De dingen die mensen die depressie hebben overwonnen zeggen
“Op dit moment heb ik geen depressie. Dat had ik jarenlang, maar nu, als de regen komt, regent het, maar het blijft niet. Het blijft niet lang genoeg om me onder te dompelen en te verdrinken.” Deze woorden zijn van de acteur Jim Carrey, een van de vele mensen die een depressie overwonnen heeft.
Hij beschreef onlangs zijn ervaring met dit geestelijke gezondheidsprobleem dat bijna 350 miljoen mensen over de hele wereld treft.
Niemand is immuun voor depressie. In feite kun je alles hebben – een perfect gezin, een goede baan en financiële stabiliteit en er toch last van hebben.
Inderdaad, deze stille en geniepige entiteit kan aankomen zonder dat je het merkt en je doen geloven dat je minder waard bent dan een stuk papier dat aan de zool van je schoen is geplakt. Het overtuigt je ervan dat je alleen bent en het niet verdient om geliefd te worden.
Er zijn talloze oorzaken die het langzame maar gevaarlijke verschijnen van depressie kunnen bemiddelen. Soms zijn familie en biologische geschiedenis gekoppeld aan jeugdtrauma’s of onvoorziene gebeurtenissen waardoor individuen weinig copingmechanismen hebben.
Niemand heeft echter schuld aan zijn eigen depressie. Dat gezegd hebbende, we zijn zelf verantwoordelijk als het erom gaat ermee om te gaan.
Daarom weten degenen die de complexe reis hebben gemaakt, vol pieken en dalen, moeilijke tijden en momenten van helderheid, dat depressie kan worden overwonnen. Bovendien laat deze ervaring hen achter met waardevolle lessen die het delen waard zijn.
Om met depressie om te gaan, moeten patiënten hun denkpatronen veranderen, hun levensgewoonten verbeteren en veel van hun essentiële doelen herformuleren.
Dingen die mensen die een depressie hebben overwonnen zeggen
Een paar maanden geleden stond in een rapport van de WHO (Engelse link) dat als gevolg van de pandemie de angst- en depressiecijfers met 25 procent zijn gestegen. Dit was een wake-up call op alle niveaus. Bovendien zijn er steeds meer kinderen en adolescenten met geestelijke gezondheidsproblemen.
Daarom is het noodzakelijk dat we meer nadruk leggen op het inspelen op deze behoeften. In zo’n complexe sociale, economische en zelfs culturele context zullen stemmingsstoornissen de komende jaren alleen maar toenemen. Er zijn veranderingen en nieuwe middelen nodig, evenals het beëindigen van het stigma op geestelijke gezondheid en het normaliseren van psychologische ondersteuning.
Aan de positieve kant hebben veel mensen depressies overwonnen en een aantal bemoedigende berichten achtergelaten. Hier volgen er enkele.
1. Een depressie overwinnen betekent niet sterk zijn, maar de instrumenten hebben om ermee om te gaan
“Heb moed, wees sterk, wees dapper…”. Degenen die psychologische therapie hebben gehad, weten dat het overwinnen van depressie niet betekent dat je een superheld moet zijn, maar dat je moet weten hoe je de strategieën moet toepassen die hen door gezondheidswerkers zijn geleerd.
Het betekent weten welke gedachten ze moeten kiezen als ze zich hopeloos voelen. Het is leren op een andere manier naar zichzelf te kijken en begrijpen welke reacties ze in bepaalde omstandigheden moeten geven.
Soms hebben ze het nodig gevonden om te handelen ondanks dat ze er eigenlijk de moed of het verlangen niet voor hadden. Hun depressie was een voortdurend gevecht tegen een versie van zichzelf die ze moesten herformuleren door nieuw leren en een meer compassievolle, gezonde interne blik.
