Cross-sectionele studies: wat zijn dat precies?

De cross-sectionele studie is een type observationeel ontwerp dat ons in staat stelt om specifieke variabelen te verzamelen en te analyseren bij het onderzoeken van een probleem. In dit artikel onderzoeken we wat ze zijn, wat hun kenmerken zijn en welke voor- en nadelen ze hebben.
Cross-sectionele studies: wat zijn dat precies?

Laatste update: 27 december, 2021

In dit artikel leggen we uit wat cross-sectionele studies precies zijn. Elk onderzoek vereist een actieplan waarmee de nodige informatie kan worden verkregen om op het probleem te reageren. Dit plan staat bekend als onderzoeksontwerp. Onder degenen die op dit gebied opvallen, zijn de experimentele ontwerpen en de niet-experimentele of observationele ontwerpen.

Onder de experimentele vinden we bijvoorbeeld de pre-experimentele studies, de quasi-experimenten en de pure experimenten. Aan de andere kant kunnen we in observationele ontwerpen cross-sectionele studies (of transactionele studies) en longitudinale (Spaanse link) of evolutionaire studies vinden.

Cross-sectionele studies behoren tot een veel bredere categorie van onderzoeksdesigns. Hiermee moeten onderzoekers op een uiterst praktische en concrete manier visualiseren hoe ze de vragen van hun onderzoek gaan beantwoorden. Bovendien, hoe ze de vervulling van de doelstellingen van hun werk zullen benaderen.

De cross-sectionele studie

De cross-sectionele studie is een vorm van niet-experimenteel onderzoeksdesign. Daarbij worden gegevens in één tijdsperiode verzameld. In dit type onderzoek, zoals in alle observationele designs, wordt er niet ingegrepen op de variabelen. In feite worden ze niet beïnvloed, ze worden gewoon geobserveerd.

We kunnen bevestigen dat het doel van het cross-sectionele ontwerp is om variabelen te beschrijven en hun incidentie en onderlinge relatie op een bepaald moment te analyseren (Hernández-Sampieri, 2014). Bijvoorbeeld om:

  • Meet de houding van vierdeklassers die evaluatieve examens hebben gemist in de laatste maand van de academische kalender.
  • Meet het niveau van werktevredenheid van de werknemers van een autobedrijf.
  • Informeer naar de relatie tussen aantrekkingskracht en vertrouwen in datingrelaties bij jonge stellen.
  • Analyseer welke populatie (mannen of vrouwen) in een bepaalde week meer sportkleding in een online winkel koopt.

Cross-sectionele studies kunnen verschillende groepen omvatten. Denk bijvoorbeeld aan mensen, objecten, verschijnselen, gebeurtenissen en bepaalde situaties. De dataverzameling gebeurt echter altijd op één moment.

De transversale betekenis van al het onderzoek komt overeen met een enkele meting in een bepaalde periode, waarin het de bedoeling is om de variabelen of de associatierelatie daartussen te analyseren (Cvetkovic-Vega et al., 2021).

Vrouwen die cross-sectionele studies uitvoeren

Kenmerken

Een van de belangrijkste kenmerken van cross-sectionele studies is dat men deze op een specifiek moment uitvoert. Dit is de belangrijkste manier waarop ze verschillen van longitudinale studies.

Bij dit soort gegevens verzamelt men op verschillende tijdstippen gegevens. Daarbij wordt de evolutie van de waarden in de variabelen gedurende die periode geanalyseerd. In cross-sectionele studies analyseert men de evolutie echter niet. In feite is het een momentopname op een bepaald moment.

Een ander kenmerk van deze cross-sectionele studies is dat ze de variabelen niet manipuleren. Ze zijn een variant van het observationele ontwerp. Ze proberen daarbij een of meer variabelen te beschrijven, te correleren of te verkennen. Inderdaad, in tegenstelling tot experimentele onderzoeksontwerpen, manipuleert men de variabelen hierbij nooit.

Cross-sectionele studies stellen de onderzoeker in staat om meerdere kenmerken tegelijkertijd te observeren, maar altijd in een bepaalde periode. Hierdoor kan het onderzoek ook informatie geven over wat er nu gebeurt.

Soorten transversale onderzoeken

Er zijn verschillende soorten cross-sectionele onderzoeken. Ze zijn als volgt:

Verkennende cross-sectionele studies

Hun doel is om een variabele of een reeks ervan vast te stellen. Het kan een gemeenschap zijn, een specifieke context, een gebeurtenis of een situatie waarover weinig bekend is. Deze eerste verkenning vindt plaats op een bepaald tijdstip. Deze studies past men over het algemeen toe op nieuwe onderzoeksproblemen (Hernández-Sampieri, 2014).

