De 5 beste citaten over de liefde in de literatuur

Literatuur is voedsel voor de geest. Niets beters dan ons te verheugen met diepe woorden die ons hart raken.
De 5 beste citaten over de liefde in de literatuur

Laatste update: 28 februari, 2024

Er zijn veel onvergetelijke citaten over de liefde in de literatuur. Literatuur is in feite altijd een vruchtbare grond geweest om de illusies, zorgen en vergeetachtigheid van liefde te laten verdwijnen. Liefde en poëzie gaan altijd hand in hand.

Elke selectie van de beste citaten over de liefde in de literatuur is willekeurig. We hebben er enkele gekozen, maar er zijn er nog veel meer die het verdienen om deel uit te maken van deze lijst. We zullen proberen om niet oneerlijk te zijn.

“De liefde is een prachtige bloem, maar men moet de moed hebben haar te gaan plukken aan de rand van een verschrikkelijke afgrond.”

-Stendhal-

Het mooie aan al deze citaten is dat ze erin slagen essentiële betekenissen vast te leggen in een eeuwig en universeel gevoel. Citaten over de liefde in de literatuur doen onthullingen die een gevoel verhelderen dat uiteindelijk altijd onmogelijk volledig te begrijpen is. Hier volgen enkele van deze citaten.

1. Citaten over de liefde in de literatuur van Tolstoj

Tolstoj gaf ons een van de grootste citaten over de liefde. Hij spreekt tot de essentie van liefde. Het citaat zegt: “Als je je vrouw grondig leert kennen, als je van haar houdt, zoals iemand heeft gezegd, leer je alle vrouwen beter kennen dan wanneer je er duizenden kent.”

Dit citaat benadrukt dat kennis over de liefde niet wordt gemeten aan het aantal verliefdheden, maar aan de diepte van een relatie. We ontdekken de ware liefde tenslotte niet in een veelvoud van ervaringen. We ontdekken het door ons volledig in een relatie te verdiepen.

Verliefde vrouw

2. Liefde en het goddelijke

Borges schreef dit prachtige citaat: “Verliefd worden is het creëren van een religie die een feilbare god heeft”. En het is waar, er zijn liefdes die religie worden. Dit in de zin van dat ze heiligheid lijken te benaderen, we vereren onze geliefde.

Zoals Borges echter terecht opmerkt, is deze god feilbaar. Het is geen wezen van buiten onze wereld, maar een mens. Een dergelijke valse god, in tegenstelling tot de God van religie, kan dan ook falen. Het is de moeite waard om erop te wijzen dat Borges in dit geval spreekt over verliefd worden en niet over een liefde die verder gaat dan deze eerste fase van de relatie.

3. Gekke mensen kennen de liefde

Een van de mooiste citaten over de liefde in de literatuur werd geschreven door Jacinto Benavente. Hij zegt: “Op het gebied van de liefde zijn de gekken degenen die meer ervaring hebben. Over de liefde vraag je nooit de verstandige mensen. De verstandige mensen hebben oprecht lief alsof ze nooit lief hebben gehad.

Het citaat benadrukt dat het denken een obstakel is in de liefde. Als je er te veel over nadenkt, is het onmogelijk om lief te hebben. Berekening en logica horen hier niet thuis. Daarom weten alleen diegenen die zichzelf toestaan een beetje gek te doen waar dit gevoel over gaat. Degenen die hun logica erbij betrekken, zullen het nooit weten.

Jacinto Benavente

4. Niettemin…

Bemind worden door de degene van wie je houdt is zonder twijfel een van de grote bronnen van vreugde in het leven. Liefde schept altijd geluk. Maar wanneer het gevoel volledig beantwoord wordt, is de voldoening onbeschrijflijk, meer dan geweldig.

Waarom? Victor Hugo zegt het zo: “Het opperste geluk in het leven is de overtuiging dat je bemind wordt om wie je bent, of liever, bemind wordt ongeacht wie je bent.” De liefde van een ander is als vergeven worden voor onze mislukkingen. Een manier om onszelf te redden.

Verliefd stel representeert ware liefde

5. Ware liefde

We hebben het vandaag over de beste citaten over de liefde in de literatuur en dus mag ook Antonio Gala niet ontbreken. Een van zijn citaten is: “Ware liefde is geen eigenliefde. Het is dat wat de geliefde ertoe aanzet zich open te stellen voor andere mensen en het leven. Het is dat wat niet lastigvalt, niet isoleert, niet verwerpt, niet vervolgt: alleen accepteert.”

In dit mooie citaat spreekt hij over de liefde als een kracht die leven geeft, niet een die het wegneemt. Het is een actieve kracht die wordt weerspiegeld in het welzijn van de ander. Het haalt de geliefden uit hun schulp en stelt ze in staat zich naar de wereld toe te openen. Maar vooral accepteert het ze zoals ze zijn.

Al deze citaten over de liefde in de literatuur zijn bovenal een aanleiding om na te denken. Op de een of andere manier is het onmogelijk om de liefde met woorden te beschrijven. Al deze makers slagen er echter in om het hart met hun woorden te raken. Ze laten ons op een prachtige manier zien dat dit gevoel oneindig en verbazingwekkend is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.