2. Ik heb geleerd dat ik niet alleen ben en dat mijn geest me bedroog
Depressie vertelt de lijder enorme leugens. De meest voorkomende en gevaarlijke daarvan houdt in dat ze geloven dat ze alleen zijn, dat niemand hen kan begrijpen, en dat ze het niet verdienen om geliefd te worden. Zo groot is de minachting die individuen in deze omstandigheden voor zichzelf kunnen voelen. In feite is hun meestvoorkomende reactie dat ze hun toevlucht nemen tot isolatie.
Tijdens het proces van genezing en het omgaan met deze stoornis worden lijders zich echter bewust van die leugens die versterkt zijn. Ze beseffen dat er mensen zijn die van hen houden, om hen geven en op wiens schouders ze kunnen uithuilen. Het realiseren van de genegenheid en het begrip dat hen omringt is een van de belangrijkste stappen in het verslaan van depressie.
3. Mijn emoties zijn niet mijn vijanden, nu begrijp ik ze beter
Mensen die een depressie hebben overwonnen verwerven nieuwe strategieën om hun emoties beter te begrijpen en te reguleren. Voorheen werden ze geblokkeerd door stress, angst, prikkelbaarheid, verdriet of angst. Nu weten ze dat ze de boodschap achter deze psychofysiologische toestanden moeten begrijpen.
Een studie (Engelse link) van de Universiteit van Bergamo (Italië) laat zien hoe emotionele ontregeling en ruminatieve denkpatronen leiden tot depressieve toestanden. Daarom verwerven degenen die erin slagen depressies te overwinnen een nieuwe benadering van de wereld van emoties. Ze leren hun emoties te reguleren om beter te kunnen reageren op elke omstandigheid.
Herstel van een psychische stoornis geeft lijders betere strategieën waarmee ze kunnen omgaan met mogelijke kuilen en uitdagingen die zich in de toekomst kunnen voordoen.
4. Als je depressie wilt overwinnen, moet je elke dag iets hebben om voor te leven
Het tegenovergestelde van depressie is niet geluk, maar het verlangen om te leven. Wie aan een depressie lijdt, heeft geen redenen meer om elke dag uit bed te komen. In feite ontbreekt het hen niet aan vreugde, maar aan redenen om zich gelukkig, gemotiveerd en opgewonden te voelen.
Mensen die op deze ongemakkelijke en duistere vijand zijn gestuit, stellen zichzelf elke dag doelen. Bovendien stellen ze zichzelf nieuwe dromen en voornemens waar ze steeds aan werken.
5. Ik heb de kleine dingen gevonden die levensreddend zijn
Wanneer iemand gevangen zit in het zwarte gat van de depressie, vervagen hun passies, hobby’s en wat ze vroeger zo leuk vonden. Hun vermogen om te genieten verdwijnt met het verschijnen van anhedonie en alleen gevoelens van moedeloosheid blijven over.
Daarom moeten ze, als ze midden in het therapieproces zitten, nieuwe praktijken, scenario’s, dingen of sensaties vinden die hen kunnen redden als ze dat het meest nodig hebben.
Soms is dat een wandeling op het strand. Of, koffie drinken en een boek lezen. Anderen vinden misschien verlichting in schrijven, schilderen, een huisdier adopteren, enz. Het zijn de kleine dingen die nieuwe interesses wekken en hen doen glimlachen.
6. Ik vergelijk mijn depressie nooit met die van anderen
Elk individu dat met depressie te maken heeft, doet dat vergezeld van zijn eigen persoonlijke bagage. Daarom weten degenen die het hebben overwonnen dat het nooit een goed idee is om zichzelf te vergelijken met een vriend die zijn probleem misschien op een andere manier heeft overwonnen.
Ze weten ook dat het niet raadzaam is om om bepaalde behandelingen te vragen, alleen omdat die bij anderen werkten.
