De definitie van liefde

Wat is de definitie van liefde? Het is een emotie die je het gevoel geeft dat je leeft, maar die ook pijn kan doen. We willen het wel voelen.
De definitie van liefde

Laatste update: 23 februari, 2022

Wat is de definitie van liefde? Hoe kunnen we iets definiëren dat zo complex, tegenstrijdig en fascinerend is? Iets waardoor we ons zo levendig voelen. Het kan niet onder een microscoop worden waargenomen, hoewel er sommigen zijn die het in chemische termen proberen te definiëren. Anderen maken er poëzie van.

Liefde betekent inspiratie en soms lijden. Iedereen wil het echter ervaren, en de meesten hebben het ooit gevoeld. Toch kunnen we het nog steeds niet verklaren.

Mahatma Gandhi zei dat “waar leven is, is liefde.” Dit is zonder twijfel een van de eenvoudigste, maar toch realistische en tegelijkertijd mysterieuze beschrijvingen van deze prachtige dimensie. Het voedt de pasgeboren baby, helpt ons te groeien en geeft ons het gevoel deel uit te maken van onze sociale groep. In feite zet liefde ons op de wereld.

Een hart waar love opstaat

Liefde kiest jou

Liefdesliedjes. We hebben allemaal onze favorieten. Ze proberen uit te leggen wat dit gevoel is en wat het inhoudt en vooral wat het oplevert. Bijvoorbeeld geluk, ellende, inspiratie, passie… Liedteksten spreken van onbeantwoorde liefde, en de verschillende soorten liefde. Er is romantische liefde, eeuwige liefde, liefde voortkomend uit vriendschap… de lijst gaat maar door.

“Love is a burning thing. And it makes a firy ring.”

Johnny Cash

Als je verliefd bent of bent geweest, weet je heel goed hoe het voelt, ook al kun je het niet alomvattend uitdrukken. Wat je echter wel weet, is dat je niet altijd vrij bent om verliefd te worden op wie je echt wilt. Anders gezegd: liefde kiest jou. Hoewel die keuze misschien de juiste is, is dat vaak niet het geval, en dat brengt je alleen maar lijden.

Waarom heb je zo weinig controle over zaken van het hart? Waarom kun je niet objectiever en rationeler zijn? Wat ligt ten grondslag aan het fenomeen aantrekking?

Harten

De definitie van liefde volgens de wetenschap

We weten dat er een bepaalde biologische component is om van te houden. Je hebt ongetwijfeld wel eens gehoord van die chemische storm die bestaat uit neurotransmitters zoals dopamine, serotonine en oxytocine. Toch kun je ook niet om de andere soorten invloeden heen. In dit geval externe. Hiermee bedoelen we onze cultuur en de invloed van onze samenleving.

Volgens de wetenschap worden, wanneer je verliefd bent, je hersengebieden die te maken hebben met beloning en motivatie geactiveerd. Dit zijn de hippocampus, de hypothalamus en de cortex cingularis anterior. Daarnaast stimuleren oxytocine en vasopressine, geproduceerd wanneer je verliefd wordt, de afgifte van dopamine en genereren ze aangename sensaties wanneer je je geliefde ziet of eraan denkt.

Deze neurochemische cocktail, waardoor je je zo op je gemak voelt als je aan het begin van een relatie staat, is echter ook de oorzaak van het emotionele ongemak dat ontstaat na een relatiebreuk.

De definitie van liefde vanuit een psychologisch perspectief

Vanuit puur psychologisch oogpunt is liefde een affectieve ervaring die bestaat uit een reeks specifieke variabelen. Het gaat om de behoefte aan binding met iemand, en de eis van intimiteit, passie en seksualiteit. Deze principes worden weerspiegeld in Sternbergs driehoekstheorie.

