De dood van Molly Russell: de sociale media staan terecht

Molly Russell had een Pinterest-bord dat 469 afbeeldingen bevatte die verband hielden met zelfmoord. Daarnaast publiceerde ze op haar Twitter-account, waar ze 200.000 volgers had, citaten over hetzelfde onderwerp. Uiteindelijk pleegde ze op 14-jarige leeftijd zelfmoord.
De dood van Molly Russell: de sociale media staan terecht
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 10 februari, 2024

Molly Russell was 14 jaar oud toen ze er in 2017 voor koos een einde aan haar leven te maken. Sindsdien voert haar familie een zware strijd tegen degenen die volgens hen de echte schuldigen zijn.

De lijkschouwer, Andrew Walker, concludeerde inderdaad dat deze jonge Britse vrouw stierf aan een daad van zelfbeschadiging, veroorzaakt door depressie als gevolg van haar interactie met schadelijke online inhoud.

Molly had een bord op Pinterest dat verband hield met zelfmoord. Ook publiceerde haar Twitter-account (met meer dan 200.000 volgers) citaten die verband hielden met het idee om op te houden te bestaan en zichzelf van het leven te beroven. Op Instagram maakte ze soortgelijke opmerkingen. Het algoritme van deze sociale media platforms bood haar voortdurend beelden aan met hetzelfde thema.

Molly leed wel degelijk aan een depressieve stoornis. Maar het digitale universum, zonder filters en alleen gericht op het permanent vastleggen van gebruikers, versterkte en voedde haar idee van zelfmoord, totdat ze het helaas vervulde. Er zijn nu vijf jaar verstreken sinds haar dood. Haar verwoeste familie blijft verantwoordelijkheid en verandering eisen.

Ondanks het feit dat inhoud die verband houdt met zelfmoord verboden is op sociale media, hebben gebruikers mechanismen gecreëerd om inhoud over het onderwerp te blijven maken en ontvangen. In het geval van Molly Russell fungeerden die als de uiteindelijke triggers voor haar fatale besluit.

Trieste tiener
Tieners worden blootgesteld aan informatie die vaak schadelijk is voor hun geestelijke gezondheid.

De topmanagers van Pinterest namen hun verantwoordelijkheid

Molly Russel bracht eindeloze uren door op haar mobiele telefoon en computer met het bekijken van inhoud die verband hield met zelfmoord.

Bij onderzoek bleek dat Pinterest haar vroeger e-mails stuurde met berichten van het volgende type: “Tien borden over depressie die je misschien leuk vindt.” We weten zelfs dat het laatste wat ze deed voordat ze stierf was een afbeelding opslaan op Instagram met een bericht over depressie.

Het horen van deze feiten zou ons wel eens met verontwaardiging kunnen vervullen. Maar het is belangrijk om ze zichtbaar te maken samen met de onthullingen van de Britse forensische experts. Zij bevestigden dat de inhoud die Molly ontving buitensporig grafisch en extreem hard was.

Ze stelden verder dat grote technologiebedrijven als Instagram of Pinterest dergelijke inhoud op irrationele wijze normaliseren. In feite staan ze toe dat de algoritmen op een volkomen onevenwichtige manier handelen.

Het rapport van de lijkschouwer gaf Molly’s tragische einde de schuld aan Meta, het moederbedrijf van Instagram en Pinterest. Het valt niet te ontkennen dat de bedrijfscultuur van deze op winst gerichte bedrijven de geestelijke gezondheid van tieners vandaag de dag aantast.

Bovendien wezen studies van verschillende universiteiten (Engelse link) er in 2018 op dat sociale media zowel zelfbeschadiging als zelfmoordneigingen bij adolescenten deden toenemen.

De kwestie is uiterst ernstig. Zozeer zelfs dat Meta voor het eerst voor Molly’s lijkschouwing moest verschijnen. Het bedrijf moest onder ogen zien dat ze een tiener hadden aangemoedigd zelfmoord te plegen.

Degenen die verantwoordelijk zijn voor Meta gaven toe dat er in 2017 inhoud online stond die verwijderd had moeten worden. Maar op dit moment en volgens hen is het nu veel verbeterd in dit specifieke aspect.

Pinterest gaf toe dat zijn platform niet veilig was

Meta’s hoofd van gezondheid en welzijn, Elizabeth Lagone, en Pinterest’s hoofd van community operations, Judson Hoffman, moesten beiden getuigen tijdens Molly’s onderzoek. Het eerste wat de leidinggevenden deden was hun spijt betuigen over wat Molly Russell was overkomen. Daarnaast gaven ze toe dat Pinterest geen veilig platform was.