Gezondheidswerkers beslissen over de meest geschikte interventies op basis van de wetenschap en de specifieke behoeften van elke cliënt. Iedereen gaat vooruit op zijn eigen reis met specifieke middelen en in zijn eigen tijd. Er is geen haast, het is geen wedstrijd.
7. Ik heb ups en downs en terugvallen, maar dat betekent niet dat ik gefaald heb
Mensen die een depressie hebben overwonnen weten dat het proces niet in een rechte lijn verloopt. In feite komen ups en downs regelmatig voor, in die mate zelfs dat terugvallen een veel voorkomend verschijnsel zijn in de maanden na hun ontslag uit de therapie. Is dit een mislukking? Betekent het dat ze alles verkeerd doen? Absoluut niet.
Het betekent alleen dat er bepaalde restverschijnselen zijn (denkpatronen bijvoorbeeld) waaraan gewerkt moet worden. Het betekent niet dat ze opnieuw moeten beginnen, maar dat ze moeten beginnen waar ze gebleven waren om het momentum te krijgen dat ze nodig hebben in hun psychologische therapie (Engelse link).
“In alles zit een scheur, zo komt het licht binnen.”
-Leonard Cohen-
8. Ik moest veranderingen doorvoeren waarvan ik dacht dat ik er niet klaar voor was
Alle psychologische behandeling duwt de cliënt in de richting van verandering, naar een nieuw scenario waar het welzijn dat ze nodig hebben zich bevindt. Dit betekent dat ze, om hun depressie te overwinnen, veel dingen achter zich moeten laten.
Want genezing houdt in dat disfunctionele gedachten, beperkende overtuigingen en zelfs overgeërfde verhalen die het ongeluk aanwakkeren, worden uitgeschakeld.
Daarnaast moeten ze misschien andere soorten veranderingen doorvoeren. Bijvoorbeeld bepaalde relaties beëindigen, bepaalde verantwoordelijkheden inruilen voor andere, enz.
9. Om een depressie te overwinnen is het vragen om gespecialiseerde hulp de belangrijkste stap
Degenen die een depressie hebben overwonnen wisten dat ze moed nodig hadden. De stap nemen om hulp te vragen is immers nooit gemakkelijk. Sterker nog, veel mensen verzetten zich ertegen.
Het is echter essentieel. Mensen die een depressie hebben overwonnen, begonnen met aan hun geliefden uit te spreken dat het niet goed met hen ging. Bij deze mensen vonden ze onbetwistbare steun.
De tweede stap voor hen was het beginnen met psychologische therapie bij een gespecialiseerde professional. Dit is inderdaad altijd de belangrijkste ervaring voor degenen die een depressie overwinnen.
Het vinden van een veilig, empathisch en valide toevluchtsoord waar ze zich konden uiten, begrepen werden en strategieën leerden om mee te werken, was voor hen de sleutel tot het bereiken van welzijn.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Compare A, Zarbo C, Shonin E, Van Gordon W, Marconi C. Emotional Regulation and Depression: A Potential Mediator between Heart and Mind. Cardiovasc Psychiatry Neurol. 2014;2014:324374. doi: 10.1155/2014/324374. Epub 2014 Jun 22. PMID: 25050177; PMCID: PMC4090567.
- Hayhurst H, Cooper Z, Paykel ES, Vearnals S, Ramana R. Expressed emotion and depression. A longitudinal study. Br J Psychiatry. 1997 Nov;171:439-43. doi: 10.1192/bjp.171.5.439. PMID: 9463602.
- Richards, D. (2011, November). Prevalence and clinical course of depression: A review. Clinical Psychology Review. https://doi.org/10.1016/j.cpr.2011.07.004
- Teasdale, J. D., Segal, Z. V., Williams, J. M. G., Ridgewaya, V. A., Soulsby, J. M., & Lau, M. A. (2000). Prevention of relapse/recurrence in major depression by mindfulness-based cognitive therapy. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 68(4), 615–623. https://doi.org/10.1037/0022-006X.68.4.615