Consciëntieusheid bij emotionele intelligentie: een sleutel tot succes

Definieer jij jezelf als een nauwgezet persoon? Het soort dat zijn taken met ijver en zelfdiscipline uitvoert? Zo ja, dan zul je geïnteresseerd zijn om te weten dat gewetensvolheid een belangrijke variabele is bij emotionele intelligentie. We leggen de redenen voor dit verband uit.
Consciëntieusheid bij emotionele intelligentie: een sleutel tot succes
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 13 maart, 2023

Nauwgezet, veeleisend, efficiënt, voorzichtig… Welk beeld komt bij je op als we iemand met deze eigenschappen beschrijven? Misschien denk je aan de klassieke kieskeurige eter, iemand die klaagt over de kleinste details en enigszins obsessief is. Deze eigenschappen schetsen echter meestal een hoogwaardige persoonlijkheidstrek in de mens.

We hebben het over consciëntieusheid. Personen met deze eigenschap vertonen het soort gedragsijver waarmee ze hun emoties kunnen reguleren en naar een doel kunnen leiden. Het zijn volhardende en effectieve figuren die de kalmte van het karakter combineren met verantwoordelijkheid en zelfbeheersing.

In feite hebben ze niet alleen meer kans om hun doelen te bereiken, maar ze vertonen ook een beter psychologisch welzijn. Dat gezegd hebbende, zoals altijd gebeurt met persoonlijkheidskenmerken, kan deze eigenschap soms tot extremen leiden. Het is dan dat obsessief en onaangepast gedrag verschijnt.

Wie echter de meest gerichte en zelfregulerende uitdrukking van deze eigenschap handhaaft, vertoont meestal ook goede sterke punten in emotionele intelligentie. In dit artikel gaan we uitleggen waarom.

“Gewetensvolle mensen zijn geneigd hun plicht te zien in datgene wat de pijnlijkste gang is.”

George Eliot

Man aan het werk
Consciëntieusheid is een van de persoonlijkheidskenmerken van het Big Five model en een van de variabelen die verband houden met emotionele intelligentie.

Consciëntieusheid in emotionele intelligentie

Hoewel we allemaal onszelf kunnen trainen en betere vaardigheden kunnen ontwikkelen in emotionele intelligentie, hebben sommige mensen een stevige basis in deze factor.

In feite zijn ze vanaf hun kindertijd en adolescentie echt effectief in het beheersen en reguleren van hun emoties. Ze zijn ook bedreven in sociale vaardigheden en zelfbewustzijn. Kan het aan de genetica liggen? In feite komt het door factoren die te maken hebben met hun persoonlijkheid.

In 2016 identificeerden Salovey en Mayer (Engelse link) het directe verband tussen consciëntieusheid en emotionele intelligentie. Het model van de Big Five, dat de verschillende dimensies van de persoonlijkheid analyseerde, beschreef deze dimensie als de basis van zelfbeheersing. Het is deze kernkwaliteit die veel van de processen in de emotioneel competente persoon vergemakkelijkt.

Laten we eens kijken hoe het individu met deze kenmerken is, en hoe ze handelen en reageren op anderen.

1. Verantwoordelijkheid en betrouwbaarheid: Men kan erop vertrouwen dat ze doen wat ze zeggen

Het gewetensvolle individu neemt zijn taken met grote verantwoordelijkheid en discipline op zich. Ze zetten zich niet alleen in voor de doelen die ze voor zichzelf stellen, maar ook voor de mensen om hen heen. In feite zijn het betrouwbare persoonlijkheden die in bijna elk aspect te vertrouwen zijn. Ze falen nooit.

Bovendien is hun zelfeis niet uitsluitend gericht op prestatie en het veroveren van doelen, maar op correct gedrag tegenover anderen. Ze bezitten inderdaad echt sterke waarden. Ze houden zich aan wat ze zeggen en falen nooit. Met andere woorden, ze verraden zichzelf of anderen niet, omdat hun principes en nauwgezetheid dat niet toelaten.

De gewetensvolle persoonlijkheid vertoont een goede emotionele intelligentie omdat ze echt voorzichtig zijn met hun sociale relaties. Ze doen geen beloftes die ze niet kunnen nakomen en zijn uiterst voorzichtig en respectvol in hun relaties.

