Coco Chanel: biografie van een symbool van elegantie

Het leven van Coco Chanel was vol successen, tragedies en creativiteit op zijn best. Ze werd niet alleen een symbool van de mode, maar ook de persoon die de manier waarop vrouwen zich kleden voor altijd veranderde.
Coco Chanel: biografie van een symbool van elegantie
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 30 oktober, 2023

Coco Chanel is een legende in de modewereld en een symbool van elegantie. Velen beschouwen haar zelfs als de belangrijkste modeontwerpster van de 20e eeuw. Ze veranderde voor altijd de vrouwenmode, vooral omdat ze als eerste het idee opperde dat vrouwen ook mannenkleding konden dragen.

Coco Chanel heeft ook voor altijd de mode gebaseerd op opzichtige parafernalia uitgebannen. In plaats daarvan richtte ze zich op elegantie. In feite koos ze voor eenvoud en comfort, doelstellingen die haar bedrijf tot op de dag van vandaag heeft behouden. En hoewel het niet echt haar doel was, blijft ze een van de figuren die het meest heeft bijgedragen aan het feminisme.

“Tijdens mijn jeugd verlangde ik er alleen maar naar om geliefd te zijn. Elke dag dacht ik na over hoe ik mezelf van het leven kon beroven, hoewel ik diep van binnen al dood was. Alleen mijn trots redde me.”

-Coco Chanel-

Het leven van Coco Chanel was extreem controversieel. Zoals vaak gebeurt met succesvolle mensen, had ze verschillende pijnlijke ervaringen, te beginnen met haar eigen jeugd. Toch werd ze een groot schepper, zakenvrouw en modeleider. Ze was ook verwikkeld in verschillende schandalen.

Winkel van Chanel

De vroege jaren van Coco Chanel

Coco Chanel werd geboren in Saumur, Frankrijk, op 19 augustus 1883. Haar echte naam was Gabrielle, gekregen van de plaatselijke nonnen. Ze was de dochter van een straatverkoper en een wasvrouw, die behoorlijk arm waren. Coco had vijf broers en zussen: Julia, Alphonse, Antoinette, Lucien en Augustin, die als baby stierf.

Ze groeiden allemaal op in erbarmelijke omstandigheden. Haar moeder leed aan astma maar kreeg weinig medische hulp. Ze stierf zelfs aan bronchitis toen Coco 11 jaar oud was. Coco en haar zus gingen toen naar een liefdadigheidshuis dat werd gerund door nonnen. Daar werden ze onderworpen aan extreme discipline. Ze kregen echter ook les in borduren, naaien en strijken.

Toen Coco 18 was, ging ze naar een ander internaat in Moulins. Daar ontmoette ze haar tante Adrianne, die slechts twee jaar ouder was dan zij. De twee waren onafscheidelijk tot aan hun dood. Voor Coco was haar trieste en ellendige verleden een constante bron van schaamte. Ze verzon zelfs vaak verhalen om het te verbergen.

Van leerling tot lerares

Samen met haar tante Adrianne begon Coco te werken als kleermakersassistente in Moulins. Daar verfijnden ze hun naaivaardigheden en leerden ze hoeden maken. Coco hield ook van zingen. Ze kreeg zelfs een zangcontract en zong vaak het liedje “Who’s seen Coco in the Trocadero?” Hier kreeg ze haar pseudoniem waaronder ze later beroemd zou worden.

Ze begon hoeden te ontwerpen en later te verkopen, met opmerkelijk succes. Rond deze tijd ontmoette ze Etienne Balsan en werd ze zijn geliefde. Door zijn rijkdom kon ze luxe en extravagantie ontdekken. Hij begon haar uit te nodigen voor paardenraces en toen besloot ze een broek te bestellen bij een kleermaker, om zich comfortabel te voelen.

Coco en Etienne gingen samen naar Parijs. Daar ontmoette ze Arthur Capel. Met zijn hulp en die van Etienne zette ze haar eerste formele hoedenzaak op. In 1910 richtte ze dankzij Capel het eerste Huis van Chanel in Parijs op. Uiteindelijk ging ze samenwonen met Capel, op wie ze al lang verliefd was.Coco Chanel: een onbetwist succes

Vanaf dat moment was Coco Chanel extreem succesvol. Haar roem begon te groeien en omdat ze het vermogen had om altijd een uitdaging aan te gaan, begon ze haar eigen bijzondere stijl te consolideren.

In feite waren Coco Chanels eenvoud, comfort en elegantie haar kenmerken. Op een gegeven moment verwachtte ze een baby, maar helaas verloor ze hem en daarmee de mogelijkheid om moeder te worden.

Na acht jaar verliet Arthur Capel haar om met een edelvrouw te trouwen. Toch verliet hij na een tijdje zijn vrouw en ging terug naar Coco. Later ontwierp ze een trouwjurk voor haar zus. Haar zus was echter ongelukkig in haar huwelijk en pleegde zelfmoord. Sindsdien heeft het Huis Chanel nooit trouwjurken ontworpen.

In 1919 stierf Capel, haar grote liefde, bij een auto-ongeluk. Dat waren donkere dagen voor Coco Chanel, maar later keerde ze terug naar haar werk. Ze introduceerde konijnenbont in kleding en dat was een doorslaand succes. Even later ontmoette ze Igor Stravinski en de twee werden smoorverliefd.

Coco Chanel

Coco Chanel: een onverwacht einde

Hoewel haar relatie met Igor Stravinski lang duurde, was hij getrouwd. Coco ontmoette toen hertog Dmitri, een edelman die uit Rusland was verbannen. Hij was een van de moordenaars van de beruchte Raspoetin geweest. De twee begonnen een affaire en hij gaf haar de parels van de Romanov dynastie, die hij had weten te redden. Met dat cadeau zette Coco een trend in.

Later introduceerde ze de mode van knielange rokken. Tot dan toe droegen vrouwen alleen lange rokken. In 1921 lanceerde ze haar beroemde Chanel No. 5 parfum. Het bevatte 80 verschillende ingrediënten en werd een klassieker. Ze lanceerde ook de mode voor “de kleine zwarte jurk.” Voorheen werd zwart alleen in de rouw gedragen.

Later werd ze benoemd tot officiële ontwerpster van MGM in Hollywood. In 1934 verloofde ze zich met Paul Iribe, maar hij stierf kort daarna aan een hartaanval. Daarna had ze een affaire met een Duitse diplomaat. Ze bleef tot ver in de jaren ’80 succes hebben in de modewereld. Op een dag riep ze echter naar haar dienstmeisje: “Zie je, zo ga je dood.” Toen overleed ze.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Urrea, I. (1997). Coco Chanel: la revolución de un estilo. Ediciones Internacionales Universitarias.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.