In 1986 stelde Robert Sternberg, een professor aan de Yale University, een psychologische definitie voor van de dynamiek die een relatie opbouwt in zijn boek, The Triangular Theory of Love:

 • Intimiteit. Dit zijn de gevoelens die nabijheid, verbinding en het opbouwen van een band bevorderen. Het gaat om uw acceptatie van uw partner en de gevoelens van vertrouwen en genegenheid die je met hen opbouwt.
 • Passie. Dit verwijst naar verlangen, maar niet alleen naar het fysieke en seksuele verlangen met de neurochemische componenten. In feite wordt passie ook uitgedrukt door jouw bewondering voor je partner. Via dit soort passie ontstaat de diepste genegenheid, samen met je behoefte om dicht bij je geliefde te zijn.
 • Inzet. Dit is de uitdrukkelijke en authentieke beslissing om samen met uw partner een toekomst op te bouwen. Het betekent hen trouw zijn en weten hoe je een heden en een toekomst opbouwt waarin je samen activiteiten ontplooit. Het is het creëren van een ‘wij’ samen, een eigen ruimte waar je je relatie kunt consolideren.

De zeven stijlen van Sternberg

Deze drie genoemde dimensies kunnen verschillende combinaties vormen die, volgens Sternberg, aanleiding geven tot zeven stijlen van affectieve relatie:

 • Aardig vinden. Genegenheid is meestal aanwezig in dit soort relaties. Het impliceert intimiteit zonder passie en met een andere vorm van commitment.
 • Uitzinnigheid. Dit verwijst naar tijdelijke en onbeduidende relaties. Hierin zit passie, maar geen intimiteit of toewijding.
 • Lege liefde. Het gaat om relaties die zijn opgebouwd uit interesse en egoïsme. In dit soort relaties is er toewijding zonder passie of intimiteit.
 • Romantische liefde. Dit zijn koppels waarin een sterke aanwezigheid van passie en intimiteit is, maar waarin na een tijdje geen commitment is.
 • Gezelschapsliefde. Dit komt meestal voor in zeer lange relaties omdat er intimiteit en toewijding is, maar de passie lijkt te zijn uitgedoofd.
 • Onbenullige liefde. Bij deze liefde is er passie en toewijding, maar geen intimiteit. Het is zelfs mogelijk dat deze partners elkaar leuk vinden en samen willen zijn, maar niet echt veel dingen gemeen hebben om affiniteit tussen hen op te bouwen.
 • Volmaakte liefde. Dit is de liefde waarin alle drie de elementen worden gecombineerd: intimiteit, passie en toewijding.

een verliefd stel.

Helen Fisher en de neurobiologie van liefde

Helen Fisher is een bekende antropoloog en bioloog die menselijk gedrag bestudeert aan de Rutgers University. Haar werken staan over de hele wereld bekend om hun alternatieve en interessante visie op wat liefde is. Hier is een samenvatting van haar belangrijkste ideeën en reflecties:

 • Liefde is een krachtig motiverend systeem. Het is een fundamentele drijfveer waarmee we aan een reeks behoeften kunnen voldoen.
 • De belangrijkste behoefte is om je geliefd te voelen. Dit verlangen is intenser dan seksualiteit zelf. Helen Fisher legt uit dat dit vitale verlangen van de mens samengaat met wat we kennen als romantische liefde. Het gaat over een hele reeks emotionele dynamieken die worden gekenmerkt door motivatie, het verlangen om te binden, het verlangen om het leven en plannen samen te delen.
 • Seksdrift is nog een van die drijfveren. Het is de zoektocht naar plezier en zelfvoldoening.
 • Bijlage. Gehechtheid is een streven naar rust en veiligheid. Het is de ontwikkeling van romantische liefde naar iets stabielers.

Liefde, vooroordelen en sociale implicaties

Stel dat je veertig jaar oud bent en nog steeds enthousiast over het ideaal van pure liefde. Mensen kunnen je belachelijk maken en je vertellen dat je realistischer moet zijn. Maar waarom zou je dat zijn? Het is je eigen realiteit. Waarom zou je ontkennen wie je bent of wat je voelt alleen vanwege de oordelen van anderen?

Historisch gezien is er een tendens geweest om te catalogiseren hoe we ons tot het andere geslacht moeten verhouden. Inderdaad, door simpelweg te zeggen ‘tegenovergestelde seks’, wordt de LGTBTIQ-gemeenschap weggelaten of als taboe behandeld als het gaat om praten over liefde.

