Copingstrategieën voor je minderwaardig voelen ten opzichte van anderen

Soms kan het feit dat hij een gewelddadige relatie heeft gehad, een persoon met duidelijke gevoelens van minderwaardigheid achterlaten. Het zijn wonden aan het gevoel van eigenwaarde die hersteld moeten worden. We bekijken het van dichterbij.
Copingstrategieën voor je minderwaardig voelen ten opzichte van anderen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

“Ik voel me minderwaardig en heb niet het gevoel dat ik tot iets in staat ben.” Dit soort gedachten over je minderwaardig voelen komen vrij vaak voor. In feite vertonen zelfs schijnbaar zelfverzekerde en goed georganiseerde mensen vaak dit bijna corrosieve lage zelfrespect dat hun leven beperkt.

Minachting voor zichzelf, gevoelens van ontoereikendheid en buitensporige zelfeisen. Hoewel de meesten van ons onmiddellijk de kenmerken van het klassieke minderwaardigheidscomplex kunnen herkennen, gedefinieerd door Alfred Adler, is het in werkelijkheid wat complexer. In feite kunnen veel van deze gevallen leiden tot zelfbeschadigend gedrag.

Als je het gevoel hebt dat je minder waard bent dan andere mensen, merkt dat je jezelf vergelijkt met je broers en zussen, vrienden en collega’s, en jezelf als ongemakkelijker, minder competent of minder aantrekkelijk ziet, kan het zijn dat je die mensen gaat haten. om je heen. Je kunt ook ten prooi vallen aan gevoelens van isolatie en zelfs depressie.

Laten we dat eens van dichterbij bekijken.

Verdrietig kind

Kenmerken en copingstrategieën voor bij je minderwaardig voelen

Als je je incompetent, feilbaar en inferieur aan anderen voelt, leef je met felle interne vijanden. Dit zijn je geest, interne dialoog en echt schadelijke ervaringen uit het verleden.

Ze doven elke zweem van eigenwaarde en elke kracht van zelfbeeld uit. Je leeft dan met ideeën als ” Ik kan het niet,” “Ik kan het beter niet eens proberen” en “Dit is gewoon niet voor mij omdat iedereen zo veel beter is” die je beschadigen en uitputten.

Zoals we eerder vermeldden, werd het minderwaardigheidscomplex oorspronkelijk bedacht door de Oostenrijkse arts Alfred Adler, een leerling van Freud.

Volgens hem werden alle kinderen gekenmerkt door deze eigenschap vanwege hun minderwaardigheid in bijna elk aspect (grootte, leeftijd, gevoel van macht). Hij merkte ook op dat dit gevoel van minderwaardigheid kan fungeren als een stimulans en een impuls die dagelijks moet worden overwonnen.

Tegenwoordig weten we dat niet alle kinderen het idee accepteren dat ze inferieur zijn aan hun ouders. We herkennen nu bijvoorbeeld het keizersyndroom of het tirannieke kind. In feite was het Gordon Allport die erop wees dat het gevoel van minderwaardigheid voortkomt uit slechte ervaringen die op elk moment zijn beleefd en de manier waarop ze worden geïnterpreteerd.

Dit soort ervaringen kunnen diep in je doordringen, je stagneren en je in een negatieve en blijvende emotionele toestand storten. Laten we de triggers en bijbehorende copingstrategieën in elke situatie nader bekijken.

Strategieën voor het omgaan met minderwaardigheidsgevoelens die hun oorsprong vinden in de kindertijd

Opgroeien in een familiale omgeving waarin je zelden positieve bekrachtiging kreeg, vermindert je zelfbeeld. Bovendien, als je een broer of zus had die altijd werd geprezen of als je je vroege jaren in een veeleisende of minachtende omgeving had doorgebracht, zouden je zelfbeeld en zelfrespect diep gekwetst zijn. Wat kan je doen?

Herformuleren, scheiden en herschrijven

Wanneer je kindertijd wordt bepaald door een gebrek aan iets, moet je alles herformuleren en herschrijven wat je door anderen wordt doorgegeven, gevoeld en geleerd. In feite houdt het een bijna constante herstructurering van je gedachten in.

Als je moeder je ervan heeft overtuigd dat je niet goed genoeg bent, is het tijd om die gedachte te veranderen. Vraag jezelf af waarom je niet goed genoeg zou moeten zijn. Wie zegt dat? Wat als je het echt zou proberen?

