De duistere kant van psychologische kracht

De duistere kant van psychologische kracht

Laatste update: 20 februari, 2019

De Star Wars-saga is een levende geschiedenis geworden. We kunnen het er allemaal over eens zijn dat elke filmrelease een geweldig evenement is. Dit dynamische universum heeft de steun van miljoenen fans die zeker graag kracht willen vinden en Jedi willen worden. Maar, net als in het leven zelf, accepteert niet iedereen het licht en gaan sommigen uiteindelijk over naar de duistere kant.

In onze werkelijkheid kunnen we de overgang naar de duistere kant zien als het equivalent van radicalisering. Gezien het feit dat radicalisering een groepsproces is, heeft de sociale psychologie veel te zeggen over mensen die de duistere kant omarmen.

Een bijzonder geval dat we kunnen analyseren in de Star Wars saga is die van Anakin Skywalker. In tegenstelling wat men vaak denkt, voldoet niet iedereen die overgaat naar de duistere kant aan dezelfde vooroordelen, zoals:

  • niet altijd minder geïnformeerd
  • hebben niet altijd minder middelen dan anderen
  • hebben niet altijd geestelijke problemen

Naar de duistere kant gaan is eigenlijk een combinatie van factoren die we hieronder zullen bespreken.

De duistere kant van Star Wars

De behoefte om je belangrijk te voelen

Als we iets doen, is het zeker dat we het doen omdat we een bepaald resultaat willen. Er komt een behoefte naar boven en we denken na over een manier om die behoefte te vervullen. Daarna ontstaat de motivatie om te handelen.

Als het gaat om een duistere kracht is het doel belangrijkheid. De motivatie om iemand te zijn die belangrijk is, om het verschil te maken, om “iemand” te zijn.

Deze motivatie en zoektocht naar belangrijkheid komt op drie verschillende manieren naar boven.

Eén daarvan is wanneer we minder belangrijk worden. We voelen ons vernederd, zoals de vernedering die Anakin Skywalker voelde toen hij slaaf was. Of zoals toen de Jedi hem afwees of toen hij hoorde van de moord op zijn moeder.

Vernedering is een belangrijke factor die onze behoefte aan belangrijk zijn wakker schudt. Dit zijn momenten waarop ons bewustzijn ontwaakt en we ons steeds minder belangrijk beginnen te voelen.

De angst voor verlies is een weg naar de duistere kant.

-Yoda-

Iets anders dat de zoektocht naar belangrijkheid opwekt is de perceptie dat iets onze belangrijkheid bedreigt. Kylo Ren, zoals we in de laatste film in de serie zagen, begrijpt dat Luke Skywalker een bedreiging vormt. Vanuit het standpunt van Kylo Ren wilde Luke hem ervan weerhouden een Jedi te worden en belangrijker te worden.

Tot slot ontstaat er ook een zoektocht naar belangrijkheid als we de kans zien om belangrijker te worden. Wanneer iemand ons de kans biedt om aan belang te winnen, wekt dat de zoektocht op.

Een voorbeeld hiervan zien we in Senator Palpatine, ook wel bekend als Darth Sidious, die zijn vader vermoordde om de Supreme Chancellor te worden en tevens de Dark Lord of the Sith.

Wat de Sith ons leren

We kunnen het steeds opnieuw blijven hebben over de zoektocht naar belangrijkheid, maar de waarheid is dat de noodzaak om belangrijk te zijn ons niet direct naar de duistere kant zal leiden.

Als de motivatie eenmaal tot stand is gekomen, richt onze aandacht zich op de manier waarop we aan belang kunnen winnen. Als we geconfronteerd worden met de vragen “Hoe word ik belangrijk?” of “Hoe word ik belangrijker?”, zullen onze ideologieën ons de antwoorden geven.

Terwijl de Jedi geweld niet aanmoedigen als een manier om belangrijker te worden, doen de Sith dit wel.

Darth Sidious zei dat Darth Plagueis zo machtig was dat hij leven kon creëren en er zelfs voor kon zorgen dat de mensen om wie hij gaf niet kwamen te overlijden. Hoe kreeg hij die macht?

De Sith moedigen het gebruik van geweld aan als het enige middel om belangrijk te worden. Zoals Darth Vader zei: “Je onderschat de macht van de duistere kant. Als je niet wilt vechten, dan zul je je lot tegenkomen.”

Slecht gezelschap aan de duistere kant

Tot slot is er een factor die motivatie met ideologie verbindt. Het bevindt zich binnen de groep. Eén persoon alleen kan belangrijk zijn, maar je hebt een groep nodig die je accepteert en je een belangrijk gevoel geeft.

Daarnaast moet die groep, zoals we al zeiden, een ideologie hebben die geweld aanmoedigt. In de wereld van Star Wars is het makkelijk om die groep te identificeren als de Orde van de Sith.

Sith geven mensen het gevoel van belangrijkheid. Ze bieden onvoorstelbare macht, die van de duistere kant van de Kracht. Eenmaal in hun groep zal sociale druk ertoe leiden dat mensen hun persoonlijkheid uiteindelijk samensmelten met de identiteit van de Sith.

Zoals Chirrut Imwe zei: “Ik ben één met de Kracht. De Kracht is met mij.” Deel uitmaken van de Jedi of de Sith behoort tot iets groters. Het enige verschil is het verhaal en de ideologieën van de groep. Het verhaal van de Jedi is bijvoorbeeld vreedzaam, terwijl het verhaal van de Sith gewelddadig is.

Als ik bij je ben, is mijn geest niet langer van mij.

-Anakin Skywalker-

Kylo Ren van Star Wars

Er zijn ook emoties aan de duistere kant

Emoties spelen ook een rol in het proces dat ons naar de duistere kant leidt. De duistere kant is nauw verbonden met negatieve emoties. Master Yoda legt ons dit uit in dit citaat: “Angst is de weg naar de duistere kant. Angst leidt tot woede. Woede leidt tot haat. Haat leidt tot lijden.”

Hoewel de relatie tussen emoties coherent is, vertelt de ANCODI-hypothese ons dat de emoties waarover Yoda spreekt niet de juiste zijn.

Angst, woede, agressiviteit, de duistere kant is dit. Als je leven een dag regeert, zal je lot voor altijd domineren.

-Yoda-

Als iemand voor de duistere kant kiest, heeft hij waarschijnlijk een combinatie van die drie emoties. De eerste emotie die verschijnt, is dus waarschijnlijk woede die voortkomt uit onrechtvaardigheid.

Het is meer dan waarschijnlijk dat de persoon die woede zou richten op degene die het onrecht veroorzaakte. Woede zou leiden tot minachting, ontkenning en vernedering. Tot slot zou afschuw ontstaan, wat iemand doet geloven dat de enige oplossing is om de ander te elimineren.

Zoals we hebben gezien, hoeven we, om de duistere kant te bereiken, geen pad te volgen dat ons uiteindelijk in radicalen verandert. Om over te gaan naar de duistere kant, moet er een combinatie van factoren optreden. Alsof het een puzzel is, accepteren we de duistere kant op het moment dat we het laatste stuk afleggen. Pas op voor de duistere kant van jezelf. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.