Chavela Vargas, biografie van een Mexicaans icoon

De stem en uitvoering van Chavela Vargas zijn anders dan alle andere genres. Ze werd beroemd over de hele wereld met haar vertolking van “Think of Me” voor de film “High Heels,” maar op dat moment had ze al een hele carrière en een heel verhaal achter de rug.
Chavela Vargas, biografie van een Mexicaans icoon
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 10 januari, 2024

Chavela Vargas was een bijzonder persoon vol verrassingen. Ze werd door velen bewonderd. In feite is ze een van de meest invloedrijke zangeressen in de geschiedenis van de Mexicaanse muziek. Haar dronken schorre stem en de emoties die ze in elk van haar interpretaties legde, zijn een waardevolle nalatenschap voor de muziekgeschiedenis in het algemeen.

Een van de merkwaardige kanten van Chavela Vargas is dat ze niet Chavela heette en ook niet in Mexico werd geboren. Haar voornaam was María Isabel Anita Carmen de Jesús Vargas Lizano en ze werd geboren in het stadje San Joaquín de Flores, in de provincie Heredia (Costa Rica).

Ze heeft de populaire uitdrukking: ¡Los mexicanos nacemos donde nos da la rechingada gana! (Wij Mexicanen worden geboren waar we f*#@ing geboren willen worden”).

“Ik verdien niet meer dan ik heb. Daarom noemen ze me miljonair, want ik heb alles wat ik verlang zonder geld te hebben, en dat is geweldig.

-Chavela Vargas-

Ze begon haar muzikale carrière relatief laat, op 30-jarige leeftijd. Haar stem, die leek op die van een dronken man, charmeerde het publiek vanaf het begin. Dat gold ook voor haar muzikale minimalisme, want ze zong met geen ander muzikaal arrangement dan een gitaar.

Chavela Vargas

Chavela Vargas: jeugd en liefdesverdriet

Ze werd geboren op 17 april 1919 in Costa Rica. Haar jeugd was nogal triest. Haar familie was overdreven religieus en daardoor vol vooroordelen. Ze was niet zoals andere meisjes en hoorde er gewoon niet bij, dus schaamden haar ouders zich voor haar. Ze vroegen haar zelfs om zich te verstoppen als ze bezoek kregen.

Chavela begon te zingen toen ze acht was en bleef dat doen tot de dag dat ze stierf. Ze speelde als klein meisje niet met poppen en was teruggetrokken en eenzaam. Bovendien scheidden haar ouders al vroeg en geen van beiden wilde voor het vreemde jonge meisje zorgen. Daarom ging ze bij haar oom en tante wonen en kreeg kort daarna polio.

Omdat ze het gebrek aan liefde in haar leven beu was, reisde ze op 17-jarige leeftijd naar Mexico en begon daar een nieuw leven. Ze begon te zingen in nachtclubs, dus kleedde ze zich daar op. Later bekende ze dat ze zich “als een travestiet” voelde als ze hoge hakken en make-up droeg.

Later knipte ze haar haar kort en begon ze broeken te dragen, wat in die tijd zeldzaam was bij vrouwen. Ze begon ook een poncho te dragen als ze zong. Natuurlijk kon een revolver aan haar riem niet ontbreken in haar Bandido-kostuum. Vooral om geen twijfel te laten bestaan over de persona die ze probeerde over te brengen.

Haar invloed op de Mexicaanse muziek

José Alfredo Jiménez, een zeer invloedrijke Mexicaanse componist en performer, hield van haar podiumprésence. Zo werden ze vrienden en parrandapartners. Chavela toerde verschillende keren met hem. In die tijd ging ze veel alcohol drinken. Ze trad met hem op in clubs en cabarets, maar nooit in grote theaters.

Rond die tijd ontmoette ze de schilderes Frida Kahlo. Ze kregen een affaire. Ze was echter niet haar enige minnaar. De wereld weet echter niet veel over haar sentimentele allianties, omdat ze over de meeste geheimzinnig deed.

De dood van José Alfredo Jiménez maakte haar kapot en ze vond troost in het drinken van alcohol. Ze trok zich eigenlijk terug van het toneel en was in feite afhankelijk van vrienden en kennissen voor kost en inwoning. Twee van haar vrienden hielpen haar uit de depressie en toen kreeg ze een aanbod om in Spanje te gaan werken, het andere land dat ze beschouwde als haar thuis weg van huis.

Chavela Vargas in een studio

Het einde van haar leven

Chavela begon aan een nieuwe fase van haar leven in Spanje, waar ze succesvol en gelukkig was. Pedro Almodóvar, de filmmaker, werd haar promotor. Hij zei dat haar liedjes hem al aan het huilen maakten voordat hij haar persoonlijk had ontmoet. Daarna werden ze meteen dikke vrienden. Hij gebruikte zelfs verschillende van haar liedjes in zijn films.

Spanje gaf een nieuwe projectie aan het leven en de carrière van Chavela Vargas en ze bouwde er veel goede vriendschappen op. Joaquín Sabina bijvoorbeeld, Almodóvar zelf en Miguel Bosé onder anderen. Ze kende al veel mensen uit Mexico en ook Gabriel García Márquez, met wie ze één keer per jaar uit eten ging, waar ze op dat moment ook waren.

Chavela sprong op 80-jarige leeftijd nog met een parachute uit een vliegtuig en bleef tot haar 90e kaartjes voor haar voorstellingen verkopen. Ze stierf op 94-jarige leeftijd in haar geliefde Mexico, na een moeizame reis naar Spanje waarin ze praktisch van iedereen afscheid had genomen. Het was een zondag, zoals ze wenste, vooral omdat ze “niemands weekend wilde verpesten.”


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Le Franc, R. (2009). Chavela Vargas:” la ídola”. Revista Herencia, 22(2).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.