Zelfeffectiviteit

Je minderwaardig voelen ten opzicht van anderen, betekent dit dat je een heel laag gevoel van zelfeffectiviteit hebt. Dat komt waarschijnlijk omdat je als kind werd voorgehouden dat je onhandig, feilbaar, lui, onbekwaam enz. was. Om je zelfrespect te versterken, moet je werken aan zelfeffectiviteit en daarvoor moet je betrokken raken in kleine doelen en taken om jezelf te laten zien wat je kunt.

Beledigende relaties

Een emotionele relatie hebben met een narcist. Jaren samenleven met iemand die je mishandeld heeft. Uiteindelijk besloten om een relatie te verlaten die gebaseerd was op afhankelijkheid. Al dit soort ervaringen kunnen je zelfbeeld schaden totdat je iemand anders wordt: iemand die wordt bepaald door je angsten.

Wat kan je doen?

  • Geef jezelf niet de schuld. Je bent niet verantwoordelijk voor wat er is gebeurd, dus belast jezelf niet met nog meer negativiteit en minachting. Het is tijd om jezelf te helen na alles wat je hebt meegemaakt.
  • Geef jezelf kracht. Houd je hoofd omhoog en vraag jezelf af wat je wilt. Maak nieuwe plannen, ontmoet nieuwe mensen, steun op degenen die van je houden en onthoud dat het leven de moeite waard is, dat jij de moeite waard bent.
  • Bouw je zelfvertrouwen elke dag opnieuw op. Breng een verandering aan waardoor je zich goed en competent voelt. Bijvoorbeeld een opleiding starten, een andere baan zoeken, nadenken over nieuwe projecten…

Je minderwaardig voelen vanwege je ras, fysieke verschijning, handicap en specifieke beperkingen.

Het is gebruikelijk om minderwaardigheidsgevoelens te ervaren vanwege sociale, fysieke, culturele aspecten, enz. Bijvoorbeeld overgewicht, een bepaalde huidskleur, autistisch spectrum, een handicap… Elk van deze feiten kan ervoor zorgen dat mensen zich benadeeld voelen. Wat kan je doen?

Pas op voor self-fulfilling prophecies

Gevoelens van onzekerheid en ontoereikendheid voeden onvermijdelijk self-fulfilling prophecies. Daarom, als je het als vanzelfsprekend aanneemt dat je die baan niet zult krijgen omdat je te klein bent, zwaarlijvig bent, of een andere religie hebt, enz., en je besluit om die redenen niet eens te solliciteren, dan beperk je jezelf.

Eigenwaarde

Je bent meer waard dan je denkt en je moet dit eerst aan jezelf bewijzen voordat je je zorgen maakt over andere mensen. De essentie van een minderwaardigheidscomplex houdt in dat je verstrikt raakt in een cyclus van negatieve gedachten, gevoelens en gedragingen.

Daarom moet je beginnen met het creëren van nieuwe gedachten en het voeden van nieuwe emoties. Zeg tegen jezelf dat je aan niemand hoeft te bewijzen wat je waard bent en dat je jezelf niet met iemand anders mag vergelijken. Begin te investeren in jezelf.

Als je een laag zelfbeeld hebt, verwacht je weinig van jezelf en niets van je omgeving. Je moet deze benadering veranderen en jezelf kansen geven.

 

Treurige vrouw

Je minderwaardig voelen en psychische stoornissen

Een laatste aspect dat niet mag worden genegeerd, is dat minderwaardigheidsgevoelens ook voorkomen bij meerdere psychische stoornissen. In feite tonen onderzoeken (Engelse link) zoals die aan de Universiteit van Hamburg door Dr. Stephen Moritz aan dat gevoelens van minderwaardigheid ook vaak voorkomen bij patiënten met schizofrenie.

Bovendien kunnen ook mensen met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis of vermijdende persoonlijkheidsstoornis gevoelens van minderwaardigheid vertonen. Ze kunnen ook aanwezig zijn achter zelfbeschadigend gedrag of eetstoornissen.

In deze gevallen moet gespecialiseerde professionele hulp worden gezocht. Dat komt omdat het koesteren van constante gevoelens van nutteloosheid en het gevoel dat anderen superieur zijn, onze kwaliteit van leven beperkt. Om deze reden is psychologische therapie belangrijk om ideeën te herdefiniëren, het gevoel van eigenwaarde te genezen en zelfconcepten te versterken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Steffen Moritz, Ronny Werner & Gernot von Collani (2006) The inferiority complex in paranoia readdressed: A study with the Implicit Association Test, Cognitive Neuropsychiatry, 11:4, 402-415, DOI: 10.1080/13546800444000263

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.