  • Ze wezen er ook op dat zowel Pinterest als Instagram het beveiligingsbeleid van het bedrijf hadden geschonden. Met andere woorden, er werden afbeeldingen en informatie gepubliceerd die de regels over het gebruik van deze toepassingen overtraden.
  • Ze gaven aan dat er inhoud op hun sociale mediasites stond die verwijderd zou moeten worden. Daarbij benadrukten ze echter dat het bedrijf vastbesloten was om van het gebruik ervan een gezonde ervaring te maken voor iedereen. Vooral voor adolescenten. Ze wisten dat zowel Pinterest als Instagram niet perfect waren, maar suggereerden dat vanaf 2017 tot nu veel dingen waren verbeterd.

Zijn de sociale media echt verbeterd sinds de dood van Molly Russell?

Heeft de dood van Molly Russell echt gediend om het beleid van deze bedrijven te veranderen, zoals de familie van het kleine meisje wilde? Zijn deze platforms nu veel veiliger? Laten we het uitzoeken.

Beoordelingsteams zien sommige beelden over het hoofd

Elke dag wordt een groot aantal nieuwe inhoud gepubliceerd, die soms aan het filter van de beoordelingsteams ontsnapt. Hoewel het waar is dat zowel Instagram als Pinterest beperkingen toepassen voor alle soorten afbeeldingen met seksuele inhoud of die uitnodigen tot zelfmoordgedachten,zijn er bepaalde afbeeldingen die aan de algoritmen ontsnappen.

Alternatieve trefwoorden en hashtags

Tegenwoordig zijn er groepen en gemeenschappen die probleemgedrag opzoeken, versterken en promoten. Ze gebruiken vaak codewoorden en hashtags met een dubbele betekenis. Dit maakt het gemakkelijk om informatie te vinden die te maken heeft met zelfmoord, zelfbeschadiging, of gedrag dat samenhangt met boulimia of anorexia, enz.

De vader van Molly Russell strijdt ervoor dat de autoriteiten zo snel mogelijk een wet voor online veiligheid ontwikkelen.

Tiener in therapie
Sociale media voeden jongeren met ideeën over devaluatie en sociale vergelijking, waardoor hun gevoel van eigenwaarde wordt ondermijnd.

Zoek geen informatie over zelfmoord op sociale media

We gaan allemaal door moeilijke tijden wanneer het leven pijn doet. Op deze momenten gaan we misschien op zoek naar informatie op internet en op sociale media. Bijna uit traagheid of gewoonte. Maar we moeten begrijpen dat, als we door slechte tijden gaan, wat we vinden op onze Instagram-, Twitter-, of TikTok-accounts ons, in plaats van te helpen, ons slechter kan laten voelen.

Als er iets in je leven is dat niet goed gaat, als je je alleen, verloren en in grote emotionele pijn voelt, is het eerste wat je moet doen praten met iemand die je vertrouwt. Zet de sociale media even aan de kant en leg hem of haar uit wat je doormaakt. Je zult je snel realiseren dat je in werkelijkheid niet alleen bent. Dat er mensen zijn die van je houden en je willen helpen.

Je moet je realiseren dat de pijn die je nu lijdt niet eeuwig zal duren. Er zijn middelen binnen je bereik die je zullen helpen je beter te voelen. Die je helpen om verder te gaan na deze donkere tijd.

Dus alsjeblieft, als je erover denkt om een einde te zoeken, geef jezelf dan nog een kans en zoek steun. En bedenk dat wat je vindt in de feeds van de sociale media je niet altijd zal helpen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Luxton DD, June JD, Fairall JM. Social media and suicide: a public health perspective. Am J Public Health. 2012 May;102 Suppl 2(Suppl 2):S195-200. doi: 10.2105/AJPH.2011.300608. Epub 2012 Mar 8. PMID: 22401525; PMCID: PMC3477910.
  • Memon AM, Sharma SG, Mohite SS, Jain S. The role of online social networking on deliberate self-harm and suicidality in adolescents: A systematized review of literature. Indian J Psychiatry. 2018 Oct-Dec;60(4):384-392. doi: 10.4103/psychiatry.IndianJPsychiatry_414_17. PMID: 30581202; PMCID: PMC6278213.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.