Vijf citaten van Francis Bacon over kennis
Kennis is van vitaal belang voor de wereld om zich te ontwikkelen en te verbeteren. Grote denkers, zoals degene aan wie we dit artikel wijden, zijn zich altijd terdege bewust geweest van dit feit. Laten we dus eens kijken naar enkele citaten over het onderwerp leren en kennis van Francis Bacon.
Voor we beginnen, gaan we de hoofdpersoon van ons artikel wat beter leren kennen. Laten we namelijk eens kijken wie de Engelse politicus en filosoof Francis Bacon, die beschouwd wordt als de schepper van het essay-genre, werkelijk was.
Francis Bacon
Geboren in een welgesteld gezin, maakte zijn vader deel uit van de hoge magistratuur onder het bevel van de regering van Elizabeth I. Interessanter was echter dat zijn moeder, Anne Cooke Bacon, een van de meest verlichte vrouwen in het Engeland van die tijd was.
Francis Bacon werd geboren en groeide op tussen intellectuelen. Hij ging in 1573 naar het prestigieuze Trinity College in Cambridge om wetenschap te studeren. In 1576 reisde hij naar Frankrijk als attaché van ambassadeur Amyas Paulet, waarmee hij op werkelijk jonge leeftijd zijn politieke carrière begon en veel ervaring opdeed.
Na de dood van zijn vader in 1579 keerde Bacon terug naar Engeland, waar hij zijn rechtenstudie afmaakte. Hij begon met het beoefenen van de rechten in 1582. Twee jaar later trad hij toe tot het Lagerhuis, waar hij zijn eigen zetel had.
Bij het aanbreken van de 17e eeuw schreef hij The Advancement of Learning en vergaarde hij genoeg fortuin om zich helemaal op zijn carrière als filosoof en wetenschapper te richten.
Citaten van Francis Bacon over kennis en leren
Francis Bacon’s filosofie was uiterst invloedrijk in zijn tijd evenals in tijden die nog zouden komen. Hij was van mening dat mensen uitleggers en dienaars van de natuur zijn en dat kennis alleen door ervaring verkregen wordt. Daarom wordt hij erkend als een grote bijdrager van de logica aan de inductieve experimentele methode.
De gedachte
“Wie niet wil denken is een fanaticus en wie niet kan denken is een idioot. Wie niet durft te denken is een lafaard.”
Gedachte en kennis zijn altijd met elkaar verbonden geweest. In feite is een van de grote stelregels van het onderwijs het leren van kritisch denken. In dit citaat van Francis Bacon nemen we dan ook waar hoe de denker de mensen catalogiseerde die, om verschillende redenen, niet konden of wilden denken.
Natuur en regels
“We denken volgens de natuur en we spreken volgens regels. We handelen volgens gewoonte.”
Als goed filosoof was Francis Bacon een groot kenner van de menselijke samenleving. Hij concludeerde dat de natuur van elk individu een groot gewicht heeft in hun manier van denken. Hij dacht ook dat sociale regels het karakter vormen, en dat gewoonte, routine en traditie een belangrijke rol spelen in de manier waarop mensen zich gedragen.
Kennis
“Niets doet een mens meer vermoeden, dan weinig te weten, en daarom moeten mannen wantrouwen verhelpen door zich te verschaffen om meer te weten, en hun vermoedens niet in de smiezen houden.”
Een persoon die meer wil weten zal nieuwsgierig zijn. Deze personen zijn rustelozer en voelen zich aangespoord om te leren en wijzer te worden, ook al zijn ze zich bewust van hun beperkingen.
Onderwijskundige onderwerpen
“Geschiedenissen maken de mens wijs; dichters geestig; de wiskunde subtiel; de natuurfilosofie diep; de moraal ernstig; de logica en de retorica bekwaam tot strijd.”
Francis Bacon was een groot voorstander van kennis vergaren. Hij geloofde dat hoe meer je over een onderwerp weet, hoe beter je mens bent. Bovendien bedoelde hij niet alleen met betrekking tot één onderwerp. Zoals je uit het citaat kunt zien, geloofde hij dat elk onderwerp een andere kwaliteit aan de leerling verleent.
Macht
“Kennis zelf is macht.”
Duidelijker kan deze zin niet zijn. Macht komt namelijk altijd voort uit kennis. Hoe meer een mens weet, hoe machtiger hij of zij kan worden.
Nu je deze citaten van Francis Bacon over kennis gelezen hebt, kun je zeker waarderen wat een bevoorrechte en uiterst begaafde geest hij bezat. Zijn advies was om naar ons verleden te luisteren om ons heden beter te beleven en tegelijk naar de toekomst te projecteren.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Bacon, F., & Montagu, B. (1857). The Works of Francis Bacon (Vol. 1). Parry & McMillan.
- Manzo, S. (2006). Entre el atomismo y la alquimia la teoría de la materia de Francis Bacon. Editorial Biblos.