10 boeken om je aan het denken te zetten die je leven kunnen veranderen
Ze zeggen dat een goed boek je leven kan veranderen, en niets is waarachtiger. Er zijn genoeg goede verhalen die er zijn. Er zijn er echter een paar die bijzonder stimulerend zijn. We hebben een lijst samengesteld van tien boeken die je aan het denken zetten en die misschien zelfs je leven veranderen.
Ongeacht hun genre, beoogd publiek, of lengte, nodigen deze boeken uit tot nadenken. In feite behandelen ze veel universele kwesties en conflicten waarmee we ons allemaal kunnen identificeren.
Fantastische verhalen, kinderverhalen, essays, verslagen, en de grote Amerikaanse roman. Achter boeken van elk genre kan een verhaal gevonden worden dat je creativiteit stimuleert. Er zijn inderdaad verhalen die alles waarin je gelooft op zijn kop kunnen zetten.
We hopen dat een van deze tien titels je zal uitnodigen om op een gezonde en verrijkende manier na te denken.
1. 1984, George Orwell
De eerste van de boeken die niemand mag missen is 1984, van George Orwell. Het speelt zich af in een futuristisch universum. Daarin heeft degene die bekend staat als Big Brother de politieke macht in handen. Een persoon die niemand ooit gezien heeft, maar die de toekomst van de maatschappij volledig beheerst.
Winston, de hoofdpersoon werkt voor het Ministerie van Waarheid. Dit is een plaats die alle artistieke en redactionele uitingen die tegen het regime zouden kunnen ingaan filtert en censureert. Het doel is het verhaal van de geschiedenis vorm te geven om de macht te behouden.
2. The Old Man and the Sea, Ernest Hemingway
Na 84 dagen zonder een enkele vis te hebben gevangen, gaat de oude Santiago elke morgen de zee op in de hoop een eind aan zijn pech te maken. Dit is een verhaal over ouderdom en noodzaak dat opgesmukt wordt door zeevaartbeelden die geladen zijn met waarheid.
De man komt uiteindelijk tegenover een zwaardvis te staan die te groot voor hem is. Maar ongeacht of hij erin slaagt hem te vangen of niet, toont het verhaal Santiago de waarde van dapperheid. Het geeft ook de oncontroleerbare krachten van de natuur weer. Zonder twijfel een verhaal dat iedereen minstens één keer in zijn leven zou moeten lezen.
3. On the Road, Jack Kerouac
On the Road is een roman met een belangrijke generatie-component. Het zou beschouwd kunnen worden als, zo niet het beste, dan toch het meest representatieve van Jack Kerouac’s werk. Het is een knipoog naar de beat generatie die ons vertelt over de reis van een jonge New Yorker met literaire aspiraties.
Het verhaal draait om zijn vriendschap met Dean Moriarty, een getroebleerde jongeman die, nadat hij de reformschool verlaten heeft, besluit het land af te zwerven op zoek naar intense ervaringen. Ondanks zijn gebrek aan beheersing krijgt de hoofdpersoon steeds meer bewondering voor zijn partner, zelfs wanneer hij hem midden in Mexico City laat liggen en aan dysenterie lijdt…
4. Fear and Loathing in Las Vegas, Hunter S. Thompson
Eén ding dat de beat generatie bereikte was dat ze een veelheid van schrijvers in de volgende decennia inspireerde. In feite namen talloze journalisten, dichters en schrijvers de vrijheid om vanuit verschillende perspectieven over de werkelijkheid te schrijven. Zij deden dit allemaal met een belangrijke literaire component.
Een schijnbaar doelloze zoektocht leidt de lezer en Thompson naar een ongemakkelijke waarheid: de dood van de Amerikaanse droom.
Midden in deze stroom van werk valt het werk van Hunter S. Thompson op, die zijn grootste prestatie vond met zijn boek, Fear and Loathing in Las Vegas. Wat aanvankelijk een nieuwsreportage zou worden over een race in de Nevada woestijn, verandert in een verdorven drugs-gekte midden in een jungle-achtig Las Vegas.
Vol humor en sarcasme leidt deze schijnbaar doelloze zoektocht de lezer en Thompson naar een ongemakkelijke waarheid: de dood van de Amerikaanse droom.
Laat je niet misleiden door de krankzinnige avonturen van Thompson en zijn sidekick, want dit is echt van de een boeken die je echt aan het denken zal zetten.
5. A Season in Hell, Arthur Rimbaud
Als je echt bereid bent om ongemakkelijke waarheden te aanschouwen, moet je A Season in Hell lezen. Dit uitgebreide gedicht van Arthur Rimbaud, een van de vervloekte dichters van het negentiende-eeuwse Frankrijk, is een echo van de dood en het verval van de westerse cultuur.
