Bitterzoete mensen: daden spreken luider dan woorden

Bitterzoete mensen: daden spreken luider dan woorden
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 27 december, 2022

Wat zijn bitterzoete mensen? We hebben allemaal op verschillende manieren met mensen te maken. Er zijn mensen die houden van nauw contact en mensen die liever wat afstand behouden. Er zijn mensen die het helemaal niet moeilijk vinden om anderen te vertrouwen en er zijn mensen die iets meer terughoudend en waakzaam zijn.

In die zin zijn er ook mensen die je leven bitter maken, en tegelijkertijd mensen die je leven juist zoeter willen maken. Tot slot hebben we ook nog mensen die hier precies tussenin zitten, dit noemen wij ‘bitterzoete mensen’.

Wanneer we omgaan met lieve en zachtaardige mensen, dan voelen we dat we naar de mooiste melodieën luisteren. Deze mensen behandelen ons goed en weten altijd precies welke woorden ze moeten gebruiken. Ze zijn op een gevoelige manier oprecht. Ze verschillen enorm veel van de mensen die ons leven juist bitter willen maken.

Vertrouw geen lieve woorden. Veel mensen hebben suiker in hun mond, maar vergif in hun hart.

Bitterzoete mensen: hoe zitten ze in elkaar?

Er zijn mensen die ons het gevoel geven alsof ze het beste zijn wat ons ooit is overkomen. Dit doen ze echter alleen door ons precies te vertellen wat we willen horen. Vaak proberen ze met hun lof onze goedkeuring te krijgen of ons veren in de kont te steken.

Ze kunnen zelfs beide doelen tegelijkertijd nastreven. Eigenlijk maakt het niet uit. Als hun woorden niet oprecht zijn, zullen hun daden hen namelijk snel verraden.

Man die een vrouw probeert te manipuleren

Zo kan iemand bijvoorbeeld tegen ons zeggen dat we zo goed met kinderen om kunnen gaan, maar ons vervolgens nooit op zijn kinderen laten passen. Hoe zoet zijn woorden ook zijn, zijn daden laten zien hoe hij echt over ons denkt, wat kwetsend kan zijn.

Toch is het soms moeilijk om deze woorden niet in acht te nemen. Ook al weten we dat ze niet waar zijn, komen we toch in de verleiding om ervan te genieten.

Het is alsof we de pijn die ze ons hebben bezorgd voor een moment even vergeten. Hun woorden bieden ons namelijk een gevoel van veiligheid en vertrouwen, waardoor het moeilijk is om weer terug te gaan naar de realiteit en onszelf erop te wijzen dat ze liegen.

Bitterzoete mensen maken je leven bitter

Als iemands woorden niet overeenkomen met zijn daden, dan is de kans groot dat hij je leven bitter zal maken. Bitterzoete mensen hebben meestal de volgende kenmerken:

 • Ze zijn niet oprecht. Zodra je hen op hun eerste leugen hebt betrapt, zul je achterdochtiger worden. Andere dingen die ze met je hebben gedeeld kunnen ook gelogen zijn, of gezegd zijn met achterliggende bedoelingen.
 • Ze zijn niet spontaan. Liegen is ingewikkeld. Er is een goed geheugen en veel zelfbeheersing voor nodig.
 • De dingen die jou een slecht gevoel bezorgen zijn niet belangrijk voor hen. Ze doen geen moeite om je te helpen en veranderen ook hun gedrag niet, zelfs niet als je hen hebt gewezen op de dingen die je niet prettig vindt.
 • Bitterzoete mensen zijn manipulatief. Ze gebruiken woorden om je een schuldgevoel aan te praten omdat je je niet op een bepaalde manier gedraagt. Ze maken misbruik van de dingen die je zegt en aarzelen niet om het tegen je te gebruiken, in hun voordeel.

Mensen die je eigen woorden tegen je gebruiken om misbruik van je te maken, zijn de moeite niet waard. Ze proberen je alleen maar kwaad te doen of hun eigen voordeel na te streven. Er zit altijd een belang aan verbonden.

Als je je gevangen voelt door de woorden van iemand die jou niet goed behandelt en er steeds weer voor zorgt dat je je slecht over jezelf voelt, dan zou je bij diegene uit de buurt moeten blijven.

Natuurlijk is het niet zo dat iedereen kunstmatig zoet is. Integendeel zelfs, er zijn vast een hele hoop mensen die oprecht geloven in de lieve dingen die ze tegen ons zeggen. Ook zijn er veel mensen die ons oprechte complimenten geven. Ze zeggen dat ze iets leuk vinden aan ons omdat dit ook werkelijk zo is.

Hoe je jezelf kunt beschermen tegen bitterzoete mensen

Soms is het moeilijk om te weten hoe je jezelf kunt beschermen tegen mensen die je leven eigenlijk alleen maar bitter maken, vooral als ze tegelijkertijd zoete woorden gebruiken. Er zijn echter verschillende strategieën die je hierbij kunnen helpen:

Het is je eigen verantwoordelijkheid om jezelf te beschermen tegen de mensen die jouw leven bitter maken. Als je grenzen kunt stellen, waarom zou je dat dan niet doen? Dit zal het namelijk een stuk makkelijker maken om jezelf te beschermen.

Vrouw die zichzelf knuffelt

De voordelen die het biedt om jezelf te beschermen tegen bitterzoete mensen

Jezelf beschermen tegen mensen die bedrieglijk charmant zijn, helpt je om je van deze mensen te bevrijden. Beetje bij beetje worden deze mensen giftig. Ze doen het geleidelijk om het moeilijker voor je te maken om jezelf uit hun klauwen te bevrijden. Enkele van de voordelen die het stellen van grenzen biedt, zijn:

 • Meer rust.
 • Minder stress.
 • Minder schuldgevoelens.
 • Meer veiligheid.
 • Meer zelfwaardering.
 • Verhoogd zelfbewustzijn.
 • Meer harmonie.

Zelfbewustzijn zal je bondgenoot zijn als het gaat om het stellen van grenzen met een bitterzoet persoon. Door meer in contact te staan met jezelf, zal het ook makkelijker zijn om assertiever te zijn.

Laat je leven geen hel worden. Vergeet niet dat er allerlei soorten kunstmatige zoetstoffen bestaan, en ze zijn overal verkrijgbaar. Het is aan jou om ze te vermijden. Waarom zou je luisteren naar iemand die lieve dingen zegt maar je slecht behandelt? Uiteindelijk spreken daden altijd luider dan woorden, hoe zoet ze ook lijken. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.