejournalofheadacheandpain.biomedcentral.com/articles/10.1186/s10194-020-01109-2
- Charles, A. & Brennan, K. C. (2010). The neurobiology of migraine. In G. Nappi and M.A. Moskowitz (Eds.). Handbook of clinical neurology (pp. 99-108). Elsevier. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5494713/
- Chong, C., Plasencia, J., Frakes, D. & Schwedt, T. (2017). Structural alterations of the brainstem in migraine. NeuroImage: Clinical, 13, 223-227. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5157793/
- Cutrer, F. M. & Black, D. F. (2006). Imaging findings of migraine. Headache: The Journal of Head and Face Pain, 46(7), 1095-1107. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16866714/
- Filippi, M., & Messina, R. (2020). The chronic migraine brain: what have we learned from neuroimaging? Frontiers in neurology, 10(1356), 1-10. Disponible en: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fneur.2019.01356/full
- Noseda, R. & Burstein, R. (2013). Migraine pathophysiology: anatomy of the trigeminovascular pathway and associated neurological symptoms, cortical spreading depression, sensitization, and modulation of pain. Pain, 154, 44-53. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3858400/#:~:text=Most%20likely%2C%20migraine%20headache%20depends,of%20neuronal%20excitability%20and%20pain.
- Planchuelo-Gómez, Á., García-Azorín, D., Guerrero, et al. (2020). White matter changes in chronic and episodic migraine: a diffusion tensor imaging study. The Journal of Headache and Pain, 21, 1-15. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6941267/#:~:text=Background,two%20groups%20of%20migraine%20patients.
- Yuan, H. & Silberstein, S. D. (2018). Histamine and migraine. Headache: The journal of head and face pain, 58(1), 184-193. Disponible en: https://headachejournal.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/head.13164
- Yung, W. (2018). The Stigma of Migraine. Practical Neurology. Disponible en: https://practicalneurology.com/articles/2018-feb/the-stigma-of-migraine