De flow-staat in relaties

Om in liefde en met onze partner te kunnen stromen, is afstemming nodig. Het gaat om het vormgeven van eenvoudige momenten van medeplichtigheid waarin we elkaar elke dag opnieuw ontmoeten en onszelf ontdekken, waar we communiceren, lachen en onze verplichtingen in vrijheid versterken.
De flow-staat in relaties
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 28 december, 2023

De flow-staat in relaties maakt het gemakkelijker om dat hoge punt van geluk te bereiken waar je in harmonie vooruitgaat. Het is weten hoe je een verbond creëert waarin je allebei geniet van je medeplichtigheid en sterk genoeg bent om tegenslagen het hoofd te bieden. De theorie die Mihaly Csikszentmihalyi in 1975 voorstelde, kan dus ook worden toegepast op relaties.

De meeste studies en werken over het concept van de flowtoestand zijn ongetwijfeld van toepassing op het gebied van werk en zelfs persoonlijke groei. Dit idee beschrijft die geestestoestand waarin al je psychologische activiteit gericht is op de activiteit die je aan het doen bent. Dit punt van hoge concentratie leidt tot tevredenheid.

De afgelopen jaren hebben specialisten op het gebied van emotionele relaties, zoals Dr. Brenda McDaniel van de Kansas State University, er echter op gewezen dat stellen deze mentale en emotionele staat op veel manieren kunnen bereiken. Bovendien kan de relatie gelukkiger en stabieler worden als je de algemene componenten van de flow state theorie in gedachten houdt.

Zo helpen eenvoudige ervaringen als het voeren van dagelijkse betekenisvolle gesprekken met de persoon van wie je houdt om stress te verminderen en te investeren in medeplichtigheid, genegenheid en betrokkenheid. Dit komt omdat de eenvoudigste investeringen vaak de meest lonende zijn.

“Het is door volledig betrokken te zijn bij elk detail van ons leven, of het nu goed of slecht is, dat we geluk vinden, en niet door te proberen het direct te zoeken.”

-Mihály Csíkszentmihályi-

 

Stel op een feestje

De componenten waaruit de flow-staat in relaties bestaat

Mihaly Csikszentmihalyi introduceerde het concept van de flowtoestand in de wereld van de psychologie door een metafoor te volgen. “Wanneer de gelukswinden in je voordeel waaien, hebben mensen het gevoel dat ze vooruitgaan alsof ze aangenaam stromen met de stroming van een rivier.

Het idee van flow is dus dat het een zinvolle activiteit is waarbij je je niet alleen gelukkig en tevreden voelt. Je hebt ook een duidelijk gevoel dat je op de goede weg bent in je levensreis.

Je kunt deze basisprincipes perfect toepassen op het scenario van liefdesrelaties. De staat van flow in een relatie is dus een ander interessant gezichtspunt. Het is de moeite waard om er rekening mee te houden om welzijn te bereiken. Lees verder om meer te weten te komen over de componenten waaruit ze bestaan.

Verschillende persoonlijkheden, vergelijkbare doelen

Een relatie hebben betekent niet dat je dezelfde kwaliteiten, meningen, smaken of hobby’s hebt. Voor een tevreden en gelukkige relatie is het essentieel om waarden en doelen te delen.

Het maakt niet uit of je stuurman, dek-officier of purser bent op de reis van je leven samen. Wat echt telt is dat jullie allebei in dezelfde boot reizen en dezelfde koers varen, dezelfde illusie hebben.

Blij stel

Concentratie en focus op de flow-staat in een relatie

Net als bij de flow-staat toegepast op de werkomgeving, moet je je ook op je relatie richten als je je in een relatie bevindt. Wat betekent dit precies?

Focussen op een liefdesrelatie betekent dat je verantwoordelijk bent voor wat het betekent om een stel te zijn, terwijl je je bewust bent van elkaars behoeften.

Het betekent ook dat je eraan denkt om liefde niet als vanzelfsprekend te beschouwen en het op elk moment te cultiveren door op details te letten en proactief te zijn. Ook door te communiceren en momenten uit de drukke routine te halen om samen quality time door te brengen.

Vaardigheden om samen uitdagingen aan te gaan

De staat van flow in een relatie vereist de vaardigheid om te weten hoe je moeilijkheden samen kunt overwinnen. Dit vak leer je niet van de ene op de andere dag. Het zijn de ingewikkelde momenten die je op de proef stellen. Daar komen de beste of de slechtste delen van jezelf naar boven.

Dus alleen degenen die vaardig zijn in ondersteunen, communiceren, afspraken maken en oplossingen zien in plaats van problemen, zullen hun bekwaamheid tonen. Vooral als er tegenslag is. Stromen betekent tenslotte niet alleen weten hoe je vooruit moet komen als de rivier van het leven rustig en veilig is. Het gaat er ook om dat je weet hoe je obstakels moet overwinnen.

Activiteiten waar twee van kunnen genieten als één

Elk individu in een relatie kan nog steeds zijn eigen hobby’s en momenten van gereserveerd plezier hebben. Ze kunnen nog steeds hun tijd daaraan besteden of hun tijd doorbrengen met hun respectievelijke vrienden of familie.

Het is echter essentieel dat ze genieten van dagelijkse activiteiten waarbij het leven samen een staat van ongeëvenaarde flow bereikt. Het is op deze momenten dat ze blijven ervaren, lachen en genieten van elkaar.

Dit zijn enkele voorbeelden van activiteiten waarmee je een staat van flow in je relatie kunt bereiken:

  • Goede gesprekken.
  • Seks.
  • Samen in bad of onder de douche gaan.
  • Reizen.
  • Sporten.
  • Massages.
  • Samen koken.
  • Naar dezelfde films kijken of dezelfde boeken lezen en er dan over praten.
De flow-staat in relaties

Concluderend is het bereiken van een flow-staat in een relatie niet al te ingewikkeld. Het is gewoon een kwestie van vormgeven aan die metaforische dans waarbij twee mensen steeds meer van elkaar blijven genieten. Hoewel het misschien makkelijk is om liefde te vinden, hebben relaties werk nodig om niet uit elkaar te vallen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Mirvis, P. H., & Csikszentmihalyi, M. (1991). Flow: The Psychology of Optimal Experience. The Academy of Management Review16(3), 636. https://doi.org/10.2307/258925

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.