Drie broodnodige ingrediënten voor het ultieme gerecht: het goede leven

Drie broodnodige ingrediënten voor het ultieme gerecht: het goede leven

Laatste update: 14 juni, 2017

Soms zouden we (lang) vervlogen levensfases het liefst vergeten, voorgoed uit ons verleden verwijderen, omdat waar we ook zoeken in ons geheugen, we enkel bittere herinneringen proeven. Mislukkingen, teleurstellingen. Stukgebeten situaties die ons te vroeg voor de voeten geworpen werden, kansen die we over het hoofd zagen, of relaties die onvoorziene, mogelijk zelfs onwenselijke wendingen namen.

Lering trekken uit genomen beslissingen, en daar de verantwoordelijkheid voor dragen, geeft ons een gevoel van onvervreemdbare bestaansvrijheid. En het begint allemaal bij acceptatie – van onszelf. Helaas nodigt onze cultuur uit tot het – voortdurend, en met terugwerkende kracht – betwijfelen van onze keuzes. Zodat we – in toenemende mate – gaan geloven het altijd bij het verkeerde eind te hebben, of nooit ‘goed genoeg’ te zijn.

Wanneer dit gebeurt, dan maken we onszelf – meestal onbewust, of anders uit gewoonte – tot slachtoffer van zulke geleidelijk geïnternaliseerde negatieve overtuigingen, waar we ons, van binnenuit, steeds genadelozer aan ophangen, en op afrekenen. Gedachten – inclusief oordelen – zijn als (zure) regen: experts in het vinden van – in dit geval – jouw psychologische dieptepunten en laagste eigenwaarde, beneden alle peil, waar ze de haarscheuren en gaten in jouw zelfvertrouwen al sijpelend en druppelend onder druk zetten, aantasten en vergroten. Aldus doen we onszelf – keer op keer – tekort.

Vaak suddert ons leven lijdzaam door, in de ‘waakvlak-modus’, met af en toe een stoot zuurstof die het vuur plots doet oplaaien. Op het fornuis staat onze hoogsteigen existentiële pot, die we blijven (be)roeren, terwijl we er allerlei kleuren, geuren en smaken aan toevoegen, om de ‘soep van de dag’, en van onze dagelijkse ervaring, zo lekker mogelijk te laten smaken. Nu je toch bezig bent, dan zijn de volgende drie ‘inheemse specerijen’ absoluut het overwegen waard, om je culinaire levenskunst tot een heus vijfsterrengerecht om te toveren.

“Wat heb je aan wroeging als gedane zaken toch geen keer nemen? Simpelweg superieur aan spijt, is verandering, en verbetering.”

-Joseph Saramago-

1. Wees trots op jezelf

Wie zichzelf liefheeft, tevreden is mét en óver zichzelf – inclusief zijn praktische en professionele prestaties – wordt vaak ten onrechte beticht van een groot ego of van aanmatigende ijdelheid. Die verwarring is logisch, want beide varianten bestaan. En sommige mensen – ongeacht hoe je je gedraagt of vertoont aan de buitenwereld – zullen je per definitie de put in proberen te praten, om voor even te ontsnappen aan hun eigen innerlijke angst, leegte of frustratie. Vergeet daarom nooit – in alle hectiek – dat je alles hebt om gelukkig te zijn mét, en dankbaar te zijn vóór jezelf.

Wanneer we vastberaden ‘op onze strepen staan’ wat betreft het koesteren en respecteren van – en het zorgen voor – onszelf, dan doen we daar in de kern niemand kwaad mee, en investeren we wijselijk in een persoonlijk voorspoedige toekomst. Het is daarom essentieel om niet te blijven woelen in berouw, en zulke knagende gevoelens – in een permanent bewustwordings- en helingsproces – pro-actief te verwerken, en zo te laten oplossen. Aldus leren we voluit te leven, zonder gevangen te zitten in en aan onze eigen geschiedenis.

