Mooie citaten over liefde voor jezelf

Zelfliefde is de fundamentele sleutel tot het bereiken van welzijn en het bevorderen van onze persoonlijke groei. Daarom laten we hier enkele zinnen achter die je zullen helpen het te cultiveren.
Mooie citaten over liefde voor jezelf

Laatste update: 06 juni, 2024

Liefde voor jezelf is iets geweldigs. Heel vaak prioriteren we andere, minder belangrijke dingen. Denk er maar eens over na. Jezelf waarderen en van jezelf houden is de ruggengraat van je welzijn. Het is de steunpilaar die ons rechtop houdt en ons beschermt. En natuurlijk helpt het ons groeien. Met die gedachte hebben we mooie citaten verzameld over liefde voor jezelf zodat je van jezelf kunt gaan houden.

Liefde voor jezelf is het kompas dat naar het noorden wijst. Het is het licht in het donker. Zonder eigenliefde ben je kwetsbaarder voor manipulatie. Je bent afhankelijk van de goede bedoelingen van anderen.

Als je jezelf niet waardeert, is het moeilijk om de kracht te vinden om grenzen te stellen en respect te eisen. Als dat gebeurt, zal je hieronder lijden en kun je alleen maar toekijken terwijl je langzaam naar de achtergrond verdwijnt.

Dat gezegd hebbende, het is nooit te laat om je eigen waarde te zien. Het is nooit te laat om te begrijpen dat je een ereplaats verdient – en nodig hebt – op je eigen prioriteitenlijst. Er is altijd tijd om eens goed te kijken naar je spiegelbeeld en de dingen waar je altijd voor bent weggelopen zichtbaar te maken. Als je er klaar voor bent, lees dan verder en laat je inspireren door deze citaten over liefde voor jezelf.

Acceptatie is de eerste stap

“Liefde voor jezelf heet weinig te maken met hoe je over je uiterlijk denkt. Het gaat erom dat je alles aan jezelf accepteert.”

-Tyra Banks-

Zonder acceptatie is er geen ruimte voor zelfliefde. Het verstikt en sterft af. Het is het niet waard om een masker op te zetten voor de rest van de wereld en anderen laten geloven dat je iemand anders bent dan wie je bent. Er zal een moment komen waarop je hierover nadenkt en je realiseert dat je jezelf voor de gek houdt.

Om van jezelf te houden, moet je jezelf accepteren. Om jezelf te accepteren, moet je ontdekken wie je bent. Ontdek de diepste gedeelten van jezelf, en omhels die.

Vrouw omhelst zichzelf

Tijd voor jezelf

“Totdat je jezelf waardeert, zal je je ook tijd niet waarderen. Totdat je je tijd waardeert, zal je er niets mee doen.”

-M. Scott Peck-

Pas als je jezelf waardeert, zal je je realiseren dat de tijd goud waard is. Dan ga je nadenken over met wie je je tijd doorbrengt, en hoe je dit doet. Je zal ook tijd gaan vrijmaken voor jezelf. Als je van jezelf houdt, is de tijd niet langer een zinloze variabel en wordt je vriend.

Het belang van authentiek zijn

“Een van de dingen waar mensen het meeste spijt van hebben is dat ze iemand zijn geweest die anderen wilden dat ze waren, in plaats van zichzelf te zijn.”

-Shannon L. Alder-

Vaak verwarren we wat anderen van ons verwachten met wat we willen. Zonder dat we dat willen, wijk je af van je eigen plannen. Uiteindelijk laat je je eigen wensen achter.

Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je jezelf een aantal vragen stelt. Doe ik wat ik echt wil doen, of wat anderen willen dat ik doe? Gedraag ik me op een manier waarop anderen zich goed voelen, of waarop ik me goed voel?

“Het duurde lang voordat ik leerde om mezelf niet te veroordelen door de ogen van iemand anders.”

-Sally Field-

Je bent geen reflectie van de gedachten of woorden van anderen. Je kunt je leven niet leven door de ogen van anderen. Andere mensen kennen je niet goed genoeg. Wat zij kennen is een mix van wat je ze hebt laten zien, en wat ze denken dat ze weten.

Hand tegen de zonnestralen

De waarde van jezelf belonen

“Plant je eigen tuin en versier je eigen ziel, in plaats van te wachten tot iemand anders je bloemen brengt.”