De verzen concentreren zich op de ervaring van de dichter, een onbegrepen jongeman die verscheurd wordt tussen zijn passie en zijn oude religieuze geweten. Een verbroken compositie waarin poëzie en leven fel tegenover elkaar lijken te staan.
6. Alice in Wonderland, Lewis Carroll
Achter dit fantastische en bizarre verhaal van Alice gaat een diep netwerk schuil dat alle logische processen die we kennen in elkaar verstrengelt. De Cheshire kat, de waterpijp-rokende rups, en de onbegrijpelijke Mad Hatter. Het lijkt misschien niet zo, maar het boek verbergt een krachtige en ingewikkelde interne logica (Spaanse link).
Alice in Wonderland gaat over de ironie van veel opgelegde gedragingen in de maatschappij. Carroll’s verhaal is immers niet meer dan een opeenvolging van surrealistische gebeurtenissen zonder duidelijk verband. Net zoals in een droom zou gebeuren.
7. De kleine prins, Antoine de Saint-Exupéry
De kleine prins is een echte klassieker. Het vertelt het verhaal van een vliegenier en een jongen uit de ruimte die op een prins lijkt. Een magisch en surrealistisch boek dat vertelt over hoe diep vriendschap kan gaan. Ook gaat het over de waarde van het hebben van een vriend.
Saint-Exupéry’s werk behandelt thema’s als de universele taal van gevoelens of de wijsheid van hen die alles met onschuldige ogen bekijken. Verder hoe schoonheid de harten van zowel kinderen als volwassenen kan bereiken, zolang ze niet gefilterd wordt door vooroordelen.
8. De vreemdeling, Albert Camus
Hoewel dit werk van Albert Camus als een essay werd opgevat, vertelt het het verhaal van een bescheiden arbeider die in Algiers woont. In een toestand van vreemdheid en onverschilligheid tegenover zichzelf doodt de hoofdpersoon op onverklaarbare wijze een Arabier.
Van hieruit zijn we getuige van de avonturen van een absurde held die zijn status als moordenaar aanneemt en ter dood veroordeeld wordt. Geen excuses, geen verweer, of leugens. Een boek dat ons vertelt over de bewustwording van de werkelijkheid en de mogelijkheid om de ware ervaring van zijn en voelen te bereiken.
9. Dune, Frank Herbert
Je hebt waarschijnlijk van deze boeken gehoord dankzij de recente verfilming ervan. In feite is het een van de belangrijkste voorstellingen van science fiction literatuur in de 20e eeuw.
Het vertelt het verhaal van Paul Atreides, een jonge troonopvolger die moet verhuizen naar de planeet Arrakis, waar het Keizerrijk ‘het kruid’ wint. Dit is de meest gewaardeerde stof in het universum.
Onder het mom van intergalactisch reizen, ruimteschepen maar ook politieke intriges wil Herbert ons de belangrijkste wereldconflicten van zijn tijd laten zien.
Herbert wil ons de belangrijkste wereldconflicten van zijn tijd laten zien. Oorlog, immigratie, en zelfs de uitbreiding van het bewustzijn door bepaalde giftige stoffen. Zonder twijfel is Duin het ABC van fantasie en science fiction.
10. Kunstmatige Paradijzen, Charles Baudelaire
Tenslotte willen we eindigen met een boek dat speciaal geconcipieerd is om de reflectie over de kunst van de lezer te stimuleren. Kunstmatige Paradijzen is een essay van de Franse dichter dat zich concentreert op de consumptie van wijn en hasjiesj. Zijn voornaamste idee was de effecten te beschrijven die beide stoffen in het lichaam en in de ziel teweegbrengen.
De titel van het boek verwijst naar elke stof of drug die geconsumeerd wordt met de bedoeling de creativiteit van de kunstenaar te stimuleren. Een kwaliteit die, volgens Baudelaire, niet meer dan een illusie is.
Het tast namelijk ons beoordelingsvermogen aan. Dat komt doordat verdovende middelen de waarneming van de werkelijkheid verandert. Zonder twijfel zal dit een van de boeken zijn die je aan het denken zet.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Universidad del Valle de Santiago de Cali. (2016). Un Estudio de Alicia en el País de las Maravillas y Alicia A Través del Espejo con un Enfoque en la Enseñanza de las Matemáticas. https://bibliotecadigital.univalle.edu.co/bitstream/handle/10893/9342/3487-0510852.pdf
- D’Ancona, M. A. (2019). Posverdad. La nueva guerra contra la verdad y cómo combatirla. Alianza Editorial. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7175507
- Dialnet. (2008). Los poetas malditos, una subversión a la moral del siglo XIX. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5527427