De beste citaten uit de meest gelezen boeken ter wereld

De beste citaten uit de meest gelezen boeken ter wereld

Laatste update: 05 oktober, 2016

Woorden op een pagina zijn als regendruppeltjes, geselecteerd zodat onze geest zal vollopen met gedachten, gekozen zodat ons hart een regenboog aan emoties zal ervaren…

“En wanneer je verdriet verzacht is (de tijd verzacht alle verdriet), zul je tevreden zijn dat je me gekend hebt.”
-Antoine de Saint-Exupèry, De kleine prins

Elke ervaring, of deze nu veroorzaakt wordt door lijden of plezier, vormt een deel van de ziel. Ze schilderen de ziel in kleuren die fluisteren wie we zijn, zodat mensen moeite zullen doen om aandacht aan ons te besteden en naar ons te luisteren.

Hetzelfde gebeurt met mensen die hun stempel op ons leven hebben gedrukt. Hun gezelschap, goed of slecht, heeft onze weg veranderd en met kleine, maar belangrijke nuances bepaald wie we zijn.

“Liefde en verlangen zijn twee verschillende dingen; niet naar alles dat geliefd is wordt verlangd en niet alles waarnaar verlangd wordt is geliefd.”
-Miguel de Cervantes, De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha

Don Quichot

Waar het verlangen bergen kan verplaatsen, kan de liefde gebergten verplaatsen. Waar het verlangen een moment duurt, duurt de liefde een heel leven. Waar het verlangen gul is in intensiteit en vluchtig in de tijd, is de liefde een langzaam brandend vuur met onvergelijkbare kracht.

Met het verlangen vragen we en met de liefde geven we; het verlangen is een staat van zijn en de liefde is een verklaring.

“Het was de beste der tijden, het was de slechtste der tijden, het was de eeuw van wijsheid, het was de eeuw van dwaasheid, het was het tijdvak van het geloof, het was het tijdvak van ongeloof, het was het jaargetijde van het licht, het was het jaargetijde van duisternis, het was de lente van de hoop, het was de winter van de wanhoop…”
-Charles Dickens, A Tale of Two Cities (Nederlands: De Geschiedenis van twee steden of In Londen en Parijs)-

A Tale Of Two Cities

“Hij zou een geur kunnen creëren die niet alleen menselijk is, maar bovenmenselijk, de geur van engelen, zo onbeschrijfelijk mooi en vitaal dat wie hem ruikt betoverd zal raken en met zijn hele hart van hem zal moeten houden, Grenouille, de drager van die geur.”
-Patrick Süskind, Het parfum

Het Parfum

Dit citaat beschrijft onze behoefte om bemind te worden. Onze behoefte om te voelen dat we gewild zijn en geaccepteerd worden. Onze behoefte aan die veiligheid waarin voorzien wordt door er zeker van te zijn dat er plek is in de wereld voor onze eigenaardigheden en rariteiten.

Het zou precies dat parfum kunnen zijn…

“Wat geweldig dat niemand ook maar één moment hoeft te wachten met het verbeteren van de wereld!”
-Anne Frank, Het dagboek van Anne Frank

Het Dagboek van Anne Frank

Zoals Anne Frank zegt, hoeven geweldige ideëen niet in de wacht te worden gezet voordat ze in de praktijk kunnen worden gebracht. Gebeurt dit wel, dan zullen ze voor altijd wachten.

“Er bestaat niets in de wereld, geen man noch Duivel noch iets anders, dat ik zo erg wantrouw als de liefde, daar ze de ziel dieper penetreert dan wat dan ook. Niets vult en bindt het hart zoals de liefde dit doet. Daarom, tenzij je de wapens hebt om haar te onderwerpen, stort de ziel zich door middel van de liefde in een immense afgrond.”
-Umberto Eco, De naam van de roos

De Naam van de Roos

De liefde is de drijvende kracht achter de meest nobele daden, maar ook de meest kleinzielige daden. Het is het doel dat te veel onacceptabele middelen heeft geheiligd; het doel dat de rede verblindt en de empathie ontkent. Het is het doel waarvoor we een exorbitante prijs moeten betalen en vaak genoeg laten we anderen ervoor betalen, ook al kunnen zij zich dit niet veroorloven.

De liefde heeft aldus helden voortgebracht, maar ook schurken…

“Niet alles dat goud is glinstert, niet iedereen die zwerft is verdwaald.”
–J.R.R. Tolkien, The Lord of the Rings

Gollem - Lord Of The Rings

We zijn het gewend om een eerste indruk te krijgen van de mensen die we ontmoeten. Een indruk die invloed zal hebben op hoe we ons tot deze mensen zullen verhouden en die we onachtzaam zullen proberen te bevestigen.

Als we iemand bijvoorbeeld onbeleefd en onaardig vinden, dan zullen we afstandelijk tegenover hem staan, wat er waarschijnlijk voor zal zorgen dat hij afstandelijk zal doen tegen ons, of als hij dit al deed, dat hij dit alleen maar nog meer doet.

Dit is waarom het zo zou kunnen zijn dat we, wat mensen betreft, naar een schat kijken die niet glinstert, alleen maar omdat we de glans van begin af aan al negeren. Andersom kan hetzelfde gebeuren…

Hier zijn nog enkele citaten, zodat jij met ons kan delen welke betekenis ze hebben voor jou:

  • “Wie je ook bent, of wat je ook doet, als je echt iets wil, dan is dat omdat dit verlangen ontstond in de ziel van het universum. Het is jouw missie op aarde.” –Paulo Coelho, De alchemist
  • “Het is een vreemde zaak, maar wanneer je ergens bang voor bent en alles zou geven om de tijd te vertragen, heeft het de onwelwillende gewoonte om te versnellen.” –J.K. Rowling, Harry Potter en de vuurbeker
  • “De wereld was nog zo nieuw dat veel dingen nog geen naam hadden en om naar ze te kunnen verwijzen was het nodig om te wijzen.” –Gabriel García Márquez, Honderd jaar eenzaamheid
  • “Ondanks jou en mij en de hele malle wereld die om ons heen vergaat, hou ik van je.” – Margaret Mitchell, Gone with the Wind (Nederlands: Gejaagd door de wind)
  • “Plezier heeft soms een raar effect, het lijkt ons bijna net zo te onderdrukken als verdriet.” Alexandre Dumas, De graaf van Montecristo
  • “Plotseling schuifelde ze naar het altaar en terwijl ze me voorbij liep, liet ze haar verbazingwekkende gouden ogen even rusten op die van mij. Een deel van mij moet zijn gestorven. Ik kon niet ademen en mijn hartslag kwam tot stilstand.” – Isabel Allende, Het huis met de geesten
  • “Mannen gaan veel verder om dat waar ze bang voor zijn te vermijden, dan om dat wat ze verlangen te verkrijgen.” –Dan Brown, De Da Vinci code 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.