De negen beste citaten van Virginia Satir

De negen beste citaten van Virginia Satir
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 27 december, 2022

Virginia Satir heeft een heleboel interessante dingen gezegd. Haar citaten spreken over verandering, genegenheid en relaties. Het zijn geschenken vol liefde en warmte voor iedereen die wil nadenken over hoe belangrijk het is om werkelijk contact te maken met jezelf en anderen.

Virginia Satir was een maatschappelijk werkster, een psychotherapeute en een schrijfster. Ze stond bekend om haar focus op gezinstherapie. In 1959 sloot ze zich aan bij Don Jackson, Jules Runkin en Gregory Bateson om samen het Mental Research Institute (MRI) op te richten in Palo Alto, Californië.

Dit was een van de meest representatieve psychotherapie-instellingen in de Verenigde Staten. Hier werd het systematische model gecreëerd. Satir was opleidingsdirecteur en nam deel aan de oprichting van het eerste formele gezinstherapieprogramma.

Degenen die haar kenden, beschreven haar als een zeer warm persoon. Ze hield zich voornamelijk bezig met belangrijke kwesties zoals menselijke communicatie en zelfrespect. Ook vond ze het belangrijk dat gevoelens en compassie een plek kregen in de therapeutische relatie.

Voor Satir waren zorg en acceptatie van fundamenteel belang. Deze elementen helpen anderen namelijk om hun angsten onder ogen te zien en het makkelijker te maken om hun hart open te stellen voor anderen. Er bestaat geen twijfel over dat voor haar liefde een krachtig hulpmiddel was in het genezingsproces.

Haar beroemdste boeken zijn stapsgewijze handleidingen voor gezinstherapie. Deze boeken hebben onder andere titels als, Peoplemaking, Making Contact en Your Many Faces. Allemaal geven ze stapsgewijs aan hoe je kunt leren om lief te hebben en bemind te worden. Tot slot staat ze natuurlijk ook bekend om haar verandermodel.

Hieronder delen we enkele van haar mooiste citaten.

Foto van Virginia Satir

De beste citaten van Virginia Satir

Waarom het zo belangrijk is om een goede houding te hebben

“Het leven is niet wat het zou moeten zijn. Het is wat het is. De manier waarop je ermee omgaat, maakt het verschil.”

-Virginia Satir-

Soms voldoet het leven niet aan onze verwachtingen, maar doet het eigenlijk precies het tegenovergestelde. Dit betekent niet dat je moet opgeven of van je pad moet afwijken. Hoewel je niet altijd invloed hebt op wat er gebeurt, kun je wel zelf bepalen met welke houding je het onder ogen ziet.

Het leven speelt zich af en gaat door zonder je toestemming te vragen. Jij kiest de manier waarop je door het leven wilt gaan, en dit bepaalt je houding en de manier waarop je het leven ervaart als geheel.

Heb de moed om jezelf te definiëren

“We moeten niet toestaan dat de beperkte perceptie van anderen ons definieert.”

-Virginia Satir-

Mensen zijn geneigd om dagelijks ongevraagd hun advies te geven. Ze geven je hun mening en eisen zelfs dingen van je. Ze proberen je vaak te definiëren door te zeggen wat je wel of niet kunt en moet doen op basis van hun eigen perspectief. Dit wordt echter een probleem als je die woorden als absolute waarheid ziet en ze accepteert. Hierdoor voldoe je namelijk aan hun verwachtingen.

Je geeft jezelf niet de kans om jezelf echt te kennen.

Waarom definieer je jezelf op basis van de meningen van anderen? Wat zij je vertellen kan niet meer kracht hebben dan je eigen gedachten over jezelf. Hun perspectief wordt beperkt door hun geschiedenis, hun overtuigingen en zelfs hun angsten.

Anderen kunnen niet meer over jou weten dan jij zelf. Ze weten niet wat je identiteit, capaciteiten of je potentieel is. En ze weten al helemaal niet wat je beperkingen en angsten zijn.

Voel de immense waarde van knuffels

“We hebben vier knuffels per dag nodig om te overleven. We hebben acht knuffels per dag nodig voor onderhoud. En we hebben twaalf knuffels per dag nodig om te groeien.”

-Virginia Satir-

Dit is een van de citaten van Satir die het beste laten zien hoeveel waarde zij hecht aan genegenheid en onze relaties met anderen. Een knuffel is een klein gebaar, maar het is een gebaar dat vol warmte zit als het uit het hart komt. Het biedt kinderen emotionele steun en het is voor volwassenen een leuke manier om een ander in zijn ziel te raken.

Een knuffel is een krachtig emotioneel gebaar dat iedereen nodig heeft om zijn relaties te versterken. Het is een uitstekende manier om te communiceren en een geweldige manier om liefde te tonen aan de mensen om wie je geeft.

