De dag dat ik begon om van mezelf te houden

De dag dat ik begon om van mezelf te houden

Laatste update: 22 juli, 2018

De dag dat ik begon om van mezelf te houden, begon ik plotseling dingen te zien die ik verloren had. Dingen die ik in mezelf heb bewaard en waarvan ik nooit wist dat ze überhaupt bestonden. Ik realiseerde me hoe waardevol het was, deze liefde voor mezelf — en dat moest ik mezelf blijven vertellen. De dag dat ik begon om van mezelf te houden, kon ik mezelf in de spiegel bekijken en tevreden zijn met wat ik zag. Vanaf dat moment werd ik me bewust van hoe belangrijk ik voor mezelf ben.

De dag dat ik begon om van mezelf te houden, realiseerde ik me dat ik niemand nodig had. Mijn verlatingsangst en angst voor afwijzing heb ik losgelaten. Ik heb immers niemand anders nodig; ik wil ze slechts graag hebben. Sinds ik dat door heb, heb ik geleerd mensen des te meer te waarderen.

Inmiddels weet ik dat ze niet een of andere leegte in mij vullen, want als ik iets tekort kom kan dat niet van buitenaf aangevuld worden, maar alleen van binnenuit. Relaties vullen geen gaten; ze zijn simpelweg een bron van genegenheid en nieuwe herinneringen.

De intensiteit van het leven

De snelheid waarmee ik leefde, veranderde toen ik begon om van mezelf te houden. Ik sloop eerst snel om het leven heen, terwijl ik inmiddels met beide voeten stevig op de grond sta. Nu kan ik van het moment genieten. In plaats van snel door te gaan met mijn leven, is wachten een stuk aangenamer geworden. Alles was ik beleef is intenser en een stuk leuker!

Zo is ook mijn beeld van liefde veranderd. Nu weet ik dat liefde ook betekent dat je fouten accepteert en ervan leert. Ook betekent het liefhebben van jezelf in een zekere zin dat je leert accepteren dat je niet perfect bent — en daarmee kunt omgaan. Sterker nog, ik ben er achter gekomen dat het opbrengen van zelfliefde veel tijd en moeite kost.

De dag dat ik begon om van mezelf te houden, begon ik ook mezelf te steunen. Diezelfde dag begreep ik ook dat mijn keuzes me tot dit punt hebben geleid en dat ik daar blij mee ben. Dit alles kent zo zijn voor- en nadelen, maar ik ben blij met waar ik me nu bevind en — natuurlijk — met wie ik ben.

Ik begon om van mezelf te houden, en opeens leerde ik om lief te hebben. Ik vond vrijheid en vrede binnenin mezelf.

Buiten jezelf zoeken is niet altijd de oplossing

Leren om van mezelf te houden is de beste keuze die ik ooit heb gemaakt. Nu weet ik namelijk dat enkel en alleen wanneer ik aan mijn innerlijk heb gewerkt, ik ook aan de buitenwereld kan werken. Alles moet van binnen goed functioneren. Ik moet dus geen scheuren in mijn pantser hebben! Mijn gedachten, emoties en al mijn gedrag maken me tot wie ik ben. Daarom moet ik als er iets fout gaat, eerst naar binnen kijken voordat ik naar buiten kijk.

Als ik tijdens het zoeken naar iets buiten mijzelf niets bruikbaars vindt, is dat misschien een teken dat ik op de foute plek aan het zoeken ben. Soms loont het ook om op te geven. Dat heb ik ook geleerd door van mezelf te houden. Verder heeft het bewezen dat ik nog een lange weg te gaan heb. Maar ook dat is niet erg! Ik heb immers de motivatie: ik wil de beste versie van mezelf worden. Ik ga voor de rest van mijn leven zelfliefde beoefenen.

“Jij verdient je eigen liefde en genegenheid net zoveel als elk ander in dit universum.”

Boeddha

De dag dat ik begon van mezelf te houden

Het is niet egoïstisch om van mezelf te houden

Mezelf liefhebben is niet egoïstisch of narcistischHet is van fundamenteel belang en moedigt me aan om te zien wie ik echt ben en waar ik gelukkig van word. Want als ik van mezelf houd, hoef ik niet beter dan anderen te zijn of ze ergens in te verslaan. In plaats daarvan kan ik mezelf simpelweg verbeteren en me met mijn eigen doelen bezighouden.

Ik heb genoten van de dag dat ik besloot om van mezelf te houden en sindsdien leef ik vol enthousiasme. Ik hou van mezelf en dat durf ik hardop — en met trots — te zeggen. Terwijl ik het heel fijn vind om door anderen omringd te worden en geliefd te zijn, is dat niet omdat ik het gevoel heb dit nodig te hebben. Ik geniet er simpelweg van.

De dag dat ik besloot om van mezelf te houden was magisch. Ik kan alleen maar hopen dat jij ook zal gaan voelen hoe geweldig je wel niet bent. Wacht niet te lang om te ontdekken wat je in je mars hebt en wat je tot nu toe angstig verbergt. Leer om van je eigen gezelschap te genieten! Ik ben begonnen met van mezelf te houden. Ga jij dat ook doen?

Hartje op een raam

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.