De emotionele vampier: sommige mensen consumeren onze energie

Vandaag gaan we het hebben over de emotionele vampier en wat je eraan kunt doen om te voorkomen dat deze jouw energie gebruikt.
De emotionele vampier: sommige mensen consumeren onze energie

Laatste update: 24 oktober, 2021

We zouden dit soort mensen een emotionele vampier kunnen noemen. Parasitair. Ze zijn het type dat ons infecteert met hun negatieve emoties totdat ze al onze energie hebben opgebruikt. Ze laten ons uitgeput achter, met een doffe pijn en een grijze wolk van depressie boven ons hoofd.

Volgens wetenschappers kan dit soort dynamiek ons ​​psychisch welzijn volledig uitputten. Het heeft een vreemd effect op onze hersenen .

Het is interessant hoe de populaire psychologie graag woorden gebruikt die bepaalde gedragsprocessen heel goed beschrijven. “De emotionele vampier” is een zeer goede metafoor voor mensen wiens acties, woorden of houdingen ons bloed wegzuigen – onze energie.

Als iemand alleen een prullenbak nodig heeft, laat het dan niet je hoofd zijn

Dalai Lama

Maar elke expert op dit gebied zal ons vertellen dat ze niet alleen onze energie stelen – wat ze doen, en dat is hoe ze het wetenschappelijk hebben bewezen – ze slagen er ook in ons te infecteren met hun eigen emotionele toestand.

Laten we een voorbeeld gebruiken: we krijgen een nieuwe collega. Als we ze leren kennen, realiseren we ons dat ze nooit praten over iets positiefs dat hen is overkomen. Ze verkeren altijd in een ‘ klaagtoestand’.

Als we bij deze persoon zijn, kunnen we, zelfs als we ons bijna constant afvragen “waarom moet ik naar deze dingen luisteren,” niet voorkomen dat ze ons besmetten met hun kenmerkende negativiteit. Soms heeft het zelfs invloed op ons werk. Er zijn zelfs interessante onderzoeken die dit soort mensen ‘rotte appels‘ noemen.

Dat wil zeggen, door hun negatieve houding kunnen ze het hele personeelsbestand ‘infecteren’ met hun eigen emotionele last. Ze slagen erin om echt vijandige omgevingen te creëren waar werknemers zelfs een dag ziek kunnen worden omdat ze zich letterlijk “opgebrand” voelen. Maar het fenomeen van de rotte appel of emotionele vampier gaat veel verder dan dat…

Appel in de vorm van een vlinder

Wat gebeurt er in je hersenen als de emotionele vampier je energie “zuigt”

Om te begrijpen wat er gebeurt als we dag na dag moeten omgaan met of in de buurt zijn van een slachtoffer, negatief of gewoon vermoeiend persoon, maken we een korte trip naar het verleden.

Bedenk hoe ons brein, vanwege natuurlijke selectie, is geprogrammeerd om gezelligheid en contact met onze medemensen niet alleen als positief, maar ook als noodzakelijk te zien. Dus wat onze voorouders deden om hun overlevingskansen te vergroten, was het vormen van kleine groepen.

Daarom hebben we andere mensen nodig om ons goed te voelen, verbinding te maken en betekenisvolle banden te creëren. Wanneer we dat doen, geven onze hersenen oxytocine af .

Maar als we niet in staat zijn om bij iemand anders te “passen,” en in plaats daarvan vijandigheid of achterdocht krijgen, geven onze hersenen cortisol, het stresshormoon, af. In onze hersenen leeft een bepaald gevoel: het gevoel van dreiging.

Er is meer. Er gebeurt iets in het geavanceerde netwerk van onderling verbonden cellen dat ons spiegelneuronsysteem vormt.

Dit systeem is niet alleen geprogrammeerd om elke gezichtsuitdrukking of lichaamstaal van een persoon te registreren en te verwerken. Vaak besmet het zichzelf ook met dezelfde emoties als de mensen om ons heen.

Wetenschappers vertellen ons ook dat sommige mensen vatbaarder zijn dan anderen voor deze “bevruchting”. Beetje bij beetje creëert het een gif.

Een vrouw met een vogel


Hoe houden we een goed energieniveau op peil?

We zouden je graag kunnen vertellen dat wanneer je geconfronteerd wordt met een emotionele vampier, je alleen maar bij hem weg kunt komen. Maar het is niet zo gemakkelijk.

Want als er iets is dat we allemaal weten, dan is het wel dat niet veel mensen hun baan kunnen opzeggen, alleen maar omdat daar een emotionele vampier is. We kunnen ook geen permanente afstand scheppen tussen onszelf en die moeder of broer die ons geluk en onze energie steelt wanneer we bij hen zijn.

Een goed boek om over dit onderwerp te leren en dieper in wetenschappelijke studies te duiken, is ‘Emotionele besmetting, studies in emotie en sociale interactie.“

Ze leggen uit hoe je het beste kunt leren hoe je jezelf ‘waterdicht’ kunt maken voor dit soort interactie. Het doel is om ons fysieke en emotionele welzijn te waarborgen. Vervolgens geven we een paar trucs om aan de slag te gaan.

Jankende wolf


3 trucs om je energie te sparen

Je hebt verdedigingsmechanismen om je energie te beheersen. Een zeer effectieve manier waarop we onszelf kunnen trainen, is door de impact die ze op ons kunnen hebben, te “deactiveren.” Zeg bijvoorbeeld af en toe deze mantra tegen jezelf: “ze zullen mijn energie maar zoveel verbruiken als ik ze toesta.”

Rationaliseren. Sommige mensen hebben de gewoonte om alleen over negatieve dingen te praten en hoe slecht het leven ze behandelt. Een manier om ze te stoppen is assertief te rationaliseren: “in plaats van te klagen, kom op tegen wat je niet leuk vindt.” Of “Ik zou willen dat je soms met me over iets positiefs zou praten.”

Leer ‘nee’ zeggen. Deze strategie is even simpel als effectief. Maak vanaf nu duidelijk aan je emotionele vampier dat je geen tijd hebt om naar hun kritiek te luisteren. Je doet niet mee met hun roddels. En je laat je vooral op geen enkele manier mishandelen.

Om af te ronden, er komt een tijd dat een persoon zich bewust moet worden van zijn eigen behoeften om te voorkomen dat anderen hun energie – hun leven – wegnemen.

Aangezien het niet altijd mogelijk is om ons te omringen met mensen die ons balans en geluk zullen brengen, moeten we leren omgaan met negatieve mensen, met respect maar resoluut.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.