Twee mensen die elkaar knuffelen

Wees sterk genoeg om in jezelf te geloven

“We kunnen iets nieuws leren elke keer dat we geloven dat we dat kunnen.”

-Virginia Satir-

Leren is verbonden aan vaardigheid. Als je denkt dat je iets niet kunt leren, dan zal het je ook zeker niet lukken. Als je denkt dat je een tentamen niet kunt halen, niet succesvol een toespraak kunt houden of überhaupt een auto kunt besturen of een maaltijd kunt bereiden, dan is de kans groot dat het je ook echt niet zal lukken.

Het meest essentiële ingrediënt om een ​​doel te bereiken, is geloven dat je het kunt, in de meeste gevallen tenminste. Als je namelijk niet in jezelf gelooft en niet aan je eigen kan staat, hoe denk je dat doel dan ooit te bereiken?

Het maakt zelfs niet uit of je je doelen bereikt, zolang je maar genoeg in jezelf gelooft om het te proberen. Soms moeten we falen om te weten dat we naar andere opties moeten zoeken.

Zie authenticiteit als een fundamentele steunpilaar

“Ik ben ik. Over de hele wereld is er niemand die precies zo is als ik. Alles dat uit mij komt is authentiek van mij, omdat ik het zelf heb gekozen.”

-Virginia Satir-

Dit is een van die citaten van Satir waar we eigenlijk elke dag even bij stil moeten staan. We zijn allemaal anders. Ieder van ons bewandelt zijn eigen weg en heeft zijn eigen verhaal. Het heeft dan ook totaal geen zin om jezelf met anderen te vergelijken. We behoren nu eenmaal niet tot dezelfde categorie.

Verander van binnenuit

“Niemand kan een ander ervan overtuigen om te veranderen. Ieder van ons bewaakt een poort van verandering die alleen van binnenuit kan worden geopend.”

-Virginia Satir-

Anderen dwingen om te veranderen of proberen ervoor te zorgen dat ze zich anders gaan gedragen of precies zoals jij wilt, werkt meestal niet. Mensen veranderen niet omdat anderen hen hiertoe dwingen, maar omdat ze diep vanbinnen de behoefte voelen om te veranderen.

We zijn geneigd om voortdurend van anderen te eisen dat ze zich precies zo gedragen als wij willen. En zelfs als ze dan naar ons luisteren, respecteren we hen er helemaal niet voor, omdat de verandering niet authentiek is.

In een gezonde relatie proberen mensen elkaar niet te veranderen. In plaats daarvan accepteren ze elkaar. Als iets hen dwars zit, laten ze dat weten. Op die manier kan de ander zelf beslissen of hij vindt dat hij moet veranderen of niet.

Silhouet van een vrouw

Ervaar moeilijkheden als kansen

“Zie alle moeilijkheden als kansen om iets nieuws te creëren, te leren en te groeien.”

-Virginia Satir-

Ook dit is weer zo’n citaat waar je eigenlijk dagelijks bij stil zou moeten staan. Moeilijkheden gaan altijd gepaard met kansen voor groei. Wellicht is dit niet meteen duidelijk, maar naarmate de tijd verstrijkt, zul je het zien. Er valt sowieso altijd wel iets te leren over de situatie of over jezelf en de manier waarop je hebt gehandeld.

Meestal is een probleem gewoon een situatie waarin je niet weet wat je moet doen. Je weet niet hoe je ermee om moet gaan of je denkt misschien dat je niet over de middelen beschikt om er iets aan te doen. Nadenken over hoe je het probleem uit de weg kunt ruimen, is daarom een kans om tot een nieuwe oplossing te komen en ervan te leren.

Leer bewust lief te hebben

Als laatste willen we verwijzen naar Virginia Satirs ideeën over oprecht contact, of contact met jezelf en anderen. Dit citaat komt uit haar boek Making Contact. Het boek laat zien hoe je ervoor kunt zorgen dat je geliefd en gewaardeerd wordt door de mensen die jij zelf het meest waardeert.

“Ik wil van je houden zonder me aan je vast te klampen, je waarderen zonder je te veroordelen, me bij je aansluiten zonder binnen te dringen, je uitnodigen zonder iets te eisen, van je weggaan zonder schuldgevoel, je bekritiseren zonder je te beschuldigen en je helpen zonder je te beledigen. Als ik van jou hetzelfde kan krijgen, dan kunnen we elkaar werkelijk tegemoetkomen en verrijken. ”

-Virginia Satir-

Zoals je kunt zien, geven deze citaten van Virginia Satir aan dat liefde een steunpilaar is van zelfvertrouwen en goede relaties met anderen. Deze citaten zijn krachtige hulpmiddelen om je aan het denken te zetten voor je eigen persoonlijke en sociale groei


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.