Beschrijvende transversale studies

Deze onderzoeken hebben tot doel meer te weten te komen over de incidentie van de modaliteiten van een of meer variabelen (Spaanse link) in een populatie en een beschrijving te geven. Daarom zijn het puur beschrijvende onderzoeken en, wanneer ze hun respectievelijke hypothesen formuleren, zijn deze ook beschrijvend.

Cross-sectionele correlatiestudies

Dit type ontwerp beschrijft de associatie tussen twee of meer categorieën, concepten of variabelen op een bepaald moment. Deze studies zijn beperkt tot het leggen van relaties, niet praten over oorzaken en gevolgen.

Hoe een cross-sectionele studie te starten?

Om een cross-sectioneel onderzoek te starten, kan men volgens Álvarez-Hernández en Delgado-De la Mora (2015) de volgende vier stappen toepassen:

  • Stel een onderzoeksvraag en beperk de onderzoekspopulatie, waarbij je zorgvuldig de onderzoekssteekproef kiest door middel van rigoureuze steekproeven.
  • Bepaal op basis van gepubliceerd wetenschappelijk bewijs welke variabelen relevant zijn voor de onderzoeksvraag.
  • Kies de methode voor het meten van de variabelen, de procedures voor het verzamelen van gegevens en het type bronnen dat moet worden geraadpleegd.
  • Selecteer het analyseplan voor de verkregen gegevens en leg de statistische procedures duidelijk vast.

Voor- en nadelen van cross-sectionele studies

Een van de voordelen van cross-sectionele studies zijn de volgende (Levin, 2006):

  • Ze zijn relatief goedkoop en nemen ook weinig tijd in beslag.
  • Ze maken het bijvoorbeeld mogelijk om de prevalentie van de betreffende uitkomst te schatten. Dit komt omdat men de steekproef over het algemeen uit de hele populatie neemt.
  • Verschillende uitkomsten en risicofactoren kunnen worden geëvalueerd.
  • Ze zijn uiterst nuttig voor de planning van de volksgezondheid. Dat geldt ook voor het begrijpen van de etiologie van ziekten en het genereren van hypothesen.
  • Er zijn geen verliezen voor follow-up, omdat de onderzoeker slechts één meting uitvoert.
Man doet analyse van een cross-sectionele studie

Aan de andere kant zijn de nadelen van dit soort ontwerpen de volgende: (Levin, 2006)

  • Het is onmogelijk om causale conclusies te trekken en de richting van associaties vast te stellen.
  • Omdat er slechts één meting op een bepaald tijdstip wordt uitgevoerd, kan de situatie andere resultaten opleveren als er voor een ander tijdsbestek is gekozen.
  • Prevalentie-incidentie bias (ook wel Neyman bias genoemd (Spaanse link) ). Dit komt vaker voor bij ziekten van langere duur. In feite zal elke risicofactor die de dood veroorzaakt, ondervertegenwoordigd zijn onder degenen die aan de ziekte lijden.
  • Risico kan niet objectief worden gemeten. Ook kan men geen betrouwbare voorspellingen doen.

In dit artikel hebben we een type onderzoek beschreven dat veel wordt gebruikt in onderzoek. Dit komt door zijn kracht op beschrijvend niveau en zijn specifieke afkappunt, in vergelijking met bijvoorbeeld een longitudinaal onderzoek.

In veel gevallen gebruikt men deze onderzoeken ook om vooranalyses uit te voeren. Het doel daarvan is om te kunnen beoordelen of het de moeite waard is om een experimenteel onderzoek uit te voeren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Álvarez-Hernández, G., & Delgado-De la Mora, J. (2015). Diseño de estudios epidemiológicos. I. El estudio transversal: Tomando una fotografía de la salud y la enfermedad. Boletín Clínico Hospital Infantil del Estado de Sonora32(1), 26-34.
  • Cvetkovic-Vega, A., Maguiña, J. L., Soto, A., Lama-Valdivia, J., & López, L. E. C. (2021). Estudios transversales. Revista de la Facultad de Medicina Humana21(1), 179-185.
  • Hernández-Sampieri, R., Fernandez, C. y Baptista, M. (2014). Metodología de la investigación(6ª Ed.). McGraw-Hill Interamericana.
  • Levin, K. A. (2006). Study design III: Cross-sectional studies. Evidence-based dentistry7(1), 24-25. https://www.nature.com/articles/6400375

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.