De drie stadia van grooming die nooit genegeerd mogen worden

Het is belangrijk dat de jongste leden van de samenleving weten welke gevaren ze op internet lopen als ze onverantwoordelijk gebruik maken van de technologie. Een van de risico's is dat ze slachtoffer worden van grooming.
De drie stadia van grooming die nooit genegeerd mogen worden
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 07 november, 2022

De verschillende stadia van grooming verklaren de intimidatie die een volwassene aan een minderjarige oplegt door het gebruik van technologie. Sommige volwassenen maken bijvoorbeeld gebruik van sociale media zoals onder andere Facebook of Instagram om minderjarigen lastig te vallen.

Dankzij het gemak waarmee ze hun identiteit kunnen camoufleren of aanpassen aan hun interesses, nemen deze volwassenen contact op met jongeren met als doel hen seksueel te misbruiken.

De Spaanse vereniging voor kindergeneeskunde (AEPED – Spaanse link) gaat niet alleen diep in op dit soort intimidatie op sociale media, maar geeft ook specifieke stadia van grooming aan die niet genegeerd mogen worden.

Daarom is het belangrijk dat ouders hun kinderen voorlichten over het juiste gebruik van technologie en de tijd beheren die hun kinderen op internet of op sociale media doorbrengen. In feite is dit absoluut cruciaal.

Idealiter zou er thuis goede communicatie moeten zijn, zodat minderjarigen openlijk kunnen praten over elke vorm van intimidatie of een bepaalde persoon die ze misschien op sociale media hebben ontmoet. Dit is niet gemakkelijk, vooral als jongeren in hun tienerjaren zijn. Maar het is de moeite waard om er moeite voor te doen als het voorkomt dat ze op internet worden lastiggevallen.

Bang meisje

De drie stadia van grooming

1. Vriendschapsfase, sleutel tot het verkrijgen van vitale informatie

De eerste van de grooming-fases is die van de vriendschap. Achter een vals profiel probeert de persoon een vriendschap op te bouwen met een minderjarige.

Volgens de AEPED zijn stalkers meestal getrouwde mannen die misbruik maken van de onschuld en het vertrouwen van jongeren om hen te verleiden. In feite zijn ze meestal niet toeschietelijk over hun leeftijd, zodat minderjarigen denken dat ze niet zo oud zijn en met hen gaan praten.

Soms, als ze ervoor kiezen hun leeftijd te vermelden, doen ze dat als een blijk van vertrouwen. Dit is een verdere vooruitgang van het stadium.

In dit stadium kent de treiteraar de smaak van jongeren en naar welke plaatsen ze gewoonlijk gaan. Tegelijkertijd zijn ze in staat hun zwakke punten te achterhalen. Dit bereidt de weg voor hen, om in de toekomst alle informatie die de minderjarige hen verschaft te gebruiken om hen te manipuleren.

Bovendien zal de pester de minderjarige vertellen dat hij niets tegen zijn ouders moet zeggen, omdat die het niet zouden begrijpen. Daarom is communicatie in het gezin zo belangrijk, want dat houdt dit tegen.

“Grooming is de laatste jaren toegenomen.”

-ABC-

2. Relatiestadium, persoonlijke en intieme bekentenissen

Het tweede van de grooming stadia gaat verder. De groomer (Spaanse link) begint bekentenissen te doen en stuurt zelfs foto’s van zichzelf. Ze kunnen het excuus gebruiken om de minderjarige te vragen of hij zijn nieuwe outfit bij hem vindt passen. Dit wordt gedaan om hun vertrouwen te winnen en om wederkerigheid te vragen. Binnenkort gaan ze een stapje verder.

Dit is een heel belangrijk stadium, want dan begint de minderjarige te geloven dat de persoon aan de andere kant van het scherm echt zijn of haar vriend is. Bijgevolg zullen ze meer informatie over zichzelf gaan delen, zoals hun smaak en voorkeuren, enz. Dit is het voorlaatste stadium, vóór het laatste stadium met een seksueel element.

“De agressor oefent uiteindelijk emotionele controle uit over de minderjarige en gaat ten slotte over tot chantage met seksuele bedoelingen.”

El Pais

3. Stadium met een seksuele component: de manipulatie begint

Triest meisje

Dit is het laatste van de grooming-stadia en het meest delicate. De pester begint de minderjarige te vragen om foto’s of zelfs video’s van zijn naakte lichaam, in expliciete seksuele posities.

Dit materiaal helpt hen om de jongere te manipuleren zodat deze niets zegt. Jongeren moeten echter te allen tijde weten dat ze beschermd zijn. De wet veroordeelt deze praktijken namelijk. Bovendien zijn het criminele handelingen.

Van jongs af aan met kinderen praten en hen opvoeden in het verantwoord gebruik van technologie is essentieel. Ook moeten minderjarigen weten dat ze beschermd worden door de wet en dat ze op elk moment met hun ouders kunnen praten en uitleggen wat er gebeurt.

Nu minderjarigen het internet hebben, moeten ze weten welke risico’s ze kunnen lopen. Weten dat ze niet op uitnodigingen van vreemden moeten ingaan, nog minder op valse profielen of profielen zonder foto’s maar met afbeeldingen die van Google e.d. zijn gehaald, is essentieel om grooming te voorkomen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.