De 21-eeuwse nomaden: wie zijn dat?

Nomaden van de 21e eeuw hebben zich aangepast aan de nieuwe wereld. Hun leven is raar op allerlei verschillende manieren, wat apart is in de dynamische wereld van vandaag de dag.
De 21-eeuwse nomaden: wie zijn dat?
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 27 december, 2022

Kun je je voorstellen dat je van de ene plaats naar de andere gaat zonder je volledig te settelen? Nomadische gemeenschappen deden dit vroeger en sommige mensen leven nog steeds op die manier.

Het wordt voor hen alleen steeds moeilijker, bijvoorbeeld door factoren als industrialisatie. Door deze veranderingen zijn er echter nieuwe groepen mensen ontstaan die als de nomaden van de 21e eeuw zijn leven.

Dus, wat is het verschil tussen deze nomaden en de vroegere nomaden? De nieuwe nomaden of 21e-eeuwse nomaden leven deze levensstijl meestal niet als een gemeenschap. Het is eerder een persoonlijke of familiale situatie die het gevolg is van bepaalde factoren.

Hoe leven ze? Wat doen ze? Wat inspireert hen om zo’n levensstijl te kiezen? Laten we de merkwaardige feiten over deze avonturiers eens doornemen.

Soorten 21-eeuwse nomaden

Er zijn verschillende soorten 21e-eeuwse nomaden, afhankelijk van hun situatie en de reden waarom ze besloten hebben een dergelijke levensstijl te leven.

21-eeuwse nomaden

Nomaden per cultuur of traditie

Dit zijn de gemeenschappen waarvan de traditie, praktijken en overtuigingen hen tot nomaden maken. Men zou kunnen zeggen dat zij het “klassieke” type nomade zijn. In deze categorie bevinden zich ook stationaire nomaden, die afhankelijk van het seizoen naar verschillende plaatsen verhuizen.

Het aantal “klassieke” nomadengemeenschappen is afgenomen als gevolg van de industrialisatie, de exploitatie van bepaalde natuurlijke hulpbronnen die ze niet meer kunnen gebruiken en de wetten die hen dwingen om op één plaats te blijven. Deze nomadische groepen hebben zich dus aan die veranderingen moeten aanpassen.

Er zijn echter nog steeds ongeveer 40 miljoen nomaden met een traditionele achtergrond. Ze bevinden zich in landen als Chili, Colombia, Venezuela, Mexico, Spanje, Spanje, de Filipijnen, Kenia, enzovoort.

Nomaden naar keuze

Deze nomaden hebben de wens om nieuwe plaatsen te leren kennen en daarom doen ze dat ook non-stop: ze gaan van de ene plaats naar de andere om het te verkennen, maar ze hebben geen specifieke verblijfplaats. Ze willen graag rondreizen, nieuwe plaatsen en mensen ontmoeten, leren…

Er zijn miljoenen redenen waarom mensen dit doen, maar ze hebben allemaal iets met elkaar gemeen: ze willen zich losmaken van hun routine en zich in een nieuw avontuur storten. De manier waarop ze reizen is misschien niet precies hetzelfde als van “klassieke” nomaden, maar in ieder geval tijdelijk. Constant verhuizen is een levensstijl voor hen.

Tot deze categorie behoren ook Knowmads of Knowledge Nomads (Kennis-Nomaden), die op basis van hun brede kennis nieuwe concepten kunnen ontwikkelen. Deze 21-eeuwse nomaden zijn flexibel en kunnen overal met iedereen werken.

Onbedoelde nomaden

Ze verhuizen van plaats naar plaats uit noodzaak. Een duidelijk voorbeeld hiervan is de gedwongen verhuizing, die betrekking heeft op mensen die hun huis verlaten of vluchten vanwege de volgende factoren:

 • Schendingen van de mensenrechten
 • Conflict
 • Vervolging
 • Geweld

Vrijwillige immigranten kunnen ook kiezen in welk land ze willen wonen om hun financiële situatie te verbeteren, bijvoorbeeld door te kijken naar aspecten als veiligheid of het weer. Onbedoelde nomaden hebben echter niet veel keuze naast vertrekken naar de eerste plaats die ze wilt opvangen.

Er loopt onderzoek naar dit onderwerp en in sommige studies noemen onderzoekers deze “gedwongen verhuizing” een nieuw soort nomadisch gedrag. Deze is dan ontstaan als gevolg van geweld en maakt van de slachtoffers vreemdelingen in nieuwe leefgebieden.

