Tips om quality time met je partner door te brengen

Gedeelde quality time is essentieel als een relatie solide en bevredigend moet blijven. Hier zijn wat tips om je te helpen het in je relatie te implementeren.
Tips om quality time met je partner door te brengen
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 10 juli, 2023

Als je wilt dat je relatie bloeit, moet je die cultiveren en er dagelijks voor zorgen. Je moet ervoor zorgen dat je partner zich erkend, verzorgd en geliefd voelt. Je kunt deze doelen op verschillende manieren bereiken, maar tijd met elkaar doorbrengen is een van de belangrijkste. We geven je een aantal tips om quality time aan je partner te besteden.

Hoewel samen tijd doorbrengen een eenvoudige taak lijkt, is het vaak iets waar je niet altijd op de juiste manier aandacht aan besteedt. Volgens een onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het Journal of Family Psychology is de hoeveelheid tijd die koppels samen doorbrengen een van de belangrijkste aspecten die ze in hun relatie willen veranderen.

Dit omvat gebieden als samen tijd doorbrengen, elkaar aandacht geven en interessante gesprekken voeren. Maar welke andere manieren zijn er om dit doel te bereiken? En waarom is het zo belangrijk? Dat gaan we onderzoeken.

Waarom quality time aan je partner besteden?

Als je een romantische band opbouwt, zijn het verlangen om bij je partner te zijn en emotionele nabijheid te cultiveren natuurlijke impulsen. Volgens Sternbergs (1986) driehoekstheorie van de liefde is gedeelde tijd direct gekoppeld aan twee van de belangrijkste componenten: passie en intimiteit.

Kwaliteitstijd combineert eenvoudige fysieke nabijheid en wederzijds gezelschap met diepere aspecten zoals zelfonthulling (het delen van belangrijke informatie over onszelf) en het vergroten van vertrouwen.

Dit element is gekoppeld aan het welzijn in een relatie. Volgens een onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in Contemporary Family Therapy rapporteren koppels die meer tijd samen doorbrengen met praten en het delen van activiteiten een grotere tevredenheid en zien ze meer positieve kwaliteiten in hun relatie. Bovendien ervaren ze een grotere verbondenheid met hun romantische partners.

Daarom is tijd samen doorbrengen een positief en noodzakelijk proces in alle relaties. Het is echter vooral relevant voor relaties waarin één of beide leden quality time als hun belangrijkste liefdestaal gebruiken. Dit zijn mensen die hun genegenheid uitdrukken en zich geliefd voelen door momenten, ruimte en ervaringen met hun partners te delen.

De sleutels om quality time met je partner door te brengen

Vraag je je af waar je moet beginnen? Gary Chapman biedt in zijn boek De 5 liefdestalen een aantal sleutels die je zullen helpen om quality time aan je partner te besteden. Hij identificeert quality time als een van de vijf talen van de liefde.

1. Geef ze je volledige aandacht

Kwaliteitstijd betekent niet alleen een ruimte delen met je partner. Je moet niet de fout maken om aan te nemen dat degenen die zich uitdrukken met deze specifieke liefdestaal willen dat je al je tijd aan hen besteedt of dat ze zich tevreden zullen voelen zolang je een bepaalde hoeveelheid tijd samen doorbrengt. Wat ze in feite echt willen is verbinding en kwaliteit.

Dit betekent volledige aandacht voor hen tijdens jullie momenten samen, volledig betrokken raken met al je vijf zintuigen en, uiteindelijk, hen je kracht geven.

Om dit te bereiken zet je de tv uit en leg je je mobiele telefoon aan de kant als je bij hen bent, maak je oogcontact, luister je naar hen en ga je samen het moment in. Laat je aandacht niet afdwalen door aan andere dingen te denken.

2. Doe samen activiteiten

Het is een goed idee om samen activiteiten te doen waarvan je weet dat ze die leuk vinden en met jou willen delen. Doe bijvoorbeeld mee met een van hun hobby’s , bezoek dat concert of recital waar ze van houden, of maak samen een natuurwandeling.

Nodig ze ook uit om jouw hobby’s en interesses te delen. In dit geval druk je je liefde niet zozeer uit in de activiteit, maar in het doel waarmee je het uitvoert: om belangrijke momenten te delen en blijvende herinneringen te creëren.

3. Leer naar ze te luisteren

Als je partner quality time gebruikt als zijn of haar liefdestaal, dan voelt hij of zij zich geliefd als je naar ze weet te luisteren. Onthoud dat luisteren niet hetzelfde is als horen. Luisteren betekent dat je jezelf moet inzetten om te luisteren naar wat ze je vertellen zonder afgeleid te worden door je eigen interesses.

Toon dus oprechte interesse om meer te weten te komen, stel hen relevante vragen en probeer te begrijpen hoe ze zich voelen.

Onthoud dat ze niet per se op zoek zijn naar jouw advies of mening, maar dat ze moeten weten dat je er voor hen bent, zodat ze kunnen uiten wat er met hen gebeurt en hoe ze zich voelen, en dat de relatie een veilige plek is om dat te doen. Bovenal zoeken ze begrip en bevestiging.

4. Oefen zelfonthulling

Het is net zo belangrijk om te weten hoe je kunt communiceren en jezelf kunt uiten. Jouw tijd wordt kwaliteitstijd als je die gebruikt om emotionele nabijheid te creëren en je partner te betrekken bij jouw innerlijke wereld. Je partner wil weten hoe je je voelt, hoe je dag is geweest, wat je zorgen baart en wat je verwacht van de relatie.

Als je ervoor kiest om deze intieme gevoelens te delen, creëer je een band en zorg je ervoor dat je partner zich geliefd en betrokken bij je voelt. Je zult deze oefening echter niet gemakkelijk vinden als je niet in contact staat met je emoties. Maar met oefening zal het uiteindelijk een gewoonte worden.

5. Toon initiatief

Tot slot moet je weten dat als je partner quality time gebruikt als zijn liefdestaal, hij het echt positief zal waarderen dat je initiatief hebt als het gaat om het delen van jullie tijd samen. Je beperkt je niet tot het accepteren van hun voorstellen, maar biedt ook alternatieven, suggesties en plannen aan.

Door dit te doen, ontsnap je niet alleen aan je routine, maar kun je je partner ook laten zien dat je quality time samen waardeert en wilt en dat je toegewijd bent om het te zoeken of op te bouwen.

Begin quality time door te brengen met je partner

Tijd doorbrengen met je partner kan soms ingewikkeld zijn, omdat je ook persoonlijke, werk- en familieverplichtingen hebt. Zoals een artikel in Review of Economics of the Household (Engelse link) suggereert, is het vooral voor koppels met kinderen moeilijk om hun agenda’s op elkaar af te stemmen en samen ruimte te vinden.

Toch is gedeelde tijd essentieel voor eenheid en cohesie, en werkt het zelfs als een beschermende factor tegen de effecten van externe stress (Milek, 2015). Als je daarom het gevoel hebt dat je niet genoeg kwaliteitservaringen hebt met je partner, aarzel dan niet om hem of haar van deze behoefte op de hoogte te stellen.

Als je jezelf op een assertieve manier uit, zal het voor jullie allebei gemakkelijker zijn om betrokken te raken bij eventuele veranderingen en jullie niveaus van individuele en paarstevredenheid te verbeteren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.