Compersie: vreugde voelen voor het geluk van anderen

Compersie is een positieve gemoedstoestand. Het is niet zo gemakkelijk te bereiken, maar door aan je emoties te werken, zul je merken dat het de moeite meer dan waard is.
Compersie: vreugde voelen voor het geluk van anderen

Laatste update: 16 januari, 2022

Het woord compersie verwijst naar de staat van geluk die wordt geproduceerd door geluk in een ander waar te nemen. Ongetwijfeld gaat het om empathie op zijn best. Er wordt zelfs gezegd dat bevrediging voelen voor het geluk van een ander hetzelfde is als twee keer gelukkig zijn. Om deze reden is het een uiterst positieve en opbeurende toestand.

Sommigen zouden zeggen dat compersie het tegenovergestelde is van jaloezie. In dit geval spreken we van jaloezie van alle soorten. Bijvoorbeeld professioneel, sociaal, emotioneel, seksueel, enz. Er moet echter worden verduidelijkt dat niet alle soorten jaloezie het gevolg zijn van ongemak bij het zien van andermans geluk. In feite is dit slechts typerend voor narcistische jaloezie.

Misschien is het soort relatie dat je het beste laat meeleven, die tussen jou, als ouder, en je kinderen. Inderdaad, je hebt de neiging om het geluk van je kinderen als het jouwe te ervaren. Je voelt je zelfs gelukkiger over hun prestaties dan die van jou. In andere relaties is het echter niet zo eenvoudig om compressie te ervaren.

Het is een bevrijdende emotie van de lasten van frustratie, teleurstelling, woede en vele anderen met die beperkende toon die voortkomt uit jaloezie.”

-Daniel Colombo-

Vader knuffelt zijn dochtertje

Angst en de ander

Je hebt alleen de neiging om het geluk of de prestatie van anderen af te wijzen als je er een soort van bedreiging in ziet. Als je dat doet, voel je niet alleen afwijzing, maar ook verdriet en woede, of zelfs beide tegelijk, als reactie op het geluk van een ander. Maar hoe komt het dat het welzijn van iemand anders angst bij jou kan veroorzaken?

Het gebeurt trouwens alleen als je de houding aanneemt dat je de ander ziet alsof hij een spiegel is. Met andere woorden, wanneer u zich met hen identificeert. In dit geval roept hun prestatie of geluk meteen een vergelijking op en je voelt dat ze een gevoel van welzijn hebben dat jij niet hebt.

Dan gaan de alarmbellen af. Het is alsof hun geluk (Spaanse link) fungeert als een manier om je eigen tekortkomingen of beperkingen onder ogen te zien. Het wordt giftig voor je omdat je door hen heen naar jezelf kijkt. Als je daarentegen je eigen autonome blik hebt, kun je beide realiteiten probleemloos scheiden.

In dat geval zie je jezelf niet in de ander, als een spiegel, maar het is duidelijk dat jullie allebei anders zijn en dus onvergelijkbaar. Als je je echter bedreigd voelt, kun je ook de blik van een derde partij aannemen, het soort autoritaire persoon die oordeelt en vergelijkt. Wat je hier doet, is deze buitenaardse versie van jou laten domineren, waardoor je je uiteindelijk ongemakkelijk voelt.

Compersie: wat houdt het in?

Als je een autonoom persoon bent met een goede mentale gezondheid, weet je dat jouw pad, evenals dat van anderen, uniek en onherhaalbaar is. Je begrijpt dat de evolutie of het geluk van anderen geen persoonlijke belediging voor jou is en je eigen groei niet in gevaar brengt.

Om compersie te laten plaatsvinden, moet je niet alleen het geluk van een ander erkennen en legitimeren, je moet er ook blij mee zijn. Om dit te laten gebeuren, heb je liefde en volwassenheid nodig.

Soms is het geluk van de een de ellende van de ander. Dit gebeurt in competitieve situaties waarin er maar één winnaar is. Het hoeft echter geen ongemak te veroorzaken wanneer de ‘verliezer’ het vermogen heeft om de inspanningen en talenten van anderen te waarderen. Ze erkennen inderdaad dat de ander het beter deed en verdienen daarom hun triomf.

De kwestie van compersie is ook aangepakt op een veel problematischer gebied, dat van paarrelaties. Meer specifiek, relaties waarbij polyamorie betrokken is. Met andere woorden, waar elke partner andere partners heeft zonder hun oorspronkelijke relatie te vernietigen. Degenen die dit soort relaties verdedigen, beweren dat ze gebaseerd zijn op compersie.

Vrienden feliciteren elkaar

Idealisatie en realiteit

Het klinkt allemaal erg beschaafd. Blij zijn voor je collega toen hij promotie kreeg, terwijl je in werkelijkheid had gehoopt het zelf te krijgen. Of je extatisch voelen omdat je partner seks heeft gehad met een derde partij, terwijl jij in bed je dood lag te vervelen. Of dansen van blijdschap als je buurman de loterij wint, ook al worstel je elke dag om je eigen rekeningen te betalen.

Op papier kan en gebeurt dit allemaal. Je hebt echter het juiste perspectief nodig om compersie in dit soort gevallen te laten doorschijnen. Inderdaad, niemand zal ontkennen dat dit de meest redelijke vorm van gedrag is, en zelfs de meest winstgevende. Het probleem is dat het niet gemakkelijk is om het uit te voeren, althans niet in een relatie waar geen ouder en kind bij betrokken zijn.

Misschien is het realistischer om het idee voor te stellen om je eigen onafhankelijkheid te cultiveren. Begrijp dat de vooruitgang van anderen echt niets met jou te maken heeft – hoewel ze in bepaalde gevallen als inspiratie kunnen dienen. Onthoud dat genereus zijn en de verdiensten van anderen erkennen, je gelukkiger maakt. Dat is altijd een goed uitgangspunt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Santiago Álvarez, L. (2018). El poliamor como construcción amorosa dialogada: Estudio cualitativo.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.