Karakteristieken van de 21-eeuwse nomaden

Nomaden door cultuur of traditie

Het zijn meestal jagers, voedselverzamelaars, herders of reizigers die hun tijd doorbrengen met het zoeken naar middelen om te overleven. Sommige van de kenmerken van dit type zijn:

 • Als “bewegende” groepen – Jagers en voedselverzamelaars.
 • Een soort organisatie – Politiek, administratief of financieel, zij het veel eenvoudiger dan die van sedentaire gemeenschappen.
 • Culturele waarden – Ze hebben hun eigen kunst, muziek en tradities. Velen van hen houden ook van de natuur en willen haar beschermen omdat ze weten dat hun bestaansmiddelen daar vandaan komen.
 • Verhuizing gebruiken om grondstoffen te zoeken – ofwel om voedsel te zoeken om zichzelf en hun dieren in stand te houden, om te verzamelen wat ze in andere landen hebben verbouwd, enzovoort.

Nomaden naar keuze

Ze zien elk moment als een manier om iets nieuws te leren. Ook worden ze gekenmerkt door:

 • Dynamiek – Het zijn actieve mensen die leven om te innoveren en te transformeren.
 • Aanpassingsvermogen – 21-eeuwse nomaden, uit vrije wil, hebben het vermogen om het beste uit de plaats te halen waar ze zich bevinden. Ze zijn flexibel. Dit is een eigenschap die hen helpt zich aan te passen aan elke plaats of situatie.
 • Creativiteit – Voortdurend met nieuwe ideeën komen voor hun reizen of projecten.
 • Empathie – Door zich in de schoenen van anderen te plaatsen, kunnen zij zich beter met anderen identificeren en snel nieuwe vrienden maken.

Als het op Knowmads aankomt: dit zijn professionals die veel kennis over hun vakgebied hebben. Ze zijn altijd beschikbaar en waarderen het om overal met iedereen te werken. Bovendien werken ze aan projecten waar ze gepassioneerd over zijn en maken ze gebruik van nieuwe technologieën, waaronder de sociale media.

Een Knowmad

Onbedoelde nomaden

Kenmerken van onbedoelde nomaden – ofwel vluchtelingen – zijn:

 • Spontaniteit – Het is een probleem dat ze niet van tevoren plannen. In plaats daarvan zet iets hen onder druk om hun huizen te verlaten en af en toe te verhuizen, afhankelijk van de situatie.
 • Verspreiding – Elke persoon kiest de weg die hij/zij denkt dat hij/zij zal overleven.
 • Half-legaliteit – Omdat ze het slachtoffer zijn van terreur en bedreigd zijn, hebben ontheemde nomaden de neiging om zich te verstoppen.
 • Onzichtbaarheid – Naast het feit dat ze proberen hun situatie te verbergen, is het een kwestie waar niet veel mensen het over hebben.

Waarom bestaan 21-eeuwse nomaden eigenlijk?

Het antwoord is eenvoudig: vanwege de globalisering en industrialisatie. Dankzij de veranderingen die deze fenomenen hebben veroorzaakt, is deze levensstijl weer opgekomen en getransformeerd.

In feite hebben sommige nomaden van oudsher een deel van hun dynamiek moeten veranderen om zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Anderen zijn erin geslaagd hun tradities te behouden, maar hebben daar moeite mee.

Aan de andere kant zijn onbedoelde nomaden, die het slachtoffer zijn van gedwongen verhuizingen, naar voren gekomen als gevolg van conflicten en oorlogen in hun eigen land.

Bovendien reizen nomaden uit vrije wil omdat ze in een wereld leven waar het gemakkelijk is om zich te verplaatsen, en met de technologie zijn ze in staat om een online baan te behouden, zodat ze zich aan een bepaalde plaats kunnen aanpassen en er vervolgens vanuit die plaats kunnen werken.

Anderen besluiten eenvoudigweg om de wereld te verkennen zonder afhankelijk te zijn van slechts één baan of plaats. Alle drie de nomaden van de 21-eeuwse nomaden hebben iets gemeen: ze hebben zich aangepast aan de nieuwe omstandigheden die de wereld hun biedt.

Zullen ze in de toekomst nog steeds bestaan? Zullen er nieuwe groepen ontstaan? Elke situatie brengt verandering met zich mee die een enorme impact kan hebben op de levensstijl die je vandaag de dag kent.  Wellicht ook interessant voor jou

Reizen verbetert de gezondheid van je hersenen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Reizen verbetert de gezondheid van je hersenen

Reizen verbetert de gezondheid van je hersenen omdat het ontsnappen aan je dagelijkse leven enkele verbazingwekkende voordelen heeft.
De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.