De grootste en mooiste dingen groeien langzaam en stil

De mooiste dingen groeien langzaam en geruisloos. Soms merk je ze niet eens op.
De grootste en mooiste dingen groeien langzaam en stil
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Liefde is een snelle en vluchtige vonk die twee harten laat ontvlammen. Liefde gebeurt echter ook langzaam. Je vindt het in elke bereikte overeenkomst, elke overwonnen moeilijkheid, en de medeplichtigheid van de kleine en mooiste dingen die groeien.

De grootste en mooiste dingen groeien langzaam, ze vergen tijd, inspanning en inzet. We weten dit, omdat het leven, net als de natuur zelf, zijn eigen cycli en voorgeschreven ritmes heeft. Toch ervaren je hersenen de tijd als verbazingwekkend snel. Het is alsof je hele leven van je weggelopen is.

Loop langzaam en ga langzaam. Maak je nergens anders zorgen over, want de enige plaats waar je moet zijn is bij jezelf.

Volgens een interessant artikel gepubliceerd door Dr. Dharma Singh Khalsa, een specialist in neurologie en gerontologie, heeft onze waarneming van tijd de neiging te ‘versnellen’ naarmate we de middelbare leeftijd bereiken.

In feite glijden de jaren van ons weg als rook die door een open raam ontsnapt en op de een of andere manier houden we op te genieten van het heden. We houden inderdaad op de mooiste dingen op te merken die stilletjes groeien en die ons hart nog meer zouden kunnen verrijken. Laten we eens wat beter kijken.

Tijd: een trein die op volle snelheid rijdt zonder te stoppen

Soms, bijna zonder te weten hoe, ontsnappen de belangrijkste dingen je of gaan ze te snel aan je voorbij.

Bijvoorbeeld, die laatste twee centimeter in lengte die je kind plotseling gegroeid is, dat romantische weekend alleen met je partner, de laatste keer dat je met vrienden uit eten ging, of de afgelopen zomer, die leek te eindigen, met de eerste herfstregens, nog voor je de kans had om met je ogen te knipperen.

Wekker
Tijd is een dief die alles steelt, behalve één ding. Dat zijn je herinneringen.

John Lennon zei dat “Life is what happens when you’re busy making other plans.” Hoewel je in werkelijkheid waarschijnlijk kunt zeggen dat je vaak niet waardeert of ziet hoe belangrijk veel van de dimensies zijn die je op elk moment van je levenscyclus omringen.

Er komt altijd een moment dat je verlangt naar die lang verloren gesprekken die je met je moeder had terwijl je naar haar keek terwijl ze kookte, of die kleine romantische ruzietjes met je partner aan het begin van je relatie, of de tekeningen die je kinderen je zo enthousiast gaven toen ze terugkwamen van school. Waar is het allemaal gebleven? Was het echt zo lang geleden?

Je hersenen versnellen de waarneming van tijd

Zoals we al eerder zeiden, verandert je waarneming van tijd naarmate je volwassen wordt en ouder. Als je daar een snelle levensstijl en de druk van een veeleisende omgeving aan toevoegt, betekent dit dat je steeds minder aanwezig bent, en dat je gevoelens van existentiële leegte en tijdelijke vergankelijkheid nog meer toenemen.

Douwe Draaisma, hoogleraar geschiedenis van de psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen in Nederland, vertelt ons over een interessant verschijnsel dat het ‘reminiscentie-effect’ heet. Volgens dit effect is tijd voor je hersenen relatief, en hechten ze alleen belang aan uiterst belangrijke specifieke gebeurtenissen.

Er wordt vaak gezegd dat tussen de leeftijd van 20 en 40 jaar gemiddeld de meest emotioneel intense herinneringen zich ophopen. Vanaf de leeftijd van 50 of 60 verandert de subjectieve gewaarwording van tijd. In feite gaat het sneller omdat er niet meer zoveel belangrijke prikkels zijn of zoveel ervaringen die je ‘tot slaaf’ maken van het heden.

Stel onder een boom

De tijd langzamer laten gaan ligt binnen handbereik

Zoals je gezien hebt, als het herinneringseffect ervoor zorgt dat het heden je ontglipt omdat je je te veel concentreert op de emotioneel intense herinneringen van gisteren, is het de moeite waard om te beginnen je hier en nu te ‘cultiveren’ van momenten van voldoening en positieve emoties.

Je hoeft niet het leven van een twintiger te leiden om van het heden te genieten. Het is alleen een kwestie van rekening houden met deze elementen:

  • Je beste leeftijd is nu, niet wanneer je ouder zult zijn of toen je jonger was. Wat je in je jeugd niet wist of niet kon bereiken, zal je wijze en evenwichtige volwassenheid wel aanpakken.
  • Om je heen blijven wonderlijke dingen groeien, dingen die langzaam en geruisloos bewegen. De liefde van hen die je omringen, de intieme medeplichtigheid van hen die je ogen weten te lezen of je laten glimlachen wanneer je het het minst verwacht. Dit gebeurt allemaal op dit moment, je hoeft er alleen maar bij stil te staan en ervan te genieten.
  • Droevige muziek misleidt je hersenen, waardoor ze geloven dat de tijd sneller voorbij gaat. In feite is alles wat buiten het gewone valt een stimulans, een emotioneel geladen prikkel die je perceptie van tijd verandert.

De mooiste dingen groeien langzaam en stil

Reis, doe elke dag iets anders, hoe klein ook. Kijk naar de mensen van wie je houdt en leg dat mentale beeld vast voor je hart en hersenen.

Geef elk moment een geur, een sensatie, een smaak… Prikkel al je zintuigen en omarm het heden alsof er geen gisteren en geen morgen is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.