Dit houdt in dat we als samenleving voortdurend dezelfde fouten maken. In feite proberen we de juiste manier van willen en verlangen op te leggen. Bijgevolg snijden we de liefde af in al zijn verschillende vormen en uitdrukkingen.

Zo is er de neiging om te ontkennen dat mensen met een handicap ook hun emotionele en seksuele behoeften hebben. Bovendien worden de liefde en seksuele behoeften van ouderen op soortgelijke wijze genegeerd.

De ware definitie van liefde

Helaas vertegenwoordigt de media nooit het perfecte paar als twee lesbische vrouwen, een blanke jongen en een zwart meisje, of een straatveger en een advocaat.

Liefhebben is de grootste daad van moed.

Onlangs verscheen in de media een man met multiple sclerose die, liggend in bed, zijn baby zag geboren worden. Het ontroerde en opgewonden ons allemaal, en in werkelijkheid zou niemand van ons hem belachelijk hebben gemaakt of bekritiseerd op dit levensveranderende moment.

We leven in een cultuur van minimale inspanning en schijn. Ego’s zijn allemaal belangrijk.

Liefde betekent toewijding, maar zonder je identiteit te verliezen. Liefde is delen, leren en ontdekken. Als je een relatie beëindigt, krijg je meestal te horen dat er nog genoeg andere vissen in de zee zijn. Wat misschien moet worden toegevoegd, is dat er veel verschillende zeeën zijn.

Liefde begrijpt geen talen, kleuren, ideologieën, leeftijden of geslachten. Wees niet degene die het wegduwt vanwege je vooroordelen, angsten of oude mythen.

Als je je prins nog niet charmant hebt gevonden, of je vond jezelf een kikker, als je denkt dat er niemand is die je begrijpt of dat je te ingewikkeld bent, neem je misschien het verkeerde perspectief in. Open je geest en leef. Je zult liefde vinden op de minst verwachte plaats.

Persoonlijke integriteit draagt bij aan zelfrespect

De definitie van liefde: wat is geen liefde?

Zoals we eerder vermeldden, is het formuleren van een definitie van liefde buitengewoon complex. Dit leidt er vaak toe dat je het verwart met andere gevoelens en uitdrukkingen die absoluut niet overeenkomen met ware liefde. Daarom geven we je hieronder een lijst met manifestaties die je moet vermijden in al je relaties, of het nu een paar, een vriendschap of een familierelatie is.

Emotionele afhankelijkheid

Dit gebeurt wanneer een van de leden van de relatie een sterke behoefte heeft om voortdurend in contact te staan met de ander. Op deze manier hangt uw welzijn en geluk uitsluitend af van de aanwezigheid van de ander. Ook ben je constant bang dat de band zal eindigen.

Jaloezie

Er is een populaire overtuiging dat als een partner niet jaloers is, ze niet van de ander houden. Dit is niet waar. Jaloezie is het product van je eigen onzekerheid, van niet het gevoel hebben dat je genoeg bent voor je partner. Jaloezie genereert meestal pogingen om een partner te controleren. Dit heeft uiteindelijk gevolgen voor de kwaliteit van de relatie.

Bezit

Het is ook gebruikelijk om te denken dat de persoon van wie je ‘houdt’ van jou is. Dit genereert zowel controlegedrag naar je partner als controle over jezelf. Dit is echter zeker geen liefde.

Emotionele chantage

Dit is een andere manier om controle over de ander uit te oefenen. Emotionele chantage wordt gebruikt om een gehoopte reactie bij een partner te bereiken. Onthoud dat liefde inhoudt dat je je eigen vrijheid en die van je partner accepteert. De definitie van liefde is dus nog zo eenvoudig niet. Wellicht ook interessant voor jou

Liefde in de derde levensfase
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Liefde in de derde levensfase

Liefde in de derde levensfase van het leven wordt vertegenwoordigd door ervaring, harmonie en sereniteit. Lees er hier meer over. • Ramachandran, V. S., & Jalal, B. (2017). The evolutionary psychology of envy and jealousy. Frontiers in psychology8, 1619.
 • Sonne, J., Goyal, A., & Lopez-Ojeda, W. (2021). Dopamine. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535451/

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.