-Veronica A. Shoffstall-

Je hoeft niet te wachten tot iemand anders je waardeert of je je waarde vertelt. Iedere dag is een kans om jezelf te belonen met mooie woorden of een klein cadeautje. Goed zijn voor jezelf moet een prioriteit zijn.

De invloed van woorden

“De meest invloedrijke persoon met wie je de hele dag door zal praten ben jezelf, dus wees voorzichtig met wat je tegen jezelf zegt.”

-Zig Ziglar-

De manier waarop je tegen jezelf praat heeft invloed op hoe je je voelt. Jezelf steunen en nadenken over woorden van aanmoediging of erkenning is behulpzamer dan jezelf straffen voor je fouten. Wees dus voorzichtig met je woorden.

Laat je angsten los

“Je bent net zo geweldig als je jezelf laat zijn.”

-Elizabeth Alraune-

Je angst is wat je leven belemmert. Als je je angst begrijpt en die onder ogen ziet, zul je vooruitgang boeken. Je zal de grens overschrijden tussen wat je denkt dat je bent en wat je denkt dat je kunt zien. Er is zelfs niets beters dan ontdekken dat je iets doet dat je nooit dacht dat je zou doen. In welke mate belemmer je jezelf op dit moment?

Man kijkt naar golf

“Succesvolle mensen zijn bang, succesvolle mensen hebben twijfels, en succesvolle mensen maken zich zorgen. Maar ze laten deze gevoelens hen niet tegenhouden.”

-T. Harv Eker-

Liefde voor jezelf hebben betekent niet dat je nooit zorgen, twijfels of angst ervaart. Het betekent dat je door blijft gaan ondanks alles. Eigenliefde beschermt je, maar het vormt geen bubbel om je heen. Het geeft je veiligheid en kracht, en de motivatie om te vechten voor wat je wilt bereiken, ondanks de obstakels.

De kracht van beslissingen

“Het zijn onze keuzes, Harry, die bepalen wie we echt zijn, en niet onze vaardigheden.”

-J.K. Rowling, Harry Potter en de geheime kamer

Misschien ben je ergens heel goed in, maar als je jezelf niet waardeert zal je je potentieel nooit bereiken. Als je jezelf waardeert en je zelfliefde voedt, kun je ieder pad kiezen dat je wil. Van jezelf houden geeft je de moed om je best te doen en te vechten voor je dromen.

Liefde voor jezelf is een innerlijke staat van zijn

“Ware eigenliefde hoef je niet van de daken te schreeuwen of openbaar te worden gemaakt. Het is een innerlijk staat van zijn, een kracht, een geluk. Het is veiligheid.”

-Brian Weiss-

Dit is een van de meest wijze citaten over liefde voor jezelf. Je hoeft niet tegen iedereen te vertellen hoeveel je van jezelf houdt. Psychiater Brian Weiss zegt dat zelfliefde dieper gaat dan dat. Het is een staat van zijn, een innerlijke kracht.

Origami hart

Ten slotte hebben we hier nog een aantal woorden van Marianne Williamson. Ze zeggen veel over dit ingewikkelde maar prachtige proces om van jezelf te houden.

“Onze diepste angst is niet dat we niet genoeg zijn. Onze diepste angst is dat we ontzettend machtig zijn. Het is ons licht, niet onze duisternis, die ons het meeste angst aanjaagt. We vragen onszelf af, wie ben ik om briljant, aantrekkelijk, getalenteerd en geweldig te zijn? Maar wie ben je om dat niet te zijn? Je bent een kind van God. Jezelf klein maken betekent niets voor de wereld. Er is niets verlichtend aan om te krimpen zodat anderen zich niet onzeker zullen voelen in jouw buurt. We zijn gemaakt om te stralen, zoals kinderen dat doen. We zijn geboren om uit te stralen dat God binnenin ons leeft. Het is niet in sommigen van ons; het is in iedereen en als we ons licht laten schijnen, geven we anderen toestemming om hetzelfde te doen. Als we bevrijd worden van onze eigen angst, bevrijdt onze aanwezig automatisch ook anderen.”


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Garcia, R. (2017). Neurobiology of fear and specific phobias. Learning & Memory24(9), 462-471.
  • Oleś, P. K., Brinthaupt, T. M., Dier, R., & Polak, D. (2020). Types of inner dialogues and functions of self-talk: Comparisons and implications. Frontiers in Psychology11, 227.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.