De boom verliest zijn bladeren, maar blijft zelf overeind staan

De boom verliest zijn bladeren, maar blijft zelf overeind staan

Laatste update: 28 december, 2016

We gaan gedurende ons leven allemaal weleens door een moeilijke periode. Hier kunnen we niets aan doen. Hoe hard we ook vechten, ons best doen om gelukkig te zijn en proberen om onze dromen alles te geven, we zullen altijd negatieve momenten moeten doorstaan. De boom verliest zijn bladeren, maar blijft zelf overeind staan. En zo zouden ook wij nooit, maar dan ook nooit op moeten geven.

De boom blijft overeind staan omdat hij stevige wortels heeft. We weten allemaal dat het onmogelijk is om gedurende ons leven geen enkel blaadje te verliezen. De herfst komt en daarna die wrede en koude winter, maar de boom blijft recht overeind, zelfs wanneer hij door een slechte periode gaat. Diep van binnen weet je namelijk dat het morgen weer warmer zal zijn, dat het op een dag weer zomer zal zijn en dat je je kracht en vitaliteit zult herpakken.

De boom blijft overeind staan omdat hij sterke wortels heeft

De boom zal voor altijd overeind blijven staan, omdat hij weet dat zijn wortels sterk zijn. Deze wortels staan zo stevig in de grond, dat zelfs de heftigste storm de boom niet omver kan blazen.

Storm

Sommige dagen zijn zo moeilijk dat de kou helemaal tot onze botten doordringt, maar toch blijft de boom overeind staan. Zelfs als hij door de wind, de vorst en het weer al zijn blaadjes verliest, blijft de boom op zijn plek staan. Lijdend, maar onwankelbaar, op zijn plek, waar niemand hem vanaf krijgt.

Misschien zal er ooit een dag komen waarop de boom helemaal geen blaadjes meer heeft. Een dag waarop de omstandigheden zo heftig zijn dat hij al zijn gelukzaligheid verliest. Zelfs dan blijft de boom echter overeind staan, omdat hij weet dat hij op een dag weer kan genieten van gelukkigere tijden. De boom beschikt over de wortels die hij nodig heeft om niet omver te worden geblazen. Hij zal blijven staan tot het licht weer in zijn leven komt.

De boom blijft overeind staan en jij bent die boom

Stel jezelf nu eens voor dat jij die boom bent. Je moet overeind blijven. Hoe koud het ook wordt, hoeveel anderen jou ook pijn doen, je moet vast blijven houden aan je sterke wortels. Wees onbeweeglijk, onverslaanbaar, niet bereid om je adem te verliezen. Blijf altijd vooruit kijken, omdat het warme en gelukkige weer op een dag weer terug zal keren.

Natuurlijk kan jouw stam soms heen en weer schommelen, wanneer je bezwijkt onder bepaalde droevige momenten. Je takken kunnen al hun blaadjes verliezen. Sta echter nooit toe dat jouw boom, jouw stam, jouw wortels omver worden geblazen. Hoe droog de takken van je leven ook zijn, hoeveel blaadjes je ook verloren bent, hoe beschadigd je schors ook is, je moet overeind blijven staan, rustig, vrijgevig en trots.

“Het is moeilijk om te falen, maar het is erger om nooit een poging te hebben gewaagd om te slagen.”

-Theodore Roosevelt-

Laat je boom nooit uitdrogen, uit elkaar splijten of breken, hoeveel blaadjes je ook verloren bent. Zorg ervoor dat je altijd overeind blijft staan. Je verdient het namelijk om bestand te zijn tegen de moeilijke tijden en om ze te overwinnen, zodat je kunt genieten van de goede tijden.

Boom

Kijk naar de blaadjes die je verloren bent, maar blijf overeind staan

Vanaf jouw hoge gunstige positie als boom kun je neerkijken op de blaadjes die op de grond zijn gevallen. Misschien ben je nostalgisch ten opzichte van de dagen die een deel van jouw weelderige begroeiing hebben gevormd. Gewas dat ooit groen en hoopvol was, maar nu grijs geworden is en op de grond is gevallen.

“Mannen worden niet gevormd door makkelijke overwinningen, maar eerder op basis van grote nederlagen.”

-Sir Ernest Henry Shankleton-

Hier zou je echter niet verdrietig om moeten worden. Het zijn herinneringen aan wat ooit was. Sommige herinneringen zijn gelukkig en plezierig, terwijl andere juist bitter en onaangenaam zijn. En nu weet je dat deze herinneringen zich niet zullen herhalen.

De herinneringen zullen echter wel blijven bestaan, op de grond, om jou heen. Misschien zullen er soms vlagen van wind komen die enkele van deze herinneringen ver van jou vandaan blazen, waardoor je ze kunt vergeten en ze ergens verderop belanden, ver weg van de plek waar jij je sterke wortels de grond in hebt geschoten. De boom blijft overeind staan.

De boom blijft overeind staan en hij weet dat er nieuwe blaadjes tevoorschijn zullen komen om de blaadjes die hij verloren heeft te vervangen. Gelukkige tijden zullen weer komen, samen met de weelderige begroeiing en het groene gewas dat jouw takken bedekt.

De boom staat nog altijd recht overeind, dankzij jouw stevige wortels. En hoe hard de wind ook waait, hoe heftig het ook sneeuwt of stormt, de stam van deze boom zal nooit breken en er zal nooit een barst komen in de schors.

De boom blijft overeind, intens aanwezig in het huidige moment, denkend aan zijn verleden en hoopvol naar zijn toekomst. De boom weet namelijk dat het niet uitmaakt hoeveel blaadjes hij verliest, er zullen toch wel weer nieuwe komen. En hij zal er zijn om van deze nieuwe blaadjes te genieten en ze in al zijn grootsheid te voelen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.