5 voordelen van een gezamenlijke hobby

5 voordelen van een gezamenlijke hobby

Laatste update: 28 januari, 2021

Soms brengen we met onze partner niet zoveel tijd door als we zouden willen. Ons werk neemt al veel van onze tijd in beslag. Als we dan eindelijk thuiskomen, is het huis weer verlaten, het laatste wat we willen doen. Deze situatie kan een afstand in de relatie veroorzaken, zonder dat we het zelf merken. Een gezamenlijke hobby kan dan helpen.

Door zulke lange periodes uit elkaar te zijn, kan een ontkoppeling tot stand komen. Als we niet weten hoe we hiermee om moeten gaan, kan het veel problemen veroorzaken. Daarom is het hebben van een gezamenlijke hobby een van de beste oplossingen voor dit probleem.

Niet iedereen heeft het geluk of het voordeel om dezelfde smaken en voorkeuren te hebben als zijn of haar partner. Meestal, als we niets gemeen hebben, leren we veel van elkaar en worden we door elkaar verrijkt. Aan de andere kant, kan het ook frustrerend zijn.

We willen toch allemaal dat onze partner net zo geobsedeerd is door Bon Jovi als wij? Zou je het niet leuk vinden als je partner evenveel van westerns hield als jij?

Het komt er gewoon op neer dat elke relatie goede, en slechte kanten heeft. Een goede manier om je relatie vanaf het begin geweldig te maken, is om een gezamenlijk hobby te hebben. Er zijn zoveel hobby’s om van te kiezen, dus kun je zeker eentje vinden die voor jullie allebei interessant is.

Als het om een hobby gaat waarvan jullie beide niets weten,  kun je deze mogelijkheid gebruiken als een geweldige kans om samen iets nieuws te leren.

Wanneer een stel samen plezier maakt, wordt hun band sterker, en krijgen ze de gelegenheid om meer over elkaar te leren, in een nieuwe omgeving. Soms kan een beetje meer betrokken raken bij het leven en de interesses van je partner, het probleem al oplossen. Laten we eens kijken naar enkele voordelen van het hebben van een gezamenlijke hobby.

Verbeter het vertrouwen in de relatie met een gezamenlijke hobby

Het delen van een interesse of een hobby vertaalt zich in meer tijd samen doorbrengen. Dit kan gevoelens van intimiteit en zelfvertrouwen versterken. Het kan het zelfs een gesprek over welk probleem je ook hebt, makkelijker maken. Het geeft je de gelegenheid om iets belangrijks te vertellen, of gewoon je emoties te uiten.

Vertrouwen is een van de meest fundamentele componenten van een relatie. Op het moment dat het vertrouwen verdwijnt, zal de relatie een breuk oplopen, waarvan er meestal geen weg terug is. Door een gezamenlijke hobby te hebben, behoud je dat vertrouwen en de vriendschap die dankzij routine, langzaam kunnen verdwijnen.

Een gezamenlijke hobby vertaakt zich in meer tijd samen doorbrengen

 

Er zijn minder ruzies

Naarmate je meer tijd samen doorbrengt met leuke dingen doen, wordt de relatie sterker en neemt de communicatie toe. Wat betekent dit? Simpelweg dat als ons iets dwarszit over onze partner, het makkelijker wordt voor ons om te vertellen hoe we ons voelen.

Wanneer we een gezamenlijke hobby hebben, delen we ook een gezamenlijk doel. We zouden dat doel niet kunnen bereiken zonder te werken als een team.

Zo leren we ook als een team, het goede en het slechte te delen. Hierdoor zullen zinloze ruzies minder vaak voorkomen. Dit gebeurt omdat we eraan gewend raken dat onze partner met ons samenwerkt, in plaats van ons tegen te werken.

Liefde hoeft niet begrepen te worden, het moet getoond worden.

Paulo Coelho

Een gezamenlijke hobby verhoogt de binding

Door het hebben van een gezamenlijke hobby, ontstaat er samenhang en neemt de band die een stel deelt toe. Dit is een aspect dat we vaak vergeten. We kunnen van deze momenten profiteren om de vlam opnieuw aan het branden te krijgen.

Wanneer we samen een hobby beoefenen, creëren we onbewust momenten om liefkozingen en glimlachen te delen. Deze momenten komen in de meer alledaagse activiteiten niet zo vaak voor. Je kunt ook het idee voorstellen om samen een wandeling te maken, of uit te gaan eten nadat je je gezamenlijke hobby hebt uitgevoerd.

Een gezamenlijke hobby kan alles zijn dat je beide leuk vindt

Een gezamenlijke hobby ontwikkelt gevoelens

Vaak raken we zo gewend aan onze partner dat de magie gewoon vervaagt. Dit gebeurt vanzelf. We doen niet de moeite om nieuwe activiteiten te bedenken en uiteindelijk raken we verveeld. Een gezamenlijke hobby kan de verveling weg nemen en tegelijkertijd onze fantasie weer laten werken.

Er zijn sporten zoals parachutespringen, rotsklimmen of bungeejumpen, die ideaal zijn om als stel te beoefenen. Deze activiteiten wekken adrenaline en endorfines op. Deze chemicaliën laat de passie in onze relatie opnieuw bloeien, zonder dat we het merken.

Deze extreme activiteiten zijn echter niet voor iedereen. Maar wees niet bang! Andere sporten zoals tennis, zwemmen en yoga, zijn ook uitstekende opties.

Samen sporten is ook een gezamenlijke hobby

 

Dingen samen doen met een iemand is altijd leuker

Het beoefenen van een hobby, samen met iemand anders, is altijd leuker dan om het alleen te doen. Wanneer je een hobby met je partner deelt, krijg je dubbel plezier.

Dat betekent natuurlijk niet dat we vanaf dit moment al onze hobby’s samen met onze partners moeten doen. We hebben allemaal onze tijd alleen nodig. Toch, als we iets met iemand anders doen, ontdekken we nieuwe standpunten en ervaren we andere manieren om de betreffende activiteit te benaderen.

Aan de andere kant, zou het hebben van een gezamenlijke hobby het leven als stelletje moeten verbeteren, niet erger moeten maken. Sommige relaties zijn het breekpunt al helaas voorbij. Dan kan het hebben van een gezamenlijke hobby de situatie zelfs nog erger maken.

In dit soort gevallen, kun je het beste op zoek gaan naar een andere manier om te communiceren. Ga zo nodig naar een specialist. We moeten ons hoe dan ook inspannen, als we de relatie echt willen redden.

Als je relatie echter al heel sterk is, dan zal een gezamenlijke hobby het alleen maar versterken. Hierdoor kun je op een eenvoudige en duidelijke manier van elkaar leren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.