2 Wees degene die initiatief toont en neemt

Hoe vaak is ons niet verteld – als waarschuwing – dat we ‘te dominant of bazig zijn‘? Dingen voorstellen, zaken in beweging brengen, dát is de eerste stap, die daadwerkelijk tot actie leidt, terwijl anderen eindeloos aan het denken of overleggen zijn. Initiatief tonen, en nemen, is – normaal gesproken – een verstandig besluit, zodat anderen, vanwege onze passiviteit, niet hun koers aan ons opleggen.

Mocht je dit inderdaad verweten worden, besef dan dat er niets mis is met gangmaker zijn – degene die de boel ‘aan het rollen’ zet – want er is weinig bevrijdender dan te ontdekken, en aan jezelf te bewijzen, dat je niet van anderen afhankelijk bent om te krijgen, en te creëren, wat je wilt. Volg je hart, en haar authentieke impulsen. De weg opent zich vanzelf voor je voeten, zolang je je realiseert dat vergissingen begaan en om vergeving vragen net zo natuurlijk is als gelijk hebben, en succes vieren.

Leven

3. Wees voorzichtig met je verwachtingen

We verkiezen vaak – bijna boven alles – de veiligheid en het comfort van dat waar we reeds bekend, en vertrouwd mee zijn. Om die reden visualiseren we op het obsessieve af alle voorstelbare en voorspelbare scenario’s (met name in het domein van de liefde en van familie), om zo – zogenaamd – morgen, overmorgen, volgende week enz. onder onze controle, en onder ons toezicht, te houden.

Zulke gefantaseerde en mentaal geprojecteerde prognoses worden zelden precies zo bewaarheid als we hadden gehoopt, met als gevolg: negatieve emoties steken de kop op en verpesten je humeur. We hebben er de spreekwoordelijke pee in, of veronderstellen automatisch dat we hebben gefaald. Herinner jezelf er op dit soort moeilijke momenten aan dat het probleem ligt bij degene die kennelijk te hoge of onrealistische verwachtingen had, en níet bij diegene die al die verwachtingen moest vervullen. Verleen steevast voorrang aan het ‘verplegen’ van je eigen verwachtingen, en niet aan de eisen waar anderen jou (extra) mee proberen te belasten.

Leven

Of het nu is om jezelf trots te maken, om aan je eigen verwachtingen te voldoen, of om je vrienden, familie en geliefden niet teleur te stellen – als je ergens toe besluit, doe dat dan met je hele hart. Want zelfs mocht je de mist ingaan, dan hoef je spijt noch verbittering te voelen. Zelfs als je oprechte inspanningen geen vruchten afwerpen, zul je beloond worden met een zoete, ondeugende glimlach op je gezicht, vanwege je stoutmoedigheid, en je enthousiaste inzet.

Op deze manier blijft het leven één groot avontuur, die zijn gelijke, en weerga, niet kent. Iedere dag opnieuw wordt je uitgenodigd om ongeremd aan dit avontuur deel te nemen, met alle middelen die je – van binnen en van buiten – ter beschikking staan. Misschien ben je niet de allerslimste, -sterkste of rijkste persoon ter wereld, maar je hebt – net als nagenoeg iedereen – genoeg talent en intrinsieke giften voor een wonderbaarlijk bestaan.

“Over twintig jaar zul je meer teleurstelling voelen over de dingen die je níet gedaan hebt, dan over de dingen die je wél gedaan hebt. Laat daarom de touwen vieren, hijs de zeilen, vang de wind, en verlaat je veilige haven. Ga op ontdekkingsreis, verken de zeven zeeën, durf te dromen.”

-Mark Twain-

Vijf giftige gewoontes die je van je geluk beroven

De gewoontes die we hebben definiëren ons. Dit kan goed of slecht zijn, omdat ze kunnen handelen als strategieën die ons helpen om obstakels te overwinnen, maar… Lees meer .


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.