Is van baan veranderen op je 40ste een goed idee?

Hoe ouder je wordt, hoe duizeliger bepaalde veranderingen je maken, zoals het veranderen van je baan. Vandaag willen we het hebben over de uitdaging om dat op je 40ste te doen.
Is van baan veranderen op je 40ste een goed idee?

Laatste update: 01 september, 2022

Het idee om op je 40ste van baan te veranderen kan meer duizeligheid opwekken dan staan op de rand van de hoogste en steilste klif die je je kunt voorstellen. Er zijn echter veel mensen die er op deze leeftijd in geslaagd zijn hun beroepsloopbaan opnieuw uit te vinden.

Een van de sleutels is dat je het strategisch doet, rekening houdend met bepaalde factoren of variabelen die essentieel zijn om de verandering door te voeren. In dit artikel bespreken we een paar nuttige strategieën als je aan dit nieuwe avontuur wilt of kunt beginnen.

Een nieuwe baan zoeken is een van die veranderingen die je echt bang kunnen maken. Dat komt omdat je een terrein verlaat waarin je je min of meer veilig voelt om naar een ander te gaan waar de onzekerheid veel groter kan zijn. Je zou kunnen denken dat je, vanwege je leeftijd, al van geconsolideerde stabiliteit zou moeten genieten.

Maar als je overweegt van baan te veranderen, dan is dat omdat het verstrijken van de jaren je behoefte aan verbetering van je kwaliteit van leven niet heeft doen vervagen.

Vrouw op de bank met laptop

Is van baan veranderen op je 40e aan te raden?

40 is een belangrijke leeftijd. Op deze leeftijd kun je veel veranderingen meemaken die tot identiteitscrises kunnen leiden. Zo kan een van je ouders ziek worden of door ouderdom sterven, wat je angst voor de dood kan opwekken .

Onderzoek (Engelse link) heeft een significant verband gevonden tussen de angst voor de dood en verschillende psychologische pathologieën. Daartoe behoren depressie, angst, obsessief-compulsieve stoornissen, stress, enz. (Menzies, Sharpe, en Dar-Nimrod, 2019). Dit toont aan hoe bepaalde veel voorkomende gebeurtenissen op deze leeftijd een soort crises kunnen opwekken.

Tijdens deze kritieke momenten beseffen velen dat ze niet het leven leiden waarvan ze ooit droomden. Daarom kiezen ze ervoor om bepaalde acties te ondernemen, zoals van baan veranderen of nieuwe passies vinden. Maar samen met dit verlangen om nieuwe horizonten te zien, komt ook angst en ze merken dat ze zich afvragen: is het raadzaam om op je 40e van baan te veranderen?

Van baan veranderen op je 40e

Afhankelijk van het vakgebied kan het zoeken naar een nieuwe baan op deze leeftijd aanzienlijk ingewikkelder zijn dan wanneer je dat in je 20e of 30e doet. Je energieniveau is lager, je hebt meestal meer excentriciteiten verzameld, en bepaalde plezierige routines geperfectioneerd waar je nu op moet terugkomen.

Net als elk ander project vergt het nemen van een stap die zoveel veranderingen met zich meebrengt planning en bewuste inspanning. Laten we eens kijken naar enkele aanbevelingen die je in acht moet nemen om dit te bereiken.

1. Bepaal het soort werk dat je wilt doen

De eerste stap is dat je duidelijk moet zijn over het werk dat je in de toekomst wilt hebben. Als je het niet zeker weet, probeer dan te denken aan die dingen waar je gepassioneerd over was toen je jonger was en die je misschien niet kon doen. Soms dwingen verschillende situaties mensen om hun dromen opzij te zetten. Het is echter nooit te laat om ernaar terug te keren.

Als je wat meer hulp nodig hebt om het te definiëren, probeer dan de volgende overdenking: als geld geen probleem was en je een baan gratis kon doen, wat zou het dan zijn?

2. Zoek naar manieren om je te specialiseren op het gebied dat je wilt beoefenen

Je ervaring op het gebied waarin je een nieuwe baan wilt vinden heeft een belangrijk gewicht in je zoektocht naar een baan op je 40e. Misschien heb je je jarenlang toegelegd op een baan die alleen maar frustratie en leed oplevert. Misschien heb je geprobeerd er iets aan te veranderen, en heb je zelfs mentaal strategieën aangenomen zodat je er niet te veel aan denkt. Het heeft echter niet gewerkt.

Misschien bekijk je de werkaanbiedingen in je specialiteit en heb je het gevoel dat je maar aan een paar van de meest gevraagde eisen voldoet. Als dat zo is, raden we je aan eerst de uitdaging aan te gaan om je kennis te recyclen.

Als voorbereidende stap op je vertrek kun je misschien een overplaatsing van je bedrijf vragen. Dit kan je helpen om, op dagelijkse basis, ervaring op te doen op deze nieuwe gebieden of technologieën. Aan de andere kant zijn er tegenwoordig in elke sector veel goede cursussen beschikbaar.

3. Begin met solliciteren en het bijwonen van sollicitatiegesprekken

Als je in het zwembad gaat springen, moet je eerst door de douche gaan, je benen in het water leggen, en je lichaam geleidelijk aan het water laten acclimatiseren. Begin je zoektocht naar een baan dus terwijl je nog in je huidige functie zit. Door het op deze manier te doen neem je je angst weg. Bovendien voorkom je uiteindelijk dat je banen aanvaardt die je eigenlijk niet wilt.

Bovendien helpt de langzaam oplopende gewenning je om je verwachtingen bij te stellen. Dit is uiterst belangrijk als je overweegt om ook met je bedrijf onderhandelingen te beginnen over je huidige omstandigheden.

Vrouw zoekt een baan
Werk zoeken is een gelegenheid om de situatie op de arbeidsmarkt te leren kennen.

4. Overweeg vrijwilligerswerk

Als je op je 40e van baan wilt veranderen, weet je waarschijnlijk al dat ervaring een zeer gewenste eigenschap is. Daarom kan solliciteren om als vrijwilliger te werken in een organisatie die met je toekomstige werk te maken heeft, echt van pas komen. Het is zeker een goede optie als je het niet erg vindt om gratis te werken. Je zou het zelfs als hobby kunnen oppakken.

5. Overweeg de mogelijkheid om je eigen bedrijf te beginnen

Misschien krijg je geen onmiddellijke of zelfs langdurige contracten omdat de banenmarkt verandert. Dat betekent echter niet dat je je plannen moet opgeven en in een onbevredigende baan moet blijven zitten. Als anderen je geen baan aanbieden, dan kun je er misschien zelf een opbouwen via een startup.

Dat gezegd hebbende, een eigen bedrijf heeft zijn eigen uitdagingen. Het heeft ook voordelen, want je bent niet afhankelijk van iemand anders en je kunt tegelijk geld verdienen. In feite is het met een goed doordacht plan mogelijk om bijna elk bedrijf op te starten en succesvol te zijn.

Tenslotte zou het beginnen van een proces van psychotherapie je ook kunnen helpen bij je doel om op je 40e van baan te veranderen. Zeker als je niet zeker weet waar je heen wilt of waar je echt gepassioneerd over bent. Een psycholoog kan verschillende methoden en technieken toepassen om je te begeleiden en je ware roeping te ontdekken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Menzies, R. E., Sharpe, L., & Dar‐Nimrod, I. (2019). The relationship between death anxiety and severity of mental illnesses. British Journal of Clinical Psychology, 58(4), 452-467.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.