2. Impulscontrole: ze denken na voordat ze spreken of handelen

Een van de redenen waarom consciëntieusheid bij emotionele intelligentie een zeer gewaardeerde eigenschap is, komt door een goede impulsbeheersing. Het gewetensvolle en zorgvuldige gedrag van deze individuen wordt verklaard door hun vaardige emotionele zelfregulering. Het is een hulpmiddel waarmee ze altijd bedachtzaam en zorgvuldig kunnen reageren en handelen.

Bijgevolg zullen ze altijd voorzichtig zijn, elke optie rustig overwegen, en zelden iets zeggen waar ze niet over nagedacht hebben voordat ze spreken. Hierdoor kunnen ze niet alleen betere beslissingen nemen, maar ook anderen met respect behandelen.

3. Doorzettingsvermogen: Doelgerichte motivatie

Toen Daniel Goleman de variabelen beschreef die emotionele intelligentie aandrijven, noemde hij gemotiveerd gedrag. De op een doel gerichte gemoedstoestand maakt het voor ons gemakkelijker om beter weerstand te bieden aan frustratie, en inspanningen, vindingrijkheid en focus te combineren op wat we willen.

In feite zijn motivatie en doorzettingsvermogen twee kanten van dezelfde medaille. Beide kwaliteiten worden versterkt door het gewetensvolle individu. Dit wordt uitgelegd door de psychologe, Angela Duckworth, van de Universiteit van Pennsylvania (VS) in haar boek, Grit: The Power of Passion and Perseverance, een werk dat de mechanismen beschrijft die het ons gemakkelijker maken om succes te bereiken.

Gewetensvolle mensen weten dat welzijn en geluk ook inspanning en ijver vereisen. Ze zijn in dit opzicht grote deskundigen.

4. Persoonlijke en relationele zelfzorg

Consciëntieusheid in emotionele intelligentie is niet alleen een mechanisme voor sociaal succes, maar het is ook een mechanisme voor geestelijk welzijn. In feite wordt dit persoonlijkheidskenmerk vooral gedefinieerd door een goede interne locus of control. Dit betekent dat ze begrijpen dat ze verantwoordelijk zijn voor hun eigen omstandigheden, beslissingen en gevolgen.

Ze zijn ook gericht op de zorg voor hun kwaliteit van leven en hun sociale, affectieve en familiebanden, enz. Zorgen voor hun eigen welzijn en dat van anderen is ook een doel waarin ze inspanningen en energie investeren. Ze weten dat geluk inspanning en ijver vereist en ze zijn grote experts in het uitoefenen van deze kwaliteiten.

People working as a team symbolizing conscientiousness in emotional intelligence
Gewetensvolle mensen scoren hoog in emotionele intelligentie en zijn zeer gewaardeerde figuren in bedrijven.

Gewetensvol zijn betekent niet manisch of obsessief zijn. In feite wordt deze persoonlijkheidstrek niet al te goed begrepen. Bedrijven kunnen aanzienlijk profiteren als ze werknemers met deze eigenschap in dienst hebben. Ze combineren efficiëntie met verantwoordelijkheid en ijver met prestatievermogen.

Bovendien zijn het uiterst competente figuren in emotionele intelligentie. Zoals je wel weet, rijgt deze bijzondere competentie het vermogen aaneen om harmonieuzere, respectvolle, productieve en ook gelukkige sociale omgevingen te creëren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Jackson JJ, Wood D, Bogg T, Walton KE, Harms PD, Roberts BW. What do conscientious people do? Development and validation of the Behavioral Indicators of Conscientiousness (BIC). J Res Pers. 2010 Aug 1;44(4):501-511. doi: 10.1016/j.jrp.2010.06.005. PMID: 21278818; PMCID: PMC3028204.
  • Mayer, J. D., Caruso, D. R., & Salovey, P. (2016). The ability model of emotional intelligence: Principles and updates. Emotion Review8(4), 290-300.
  • Zhou X, Sun X, Wang Z, Jiang T. Association between conscientiousness and team emotional intelligence: A moderated mediation model. Medicine (Baltimore). 2022 Oct 21;101(42):e31001. doi: 10.1097/MD.0000000000031001. PMID: 36281186; PMCID: PMC9592429.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.